Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 8 november 2014

Het wat minder leuke deel van gratis uit eten

Mijn teamleider benaderde mij voorafgaande aan het etentje van donderdagavond met het verzoek niet aan tafel insuline te spuiten, want dat zouden leden van het team gênant vinden. Ik licht altijd mijn shirt een beetje op en ontbloot een reepje buikhuid rond het middenrif en injecteer in die huid de insuline. Gewoon, volgens mij heel onopvallend. En bovendien, het is een tijdje mode geweest om met een ontblote navel en middenrif rond te lopen, dus what's the point, het feit dat ik daar een naaldje in prik? Maar dat zou toch aanstootgevend zijn. Ik moest mij maar terugtrekken in de toilet.

Tsja, dat moest dan maar. De toiletruimte van de eerste verdieping bevond zich in het restaurant aan de voorkant van het restaurant en iedereen die langs liep en langs reed op het Zuiderdiep zou kunnen meegenieten van mijn actie als ik staande in het volle lamplicht mijzelf een injectie zou geven. Geen trek in! Ik heb ook totaal geen ervaring in staande insuline spuiten, ik doe dat altijd zittend. Dus dan maar de toilet in! Er was geen mogelijkheid om het doosje van mijn insuline-pen en toebehoren ergens neer te leggen als ik mijzelf wilde injecteren, dus ging ik zitten met het doosje in het kruisje van mijn onderbroek. Natúúrlijk gleed het doosje naar beneden, door mijn broekspijpen op de grond. En toen had ik nog geen naald op de insuline-pen bevestigd. Lekker hygiënisch allemaal! Ik op zoek naar mijn spullen en heb het doosje onder mijn kin geklemd en alsnog de injectie gegeven.
Mijn pen met naaldje, beschermdopje en kapje. Het naaldje is 6 mm lang
Ik ben er toch niet heel blij mee, met dit gedoe. Ik heb bijna 30 jaar diabetes en spuit al wel 15 jaren in gezelschap. Kijk, je kunt ook in het bovenbeen spuiten, dan moet de broek tot op de knieën, zit je in je onderbroek en zoek je een plekje in je bovenbeen. Welnu, dat lijkt me minder geslaagd en een stuk opvallender. Bij mij is ongeveer 10 cm2 huid zichtbaar, moet ik daarom nu verbannen worden naar een misschien wel helemaal niet zo hygiënische toilet waar ik geen plek heb om de spullen neer te zetten?

Misschien moet ik de volgende keer de naald maar vast op de insuline-pen zetten en daarmee naar het toilet gaan? Dan moeten het beschermdopje en het beschermkapje er nog wel af.  En waar laat ik die dan? Of moet ik geheel zonder beschermingsmateriaal naar de toilet lopen, waarbij ik misschien onderweg mensen kan prikken?
Misschien is het nog beter om het spuiten aan te kondigen en dat iedereen die daar moeite mee heeft de andere kant op kijkt.

66 opmerkingen:

 1. Misschien is het een idee, dat je overlegd met de mensen van het restaurant zelf. Zij hebben misschien een rustige ruimte waar je dit kunt doen? Als zij voorstellen om dit op het toilet te doen, dan kun je zeggen dat het vorige keer een beetje mis ging. Groetjes, Turf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In hoeverre kun je vooraf thuis insuline prikken? ik kan me voorstellen, dat je aan tafel indien mogelijk geen medische handelingen verricht (want daar gaat het eigenlijk om. Sommige mensen worden wee van het zien van prikken. Bovenstaand voorstel vind ik ook heel goed. Een toilet is niet geschikt, tenzij je zo'n ruime toiletruimte hebt waar je ook uitgebreid kunt zitten tutten en opmaken, met een stoel en een plankje. O ja en waar laat je na afloop je spullen? Neem je die weer mee naar huis? Bij ons op het werk moest een spuitende collega een speciaal bakje hebben voor de naalden, want die mogen niet in het reguliere afval ivm bescherming van de schoonmakers tegen per ongeluk prikken.

   Verwijderen
  2. Thuis injecteren kan niet, dan wordt mijn bloedsuiker te laag. Er moet tussen het spuiten en het eten niet te veel tijd zitten en aangezien je in een restaurant vaak nog een tijd op je eten moet wachten, lig ik dan inmiddels onder de tafel met een hypo. Dan weten de collega's waarschijnlijk helemaal niet wat ze moeten doen.

   Verwijderen
 2. Blijkbaar is je teamleider de enige die zich eraan stoort. Beetje zielig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan ook een plastic zakje of tasje meenemen en dat op de grond leggen. De ruimte op het tasje is schoon...en kan je gebruiken om je spullen op te leggen. Zo doe ik dat ook met spullen uit mijn EHBO-tasje.Daarin zit ook altijd een plastic zak waarop ik pleisters en verband kan uitstallen vóór gebruik. Na gebruik kan daar afval in en komt er een schone zak in de EHBO-set.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vind het onzin. In het openbaar een baby de borst geven is ook geaccepteerd tegenwoordig dus waarom dit niet. Even omdraaien met je rug naar het gezelschap is toch voldoende?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Asjeblieft, zeg! Een baby de borst geven in het openbaar is NIET geaccepteerd! Zowel de borst geven als insuline spuiten zijn begrijpelijkerwijs noodzakelijk, maar wel PRIVE aangelegenheden. Deze zijn PERSOONLIJK, dus geen zaken die aan het publiek moeten worden opgedrongen.

   Verwijderen
  2. Ik heb vaak genoeg gezien dat een jonge vrouw haar kindje de borst gaf op een bankje in het park of op het treinstation, je hebt nu eenmaal niet overal een ruimte waar je je terug kunt trekken. Even met je rug naar het publiek gaan zitten lijkt mij voldoende in zo'n geval. Ik vind deze dingen echt niet te vergelijken met in je tanden peuteren zoals hieronder ergens werd gezegd.

   Verwijderen
  3. Een baby met honger is persoonlijk?

   Verwijderen
 5. O, o, Zuinigaan, soms denk ik: wat ben jij te lief, te goeiig en te meegaand voor je medemensen. Ik denk dat ik heel wat assertiever was geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zucht, alsof je erom vraagt diabetes te hebben.... Ik denk dat sommige mensen problemen maken om iets waarbij medeleven meer op zijn plaats zou zijn. Eigenlijk vind ik het een egoïstische reactie van de overige teamleden om het gênant te vinden dat iemand zichzelf medicatie moet toedienen. Ze zijn gewoon niets gewend! Is het een idee om de volgende keer te vragen of de teamleider of een klager van het team (m/v) even mee wil gaan naar het toilet om te helpen? Zoals omschreven is het niet te doen om op het toilet insuline toe te dienen. Sterkte! Ikke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een gedoe hè. Ja, er zijn altijd mensen die niet tegen naalden kunnen... Maar maak toch in vervolg die spuit vast klaar, Hup pen in de tas, eventueel ook al het witte dopje er af en spuiten maar, niemand zal het merken. ja een vies toilet is geen optie . Eet ze de volgende keer en zeker niet thuisblijven!
  fijne dag, Gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kreeg je geen rotgevoel van dat verzoek?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja, met een geestelijk gehandicapte zus heb ik al heel vroeg geleerd om 'schijt' aan zulke opmerkingen te hebben. Die pareer ik altijd met: het is niet hygienisch en weet je wat pas genant is "als ze straks moet worden afgevoerd met een ziekenauto".
  Ik zou er dan ook zeker nog op terug komen bij je teamleider want hij brengt jou eigenlijk in een gevaarlijke situatie omdat je in een onhygienische omgeving medicatie moet nemen. Hij had de anderen juist moeten aanspreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Om eerlijk te zijn had ik daar persoonlijk niet op ingegaan, en ook ruchtbaarheid aan gegeven, jij zit nu met een rotgevoel en ik had ook meteen aan die persoon gevraagd of hij dan even een plek wist waar het wel kon EN hygienisch was, ik was teruggelopen naar tafel en had het daar alsnog gedaan,als je het 15 jaar al zo doet, dan ben je niet goed bezig om het voor een ander die niet eens weet hoe het is, je routine te gaan veranderen.

  Respect voor jou dat jij dit wel gedaan hebt, super, maar kinderachtig van diegene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kom er zeker op terug. Als ze het aanzicht van mijn buik niet prettig vinden, dan spuit ik in mijn bovenarm. Bij de griepprik vorige week stonden we bij de huisarts allemaal in een lange rij en moesten we de bovenarm ontbloten en werden we in het bijzijn van totaal onbekenden in de bovenarm gespoten. Hoe zo privacy? Die was er helemaal niet. Injecteren in de bovenarm is kennelijk volkomen geaccepteerd. Mensen deden hun bloes of overhemd los en stonden in hun hemd of bh en kregen een prik. Het lijkt mij dat dit in een restaurant meer opvalt dan mijn eigen methode.

   Verwijderen
  2. Hallo zuinigaan niets van aantrekken hoor! Ik heb ook al 15 jaar diabetes 1 en prik 6x per dag insuline. Wel prik ik al vanaf het begin afwisselend in mijn rechter- of linker bovenarm. Bevalt prima. Ik let er wel op dat ik een truitje of jasje aan heb waarvan ik de mouwen makkelijk omhoog kan schuiven en ook ik trek mij even terug maar met één arm bloot kan je ook gemakkelijk alles even neerleggen bij een wasbak waar je even een papiertje overheen hebt gehaald. Sterkte . Uiteindelijk kunnen wij door de insuline gelukkig nog heel veel. Ik lees je blog met veel plezier en al een hele lange tijd. Veel groeten . Els

   Verwijderen
 11. Mijn zoon van 33 (heeft al 25 jaar suikerziekte) spuit in een restaurant altijd op het toilet. Maar wat een gedoe voor jou zo! Ik denk dat heel veel mensen het doodeng vinden. Niet het stukje blote huid, maar die SPUIT!!!! En dan te bedenken dat diabetici dit 4 keer per dag, elke dag de rest van hun leven moeten doen. RESPECT!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoor, hoor! Hè, hè eindelijk iemand die begrip toont voor het publiek. Ik kijk niet eens naar mijn eigen inenting, laat staan dat ik deze in een restaurant van een ander wil zien!

   Verwijderen
 12. Fijne collega's heb jij, zeg. En ook zo sportief dat ze het niet rechtstreeks tegen jou gezegd hebben, als ik het goed begrijp. Wil je daar mee uit eten?
  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag
  Schandalig van die persoon
  Ik heb al 40 jaar diabetes type 1. ik steek gewoon mijn waar mensen bij zijn.
  Nooit geen problemen mee gehad. voor die 2 seconden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vinden de teamleden het gênant, of je teamleider? Volgende keer mag die collega in een rolstoel zeker ook niet mee, ook erg gênant. Of die collega die met een burnout thuis zit, en niet zo vrolijk is, ook niet meer uitnodigen. Alleen kerngezonde, niet zeurende collega's, die mogen mee.
  Ik denk dat de team leider het probleem groter maakt dan het is, al je collega's weten toch dat je diabetes hebt en spuit? Ze merken het denk ik amper.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb in een vorig team een collega gehad die heel slecht tegen naalden kon, maar daar ook heel open en duidelijk in was. Ik ging bij etentjes nooit tegenover hem zitten, maar bijvoorbeeld naast hem en waarschuwde hem altijd even: kijk je even een andere kant uit? En dan spoot ik in de andere zij, die hij nauwelijks kon zien.
  Het wrange was dat hij binnen 3 jaar nadat ik in het team zat, zelf ook diabetes kreeg en moest spuiten. Arme S. , hij moest wel even over een drempel heel, maar het wende snel genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik ben ook geen held in naalden net als je oude collega maar het zou nooit in mij opkomen er iets over te zeggen !!! ik ga vaak met een vrijwilliger op stap die diabetes heeft en dus ook een spuit moet zetten. dan kijk ik gewoon even de andere kant op. kleine moeite.
  ik denk inderdaad niet dat de blote huid het probleem is maar de naald/prik.
  als ik zelf een inenting moet voor bv vakantie leg ik ook altijd uit dat ik prikken eng vind en de andere kant op kijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Echt idioot zeg die collega's! Hoe halen ze het in hun hoofd om daar iets van te zeggen en dat jij daardoor niet op de gewone manier kan spuiten?
  Het is al erg genoeg om diabetes te hebben, daar zouden ze wel eens aan mogen denken in plaats van zich te schamen voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. wat een bizarre reaktie van je leidinggevende!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hier worden zeker alleen de reacties geplaatst van mensen die aan jouw kant staan. Ik vind het namelijk wel idioot om aan tafel tijdens een etentje te gaan zitten spuiten in je dikke buik. Dat kan ook wel anders. Vreemd dat je dat zelf
  niet begrijpt.
  H.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, er was verder niemand die op zo'n botte manier reageerde.

   Verwijderen
  2. H, sorry? Het is niet dat er compleet arsenaal aan naalden in iemands buik worden gezet. Het is niet meer dan dat iemand een soort pen tegen zijn buik houdt. Daar zie je echt helemaal niets van, tenzij je er als tafelgenoot echt bovenop gaat zitten. Anne

   Verwijderen
  3. Dus als zuinigaan slank was had je er geen problemen mee H?

   Verwijderen
  4. Waar ik ook ben, insuline nodig? Dan prik ik. Maar ik moet wel toegeven, ik prik door mijn hemdje. Of door de broek. Prof. van Ballegooien vertelde op een voorlichtingsdag dat dit kon, En als het echt op een toilet moet; tas mee, en dan gebruik ik dat als tafeltje. Of ik vraag het invalidentoilet met uitleg waarom. Maar ong.1/3 van de bevolking heeft diabetes en die moeten op die manier in de hoek worden gezet?? Sorry Zuinigaan, voor je leidinggevende/collega's, ik heb er geen goede gedachte voor. Sterkte en groeten

   Verwijderen
  5. Hoewel ik vind dat H. het erg bot en misschien wel beledigend (dikke buik?) neerzet, ben ik het wel eens met het feit dat het niet zomaar in t openbaar hoeft. Dat geldt wat mij betreft voor alle kleine medische handelingen, borstvoeding (tenzij enorm keurig afgedekt), uitgebreid opmaken, tandenstoken etc.

   Ik vind het onsmakelijk als iemand in een restaurant zn shirt optrekt en er een naald insteekt. Als het zo'n simpele handeling is, dan begrijp ik niet dat dat niet even ergens anders kan.

   Ik vind overigens dat de manager dat anders kon brengen en hou niet van mensen die het via via melden. Als je het lastig vindt, zeg dat dan rechtstreeks tegen jou.

   Desondanks: de strekking 'doe het even elders' daar kan ik me beter in vinden.

   Verwijderen
 20. Schandalig het verzoek van je manager. Ik zit hier plaatsvervangend te koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. In mijn omgeving verschillende mensen met diabetes, en die prikken ook gewoon aan tafel. En ja er zijn mensen die niet van naalden houden, die kijken dan even de andere kant op. Maar ik zie echt niet het probleem hoor. Denk juist dat iemand die al zolang diabetes heeft heel discreet kan prikken. Ik heb namelijk vaak genoeg niet door dat de betreffende mensen al hun insuline hebben gespoten. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik ben ook diabetes en toen ik nog moest spuiten deed ik dat gewoon aan tafel. Wat een geneuzel van die manager, je ziet er niets van en ik had ook niet naar het toilet gegaan. Zelf heb ik nu een insulinepompje met afstandsbediening, dus dat is anoniem insuline toedienen ;) Groet Elle

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik weet niet precies waarom de vraag nu kwam en niet eerder, maar er zijn inderdaad mensen die niet tegen prikken en spuiten kunnen. Niet alleen bij henzelf, maar ook het zien bij anderen. Ik behoor tot deze categorie. Het is mij al vaker overkomen dat ik dan flauwval. Geeft ook een hoop rommel bij zo'n etentje! En de opmerking over de borst geven, niet in alle restaurants wordt dat op prijs gesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is voor jou te hopen dat je niet op een dag zelf moet spuiten en prikken. Anders heb je een groot probleem. Heb je er ook last van als jij een andere kant op kijkt? Je zou je ook kunnen terugtrekken op het toilet als je bang bent dat je flauwvalt als iemand even insuline moet toedienen.

   Verwijderen
  2. Als ik gewaarschuwd ben, de andere kant opkijk en kan zitten dan lukt het wel. Dus zoals Zuinigaan verderop schrijft duidelijk even waarschuwen. Een onverhoedse confrontatie kan erg vervelend uitpakken

   Verwijderen
  3. @Anoniem: ik gun het niemand om te hoeven prikken. Maar als ik dat zou moeten zou ik dat dus niet in het openbaar doen. Maar wel even in een toiletruimte of een beetje afgezonderd.

   Respect voor je omgeving. Op zn minst overleggen. Niet alles hoeft te kunnen.

   S.

   Verwijderen
 24. wat een stakker dat mens en dat voor iets wat niet eens een minuut duurt
  nu moet je een hoop extra acties doen in een vindt ik smerige ruimte
  je zit gewoon op een stoel je doe toch geen striptease
  groetjes tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Als ik jou was zou ik proberen te achter halen waarom je teamleider dit aan jou heeft gevraagd. Ik lees hier wel allerlei opties, maar volgens mij is dit niet geheel duidelijk. Hoe doe je het prikken op je werk? Ik werk op een school voor langdurig zieke kinderen en we hebben een aantal moeilijk instelbare kinderen. Er wordt op school dus geregeld gecontroleerd en geprikt. En dat kan echt overal zijn (bijv bij uitstapjes) wel wordt er altijd op de hygiene gelet, handen moeten vooraf gewassen, etc. Vaak wordt hierover overlegd met een personeelslid van de locatie waar we zijn. Er is altijd wel een plekje te vinden. En dat is ook mijn tip aan jou, vraag iemand van het restaurant waar je even rustig kunt prikken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik spuit 2x per dag een vaste hoeveelheid insuline, dus ik hoef niet elke keer bloed te prikken om de hoeveelheid insuline te bepalen. In feite zie ik vooralsnog niet in waarom het spuiten niet gewoon aan tafel kan. Het is een klein naaldje en het spuiten gaat snel. Het gebeurt regelmatig dat mensen helemaal niet door hebben dat ik al gespoten heb. Dus ik ga volgende keer voor de optie: diegenen die er van griezelen vragen om een andere kant op te kijken.

   Verwijderen
 26. ...ik begrijp een ding niet: als je op het toilet in de huid van je buik prikt hoef je je onderbroek toch niet naar beneden te doen? Gewoon tas op de toiletpot of, als je zelf wilt zitten, op een stuk toiletpapier op de vloer zetten en je kunt je gang gaan! Schoonmoeder van dochter wil niet in gezelschap prikken en doet het altijd op die manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, ik dacht: nu ik hier toch ben, dan kan ik net zo goed meteen even een plas doen, maar dat bleek niet zo'n handige combi te zijn. Wist ik veel, ik had nog nooit gespoten op het toilet. Ik kon daar altijd voor andere dingen.

   Verwijderen
 27. Ik heb ook bijna 30 jaar diabetes en spuit ook 4 keer per dag. Bij etentjes e.d. doe ik het precies zo als jou. Ik zeg dan altijd: ik ga even spuiten hoor... er is nog nooit iemand geweest die vroeg of ik me even wilde verwijderen. De mensen zien amper een naald, die is zo klein... en dat hele kleine stukje blote buik zal toch niemand zich aan ergeren?? De reacties die ik krijg zijn vaak andersom: lastig voor jou, of: blij dat ik het niet hoef te doen.
  In het begin ging ik ook wel eens naar de wc om te spuiten, maar zoals je het beschrijft, was ook mijn ervaring. Niks waard. Waar ik ook ben, ik spuit gewoon, het moet nu eenmaal. Ik hoop dat je het nog bespreekbaar kunt maken. Succes, Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Misschien zou je het aan Beatrijs kunnen vragen. Zij heeft overal een passend antwoord op. Zie het ochtendblad Trouw,de rubriek " Moderne Manieren". Mijn bescheiden mening is dat je het beter niet in een restaurant kan doen met een tafel vol collega's. Je bent niet op ' eigen' terrein , heb daarom met de gevoeligheden van anderen te maken. Je kunt dan ook veel vragen verwachten over je ziekte en dat wil je vaak niet ook is het niet zo'n 'feestelijk onderwerp'voor een etentje. Maar ja, dat is mijn humble opinion en geen oordeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een gezeur van je werk. Je moet toch gewoon jezelf medicijnen toe kunnen dienen , en wie er niet tegen kan als ej spuit die kijkt maar even de andere kant op. Er zijn genoeg mensen die diabetes hebben of astmatisch zijn of longemfyseem hebben etc. en hun medicijnen moeten nemen. Als ik mijn inhalator gebruik zijn er ook altijd mensen die ''boos'' kijken en er soms wat van zeggen , jammer dan voor hun .Laten ze blij zijn dat ze zelf deze aandoening niet hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ook ik heb dit als manager in een ver verleden ooit aan iemand gevraagd op verzoek van de collega's. Ik was het met de collega,s eens: insuline spuiten is een medische handeling. Hoewel het voor de persoon zelf eerder als " persoonlijke verzorging" voelde. Beiden doe je niet aan tafel in een restaurant. Dat is gewoon basale etiquette, net als je niet over politiek of religie praat tijdens een etentje, of je je haren niet gaat kammen aan tafel. Bij mij pikte de persoon met wie ik dit besprak het goed op, im besprak het wel weken voor het etentje, zodat er ruimte was voor emoties. De collega's die ermee zaten (dat was meer dan de helft) heb ik ook verteld dat ze het indien nodig persoonlijk moesten toelichten. Dit was gelukkig niet nodig. Vond het wel heel moeilijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Het lijkt mij een heel redelijk verzoek om medische handelingen even in afzondering uit te voeren. Zie ook de eerste vraag hier: http://www.beatrijs.com/aan-tafel-prikken-snel-eten/

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik vind dit niet kunnen aan een tafel in een restaurant. Heeft zeker met etiquette te maken, maar ook met rekening houden met anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik ben het eens met Zita en Susan. Bepaalde dingen doe je niet aan tafel en al helemaal niet als je in gezelschap in een restaurant zit ( ook geen borst geven !). Het is gewoon niet ethisch. Zo wil mijn man nog wel eens na het eten in zijn mond peuteren. Ik verwijs hem dan altijd naar de badkamer.
  Ik had ooit een tante die ook beslist niet over ziektes of andere moeilijke zaken aan tafel praatte. Dat gebeurde pas als we van tafel waren opgestaan.
  Het is ook niet hoffelijk ten opzichte van degene die gekookt heeft en daar zijn best op heeft gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Bestaat er in de maatschappij van tegenwoordig nog zoiets als rekening houden met elkaar? Insuline spuiten in het bijzijn van anderen is gewoonweg ASOCIAAL als dit zonder overleg gebeurt.

  En het is niet hetzelfde als een griepprik. Mensen kiezen zelf ervoor om massaal een griepprik te halen. Mensen kiezen niet zelf ervoor om iemand insuline te zien spuiten.

  Of is mijn reactie te aanstootgevend om door de goedkeuring heen te komen gezien alle reeds geplaatste meelevende reacties?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dan kan ik wel wat andere dingen opnoemen die echt a-sociaal zijn !

   Verwijderen
  2. Dat is nou ook wat! Ben ik in de afgelopen bijna 16 jaren minstens 60 keer uit eten geweest zonder beseft te hebben dat ik mij asociaal gedroeg en dat ik geen rekening hield met anderen.

   Verwijderen
 35. t lastige hier aan lijkt me.. waar dan wel ? je kan dan in dat geval dus niet mee omdat er geen hygenische oplossing is voor iets wat heel simpel aan tafel kan, ook al is dat dan niet volgens de etiquette.. ??? zorgt je baas dan voor een hygenische ruimte waar je wel mag spuiten ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zelfs iets anders medisch dat regelmatig rondom het eten moet gebeuren. Zal je de details besparen. In een restaurant kan ik meestal terecht in de personeelsruimte of een kantoortje. Uiteraard vraag je dat ruim van tevoren, nooit een probleem.

   Verwijderen
 36. Ik zou het even aankondigen en laat dan even iemand een servetje voor jou houden als ze er last van hebben maar er zijn ook mensen die last hebben dat een vrouw haar baby voedt. Je zou ook andersom kunnen gaan zitten als er tenminste achter je geen mensen zitten. Nee op de wc zou ik nooit doen dan liever in het lamplicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Je hebt wel stof tot nadenken gegeven Zuinigaan! Gister voor het slapen gaan dacht ik er nog over hoe het komt dat ik spuiten op de werkvloer niet raar vind maar spuiten in een restaurant toch minder gewoon. Het heeft denk ik te maken met het publiek zijn van de ruimte en dat heeft weer te maken met het feit dat we met veel mensen op kleine ruimte leven en ongeschreven regels hebben hoe we ons gedragen in die gezamenlijke ruimte. Die regels zijn vanzelfsprekend aan verandering onderhevig en geven ook aanleiding tot discussie. Persoonlijk voel ik een verschil tussen insuline prikken in de vertrouwde omgeving van je werk met je bekende collega's, en een vreemde omgeving als een restaurant of cafe met ook andere gasten erbij. Datzelfde geldt voor zaken als borstvoeden van een kind of zoenen door paartjes. En andere zaken waarbij toeschouwers het gevoel krijgen dat ze door er naar te kijken inbreuk plegen op andermans persoonlijke handelen. Dat voelt ongemakkelijk want in een openbare ruimte wil je overal vrijuit kunnen kijken zonder je bezwaard te voelen.
  Nou ja, zo maar wat gedachten. Een toilet is in ieder geval geen optie voor prikken. Ik denk er nog maar even over verder geloof ik. Loonlijstmama

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik zou er zelf geen moeite mee hebben, maar kan me voorstellen dat sommige mensen dat wel hebben en dan dien je daar gewoon rekening mee te houden naar mijn mening. We roepen tegenwoordig wel dat veel dingen 'moeten kunnen' maar blijkbaar is dat toch niet het geval. Misschien had je teamleider het ander moeten brengen maar toch vind ik het een legitiem verzoek. Je kunt dat natuurlijk naast je neer leggen want dat ook dat is je goed recht, maar ook het verzoek van de andere kant is hun goed recht. De wereld doet nou eenmaal niet altijd wat jij wil of leuk vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ik zou zelf geen insuline spuiten in het openbaar. Ook hou ik niet van borstvoedende moeders in een restaurant of van vrijende mensen in een bushokje , om maar eens wat te noemen. Ik ben geen conservatief tiepje hoor, maar zulke handelimgen zijn m.i. nogal prive.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vrijende mensen in de zin van sex hebben vind ik ook wel wat heel ver gaan in het openbaar. Met zoenende mensen heb ik geen probleem.

   Verwijderen
  2. Erm, hangt van de mate van zoenen af (er zijn veel gradaties tussen een kus en uitgebreid tongen)

   Verwijderen
  3. Van die diepe tongzoenen bedoel ik .. als ik daar naast sta en op mijn bus sta te wachten voel ik me toch een tikkie ongemakkelijk. ;-)

   Verwijderen
 40. Waarom zou dat niet kunnen? Vaak hebben anderen het niet eens in de gaten. Zo heb ik mijn beide kinderen borstvoeding gegeven en niemand die daar iets van merkte. Vaak kreeg ik de vraag wanneer mijn kind eens eten kreeg.

  Ik zou het eerder navragen bij je collega's of ze er last van hebben als jij boven tafel je spuit klaar maakt en onder tafel spuit. Waarom iemand met een chronische ziekte zo buiten spel neerzetten en dat degene rare bokkesprongen moet gaan maken voor een simpele handeling.
  Een nichtje van mij moet 8 keer per dag bloedprikken in haar vinger en minstens 4-5 keer insuline spuiten. Ze doet dit gewoon in de klas waar andere kinderen bij zitten, niks raars aan. Wij mensen zouden wat flexibeler kunnen zijn en meer normaal kunnen reageren op dit soort dingen. Voor mensen met diabetici is het heel normaal om te spuiten.

  Zou ik dan ook mijn medicijnen niet meer mogen innemen waar anderen bij zijn? Het zou ze wel eens kunenn storen dat ik dagen heb dat ik veel (moet) slikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Dag Zuinigaan,
  Je hebt wel een gevoelige snaar geraakt gezien de reacties!
  Ik kan me voorstellen dat de teamleider het verzoek aan je richtte. Ik vind het ook een handeling die je niet aan tafel in een restaurant verricht. Het hoort bij tafelmanieren en niet dat we niet accepteren dat iemand dit voor zijn gezondheid moet doen. Even naar het toilet of een andere ruimte is toch niet zo erg?
  En inderdaad borstvoeding gevende vrouwen hoort naar mijn mening ook niet in een openbare ruimte.
  Het vergelijk van de griepprik gaat niet op: je bent met zijn allen voor die prik daar en niet om te eten of gezellig een borreltje te drinken.

  Ik zou het me allemaal niet teveel aantrekken. Wie weet was het voor je teamleider ook wel moeilijk om het te vragen.
  Groet, Ingrid


  BeantwoordenVerwijderen
 42. Jeetje, ik schrik van de reactie van je leidinggevende. Mijn schoonmoeder prikt ook gewoon in gezelschap, maar eerlijk gezegd heeft het gezelschap dat 9 van de 10 keer niet eens door. Pen uit de tas, ze draait wat aan de pen (instellen?), hup naald erin en pen weer terug in de tas. Dat is in een halve minuut gebeurd.
  Volgende keer je niet meer naar een toilet laten dirigeren, hoor!
  Als je leidinggevende je zoiets vraagt, dan denk ik dat het volledig ok is om daar dan ook wat medewerking bij te krijgen.
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen