Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 3 februari 2015

Duurdere zorg

Sinds 1993 heb ik diabetes en daarvóór had ik tijdens 3 zwangerschappen ook diabetes. Bij de diagnose in 1993 is vastgesteld dat de zenuwen in mijn voeten en benen niet zo best waren. Ik heb last van neuropathie. De kniepeesreflexen waren afwezig en ook de reflexen in de voet deden niet wat ze moeten doen. Ik kwam in aanmerking voor door de zorgverzekeraar betaalde pedicurezorg indien ik een grote aanvullende verzekering zou hebben. Het was belangrijk om geen wondjes te krijgen aan de tenen en dat de huid van de voeten en de nagels tiptop in orde waren. Ik ging zo'n 6x per jaar naar de pedicure. Die nota's van behandelingen stuurde ik op naar de zorgverzekeraar en dan kreeg ik het geld terug. Zo is het járen gegaan. Ik kreeg vanuit de aanvullende verzekering de noodzakelijke zorg vergoed.
Afgelopen jaar veranderde de zorg en hoorde de pedicurezorg ineens bij de ketenzorg vanuit de huisarts. Ik kreeg in 2014 vijf behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering en 1 uit de aanvullende verzekering. Mooi zou je denken!
Maar ....... met ingang van dit jaar blijkt ineens dat pedicurezorg deels geen noodzakelijke zorg meer is. Wat er wel betaald wordt : de (beginnende) likdoorns worden verwijderd en te grote stukken eelt worden ook weggeschaafd.
Het vakkundig knippen van de nagels wordt niet meer vergoed. Dat mag ik nu weer zelf doen, met een grote kans dat de nagels weer in gaan groeien en pijn veroorzaken. Aan die ingegroeide nagels mag de pedicure wél weer wat doen.
De rekening voor de hele behandeling van de goed geschoolde medisch pedicure is: €27,50. Nu betaalt de basisverzekering €17,50 en ik 10 euro. Ik heb een poging gedaan om die 10 euro vanuit de aanvullende verzekering vergoed te krijgen, maar nee hoor, geen vergoeding.
Wat ga ik voortaan doen?
Dat tientje per keer betaal ik nu zelf. Ik heb geen trek in pijn door ingegroeide nagels of ander ongerief door zelf nagels te knippen.

Maar verbaasd ben ik wel. Waarom is wat jarenlang noodzakelijke zorg was ineens niet meer noodzakelijk?

19 opmerkingen:

 1. Ja, soms vraag ik mezelf ook wel eens af waarom we nog voor de zorgverzekering betalen als je dan alsnog zoveel zelf moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is toch het hele beleid? Overal snoeien . Op de meest "kleine posten". Wat is de opbrengst?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel kort door de bocht: omdat het geld op is. Waardoor het geld op is, is een andere discussie (die heel veel antwoorden kent).
  Maar ik snap ook niet dat "noodzakelijk" in het ene jaar iets anders kan betekenen dan het andere.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is de zorgverzekering die vergoedt en die je als een consument je premie betaald. En daar zit gewoon echt nog enorm veel geld. Helaas ook erg veel macht.

   Verwijderen
 4. Dat is politiek. Denk maar aan de actuele discussie om kraamzorg niet meer vanuit de basisverzekering te vergoeden omdat kinderen krijgen een eigen keuze en geen ziekte zou zijn, en huishoudelijke hulp tijdens de kraamtijd onder de gewone zelfzorg zou moeten vallen die niet-kramende burgers ook gewoon zelf moeten verzorgen of betalen. Kennelijk is in jouw geval geoordeeld dat nagels knippen iets is wat iedereen moet doen en waarvoor dus geen aparte vergoeding wordt gegeven, behalve zoals jij al aangeeft bij een complicatie als ingegroeide nagels. Wellicht komt de minister er weer op terug als er vanuit de ketenzorg wordt aangegeven dat er massaal ingegroeide nagels moeten worden verholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat het niet meer (volledig) vergoed wordt.

  Ik vind het echter niet onder 'noodzakelijke' zorg vallen. Het is m.i. preventief net als heel veel dingen die we (helaas) zelf betalen om medische gezondheidszorg te vermijden.

  S.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem, Diabetes is een ernstige chronische aandoening. Omdat met medicatie en erg goed voor jezelf zorgen je er ook oud mee kunt worden, denken personen dat het meevalt. Maar zorg voor de voeten is noodzakelijk ! Als daar ook maar iets fout gaat dan is je hele been aan de beurt. En die zorg daarvoor is vele malen duurder als de pedicure vergoeden. Trouwens aan zes keer per jaar heb ik niet voldoende. Ong, drie keer komt volledig voor mijn eigen rekening. En als ik uw reactie goed begrijp bent u weinig eigen risico nodig. Ik heb dit binnen zes weken op.

   Verwijderen
  2. U begrijpt mijn reactie dan toch niet helemaal goed, want ook ik moet helaas mn eigen risico ophoesten. Dit jaar zelfs in de eerste 2 mnd. Desondanks is diabetes de aandoening. De voetverzorging heeft niets met medicatie van de aandoening te maken, alleen als preventie voor erge voetproblemen. Stel dat u dus zelf goed voor uw voeten kunt zorgen en uw nagels, dan is het (vergoedings-)probleem uit de lucht.
   Daaraan toegevoegd dat ik dus niet zeg dat het geen ernstige aandoening is of dat het wel meevalt, maar dat het voetprobleem niet de ziekte zelf is.

   Anticonceptie wordt niet vergoed. (aanvullend wel, maar niet standaard). Abortus wel. Dus wederom de preventie niet, maar de gevolgen wel. Die ook weer vele malen duurder zijn. En ga zo maar verder.

   Mijn oogdruppels worden niet vergoed; bijna €200 per jaar. Maar als ik ze niet meer gebruik moet ik straks een golden retriever aanschaffen en een rood-witte stok.

   Ik kom niet uit met het aantal fysiobehandelingen dat ik nodig heb, waardoor ik een groot deel van de behandelingen aan mijn nek (chronisch, maar niet volgens de verzekeraars) zelf moet betalen. €30 per sessie, 2x per week. Tel maar uit.

   We zitten allemaal in dit schuitje van teruglopende vergoedingen. Ik zou mn handjes dichtknijpen als dit neerkomt op een tientje per pedicurebehandeling.

   Verwijderen
 6. Vervelend voor je maar je had het (misschien) kunnen weten: toen ik in december bezig was alles uit te zoeken ( erg moeilijk) heb ik het wel ergens gelezen.
  ...enne de zorg blijft even noodzakelijk alleen hangt er een ander prijskaartje aan ;-) Dit is een van de redenen dat ik al jaren geen aanvullende verzekering meer heb!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een pedicure stopt met diabetesvoeten. Zij betaalt jaarlijks 200 euro voor verolichte bijscholing en plaatsen in een register.
  Met de mindere vergoeding moet ze teveel patienten behandelen om daar uit te komen met deze tarieven.
  Ze heeft nog andere bijverdiensten, ze komt er wel, maar diabetesvoeten zijn voor haar niet interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan helemaal mijn eigen nagels niet knippen, kan er niet goed bij en heb de kracht in mijn handen om grote teen te doen. Al zeker 40 jaar ga ik regelmatig eerst voor eigen kosten. Toen ik bij een podoloog terecht kwam bleek dat mijn zorgverzekering V....Z de pedicure wel vergoed en tot nu toe nog steeds zonder speciale doktersvoorschriften, valt onder reumatische voeten bij medisch pedicure

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan me voorstellen dat het je frustreert en met jou vele andere diabetici. Een goede verzorging van de voeten bij diabetici is denk ik meer dan noodzakelijk en kan naast ellende, mogelijk ook veel kosten voorkomen. Wellicht voor de diabetus vereniging om eens uit te zoeken of zouden ze dat niet al gedaan hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het lijkt me wel een beetje kort door de bocht gesteld dat als je zelf je nagels knipt, je dan per definitie ingegroeide nagels krijgt. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik het niet vreemd vind dat de vergoeding ineens ingetrokken wordt. Aan de andere kant: waarom moet altijd alles voor 100% vergoed worden? Ik betaal mijn eigen pedicure ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat erom dat jij een keuze hebt om zelf te knippen of niet. Als je zelf een keer misknipt, dan is het enige vervelende dat je een pijnlijk teentje hebt. Zoniet voor een diabetespatient. Complicaties volgen vrij snel, amputatie ook. Van de amputaties in Nederland is 70% het gevolg is van diabetes.
   Diabetes is een onderschatte ziekte, vooral bij kinderen. Het meest schrijnende voorbeeld vind ik altijd dat er meer dan 1000 kinderen thuis zitten en niet naar school kunnen omdat de zorg (het prikken en injecteren) niet geregeld kan worden. En toch hebben we een leerplichtwet.
   De zorg wordt ook minder en bij chronische patiënten is dat helaas heel snel merkbaar.

   Verwijderen
  2. Ja, die keuze heb ik en gelukkig kan ik het me veroorloven zelf de kosten van een pedicure op te hoesten. Het zal ongetwijfeld waar zijn dat 70% van de amputaties verzoorzaakt wordt door diabetes, maar dat zal niet allemaal komen door verkeerd geknipte nagels.
   Zelf ben ik uit mijn familie- en kennissenkring heus bekend met diabetes en weet ik waartoe het kan leiden, maar ik weet ook dat een groot aantal mensen zich niet aan de richtlijnen houdt.
   Voor wat betreft die kinderen, dat is echt schrijnend. Maar wat is daar de oplossing dan voor? Moet er op elke school een verpleegkundige rondlopen? Moeten ouders de school meermalen tussendoor bezoeken om hun kind te injecteren?

   Verwijderen
 11. Waarom het voorheen noodzakelijke zorg was, en nu niet meer..
  Dat komt toch gewoon omdat er geen geld meer voor is? Of in elk geval omdat men er geen geld meer voor over heeft? Dat is met de zorg toch ook zo?
  Eerder, als je in de thuiszorg werkte, ' deed je heel goed en noodzakelijk werk'.
  En nu? ' Niet meer onze zorg', zeggen gemeenten. ' Doe maar een beroep op buren, vrienden en familie'.
  Tuurlijk is het even belangrijk en noodzakelijk als voorheen; maar de overheden willen dat niet zo zeggen: ' Sorry, maar er is geen geld voor dit o zo noodzakelijke werk.'
  Nee, gewoon het onbenullig en onbelangrijk maken, dan wordt het normaal dat er geen geld meer aan besteed wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zou doen zoals jij doet, zelf bijbetalen. Mijn man knipt nu mijn teennagels, ik krijg dat zelf niet voor elkaar. Maar in de toekomst weet ik dat ik het zelf moet doen en ga dan naar de pedicure net zoals ik ook naar de kapper ga. Want ik heb geen medische indicatie (en ik hoop het ook niet te krijgen).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik moest op advies van de diabetes verpleegkundige ook naar de pedicure. Dit jaren gedaan en het werd vergoed, sinds 2 jaar nog maximaal 100 per jaar, dus de rest betaalde ik zelf. Vanaf vorig jaar werden mijn rekeningen niet meer vergoed, maar omdat ik het als diabetes patiënt te belangrijk vindt blijf ik toch om de paar maanden een bezoek aan de pedicure brengen.Heb de aanvullende verzekering stop gezet, dus met dat verschil kan ik deze rekeningen zo ongeveer betalen. Riekje

  BeantwoordenVerwijderen