Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 2 februari 2015

Verhuizen door rookoverlast

In mijn ideale wereld wordt niet gerookt, hooguit bij mensen thuis of in hun auto, maar ook in de privéruimtes wat mij betreft liever óók niet. Verder in de openbare ruimte, binnen en ook buiten HELEMAAL NIET.
Wat een winst!
Je leeft jaren langer en in een betere gezondheid. 
Het scheelt enorm veel geld aan aankoop van tabak en aan kosten van de gezondheidszorg: veel minder kanker en hart- en vaatziekten.

Ongeveer een half jaar geleden ben ik van de slaapkamer aan de voorkant van het huis verhuisd naar een slaapkamer aan de achterkant. Dit was vooral vanwege rokende buren. Mijn buurjongens stonden in het weekend 's nachts buiten te roken en te praten. Deels was dit voordat ze op stap gingen, maar soms ook tussen 3 en 4 uur 's nachts. De rook drong mijn slaapkamer binnen en daar had ik last van. Sigarettenrook irriteert mijn luchtwegen zodanig dat ik begin te hoesten en benauwd word. Ook de buurman aan de andere kant liep 's ochtends rokend zijn huis uit, naar zijn auto. Doordeweeks had ik dus ook 's ochtends last van de rook. Nu ik aan de achterkant van het huis slaap, is het goed. Geen rooklucht meer. Ik heb met opzet niet de slaapkamer aan de kant van de rokende buurman genomen, die rookt veel in huis en zijn slaapkamerraam zit naast dat van mij. Jongste dochter klaagde dat zij ook last van de rook had toen zij nog in die kamer sliep. Ik heb "de beste" slaapkamer gekozen en geniet van een rookvrije nachtrust.
Heerlijk.
Een vriendin van mij vertelde onlangs dat ze gaat verhuizen in verband met rokende benedenburen. Zij heeft net als ik veel last van rook en haar benedenburen roken volop, die rook trekt via de ramen bij vriendin naar binnen. Het is toch wel wat, als je naar genoegen woont, maar door rokende buren verjaagd wordt! Ze moet zien dat ze haar huis verkoopt en gaat op zoek naar een vrijstaande woning.

Er zijn veel meer mensen die last hebben van sigarettenrook, nog afgezien van het feit dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid. Ook van meeroken kun je kanker krijgen. Mensen met astma of COPD hebben erg veel last van rokers, ook als die buiten roken.
Bron: Friese Longartsen

Vorige week moest ik in het ziekenhuis zijn. Vóór en direct naast de ingang mag niet gerookt worden. Er zaten afgelopen vrijdag 2 mensen pal voor de bordjes "niet roken" de lucht (lees mijn lucht) te verpesten. Ik kon het niet laten om te vragen of ze hun sigaretten wilden doven. Dus ik zei er wat van: heb je de bordjes gezien? Ik heb er last van en het roken is hier verboden. De reactie was: "flikker toch op joh!!" En ook: "daarom zitten we met de rug naar de bordjes toe."

De dag daarna had ik gezwommen en stapte ik bij het sportcentrum naar buiten. Daar, bij het sportcentrum mag ook niet gerookt worden, alleen in een rokersruimte, tamelijk ver van de ingang.  Bij mijn eerste stap naar buiten, vloog er een brandende sigaret langs mijn hoofd. Die was afkomstig van iemand die naar binnen ging, die peuk gooide hij nog snel even weg, voordat hij met zijn kleine kinderen het pand betrad. Ik was even te verbluft om er wat van te zeggen. Bij de ingang ligt het vol met nasmeulende en uitgedoofde peuken. 

Ik weet het, het verbod op roken in cafés en restaurants is nog niet zo lang geleden ingevoerd, maar van mij zou het invoeren van een algeheel rookverbod morgen al in mogen gaan. In de VS is op sommige plaatsen een algeheel rookverbod ingevoerd en dat verbod geldt ook op straat.

Ik weet wel dat een totaal verbod qua overlast niet zo veel uitmaakt. Het is natuurlijk moeilijk te checken of iedereen zich aan het verbod houdt en agenten kunnen niet in iedere voortuin of op iedere straathoek staan, maar toch denk ik dat een verbod invloed zou hebben.
Wat denk jij?

73 opmerkingen:

 1. Ik heb liever dat de politie zich nuttig maakt op ander gebied dan op dit soort dingen. Je kan ook je schouders ophalen en er langs lopen. Ik vind het persoonlijk een beetje overdreven. Je krijgt het nog eens aan je hart van alle irritaties van een ander.

  Ja en dit is een reactie van iemand die nog nooit een sigaret heeft aangeraakt. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn voor jou dat jouw lichaam niet zo heftig reageert op sigarettenrook. Daar heb je het mee getroffen!
   Ik zie ook liever dat de politie zich bezighoudt met andere zaken en ik zie het er de komende tientallen jaren nog niet van komen dat er een algeheel rookverbod komt op openbaar terrein (dus ook buiten).

   Verwijderen
  2. Ik zou graag zien dat mensen meer nadenken over roken in de buitenlucht. Ik heb astma en krijg het benauwd van rooklucht. Ook van overdreven ladingen parfum.

   Verwijderen
  3. Samantha, je klinkt als iemand die wel rookt!
   Bovendien, als je al zo benauwd bent en loopt te hoesten, is het ophalen van je schouders een zware opgave......

   Verwijderen
  4. Ik loop er meestal gewoon langs, maar vooral omdat ik bang ben voor de (vaak toch asociale) reacties als je iets van dit vervelende rookgedrag zegt. Die bordjes zijn er niet voor niets, en als je snel last hebt van rook is het wel meer dan alleen irritant - je gezondheid wordt dan heel duidelijk direct ondermijnd. En helaas is de samenleving zo dat je daar niet eens iets van kunt zeggen, want dan ben je een zeur, en waar bemoei je je mee.

   Verwijderen
  5. Nou Janna kan je verzekeren heb nog nooit een sigaret opgestoken. kost mij teveel geld dat ik liever uitgeef aan dingen die mij meer plezier brengen.

   Verwijderen
 2. Vervelend voor mensen,zoals jij,die niet tegen rook kunnen. Heb je het ook met de lucht van houtkachels? Daar moet ik in het weekend het slaapkamerraam voor sluiten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, ik heb ook last van houtkachels en een zware parfum of aftershave lucht.

   Verwijderen
  2. Ik vind vuurwerk trouwens ook adembenemend in letterlijke zin. de dagen na oudjaar zijn meestal de zwaarste astmadagen.

   Verwijderen
 3. Ik heb zelf gelukkig niet zoveel last van rook, maar ik kan me voorstellen dat het erg naar is als je wel last hebt van je longen. En met Tobias vind ik het ook altijd vervelend als ik door zo'n walm met sigarettenrook heen moet lopen, dus ik ben ook voor een nog groter verbod....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik vindt het lichtelijk overdreven, al heb ik zelf ook last van rook, dat dan weer wel.
  Maar het gaat me te ver om het overal te verbieden.
  Dadelijk mogen mensen met overgewicht niet meer in een restaurant komen, dat is de volgende stap bij wijze van spreken.
  Ik vindt dat we net wat meer verdraagzaam mogen zijn en wat minder regeltjes opgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is appels met peren vergelijken. Roken is slecht voor jezelf én erg hinderlijk voor anderen. Overgewicht is alleen slecht voor jezelf.

   Verwijderen
  2. Als je een moeder had gehad die niet uit de zetel kwam omdat ze te zwaar is of vader met hartaanval door overgewicht zou je zou niet praten .En het werkverlet en de kosten voor de maatschappij? Rokers dragen dan nog veel bij tot de staatskas. Ik keur roken in gesloten ruimte zeker af maar buiten moet kunnen. Anders alle auto's ook maar in de garage.

   Verwijderen
 5. Ik heb wel gerookt en nu al 18 jaar gestopt en ook ik heb last als er mensen in mijn nabijheid roken, ook in de tuin van de buurman. Maaaaar ik vind het wel lichtelijk overdreven zoals je reageert. Verander de zaken die kunnen zoals een andere slaapkamer maar voor die enkele keer dat je er verder nog mee in in aanraking komt en dat voor een kort momentje kun je er wel snel langslopen en je schouders over ophalen zoals je bij veel zaken in het leven moet. We moeten er wel voor waken om de groep rokers als een stel paria's neer te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel juist Hannah.
   Ik erger me vaak als fietser, aan al de draaiende motors voor het rode licht of de uitlaat van de lijnbus die stil staat te draaien als je zit te wachten op een andere bus. Moeten ze die dan ook afschaffen? Heb jij een auto zuinigaan? Buiten in de lucht worden ergere dingen geloost dan de lucht van een sigaretje. Beetje verdraagzaamheid mag ook wel en nee ik rook niet.

   Verwijderen
  2. Als verdraagzaamheid inhoudt dat ik het benauwd krijg en soms naar adem moet happen, dan zeg ik: toch maar liever niet en die uitlaatgassen ook liever niet. Ik moet gelijk hoesten en krijg het benauwd. De rook dringt mijn longen binnen en veroorzaakt daar een vrij heftige reactie. En wat betekent dan verdraagzaam zijn?

   Verwijderen
  3. Geen uitlaatgassen.... mag ik dan aannemen dat jij steeds tevoet gaat of met de fiets?

   Verwijderen
 6. Van mij mogen ze het roken ook overal verbieden ,het is slecht voor iedereen of je nu zelf rookt of meerookt.
  En het stinkt nog ook ,de rook trekt overal in.
  Ook ik heb er last van ,ik heb lichte copd zelf nooit gerookt,maar wel jaren meegerookt met dit als gevolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker asociaal, die reactie! Ik houd er ook totaal niet van en kan er slecht tegen. Hoewel ik ook moet zeggen dat ik er in de ene situatie meer last van heb dan in de andere. Ik vind eigenlijk niet dat de overheid zich overal mee mag bemoeien, maar zou ook de laatste zijn die protesteert tegen een algeheel rookverbod. En wat Samantha zegt vind ik ook: de politie zou ik liever actief zien op andere vlakken. Ondanks dat ik er dus wel last van heb (als in: benauwd, irritatie, enz). Het ligt trouwens ook aan de rokers zelf. Sommigen houden ook rekening met anderen, terwijl er ook zijn die de sigaret zo ver mogelijk van zichzelf afhouden en hem daarmee in jouw gezicht stoppen. Dan denk ik: houd die troep lekker bij je. Jij geniet er blijkbaar van, doe dat dan fijn met volle teugen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier heb je al eerder over geschreven. Ik vind het goed dat er binnen een rookverbod is. Buiten roken kan toch echt geen probleem zijn. De zielige verslaafden die bij de uitgang een sigaret roken moet je echt met rust laten. De strijd is gewonnen, je moet weten wanneer te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Huib, ik val wel vaker in herhaling, dat lijkt mij geen probleem.
   In tegenstelling tot wat jij schrijft is het buiten roken voor mensen met gevoelige luchtwegen wél een probleem en ik vind dat daar lang niet vaak genoeg aandacht aan geschonken wordt. Veel rokers weten gewoon niet wat ze aanrichten.

   Verwijderen
  2. Zou je ook geen kanker krijgen van gekanker?

   Verwijderen
  3. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat mopperen kanker veroorzaakt. Bewijs dat roken kanker veroorzaakt is er volop, maar dat was in deze blog niet mijn punt.

   Verwijderen
 9. ..mijn partner heeft er ook vreselijk veel last van. Zelfs als er mensen bij ons komen die de rooklucht in hun kleding hebben, krijgt hij het benauwd.
  Wij wonen in een vrijstaand huis op een kavel van 2200 m2, geen hinderlijke rook zul je denken. Vergeet het maar: hier hebben alle mensen in de winter een open haard of houtkachel aan en in de zomer een vuurkorf :-) Dat is ook erg voor iemand met COPD

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik reageer niet in het bijzonder slecht op sigarettenrook, maar ook ik heb een gruwelijke hekel aan rokers, die zich a-sociaal opstellen. Bijvoorbeeld net voor de deur bij een theater of bioscoop. Of in de wachtrij bij een pretpark (waar het dus ook vol staat met kleine kinderen). Ook heb je mensen die al lopend op straat of op een terrasje roken. Op de één of andere manier staat de wind blijkbaar altijd zo dat ik een volle hap uitgeblazen tweedehands rook vol in mijn snufferd krijg. Bovendien krijg je inderdaad altijd! Een grote mond op het moment dat je er iets van zegt (op een hele normale vriendelijke manier). Wat mij betreft wordt het aantal vrij rookplaatsen flink beperkt. Waarom moet ik last hebben van de hobby van een ander?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toen ik nog rookte heb ik me nooit gerealiseerd hoeveel overlast ik veroorzaakte. Dit jaar ben ik er al 30 jaar vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ja , zulk soort reacties kun je tegenwoordig krijgen ,
  het is gewoon heel"normaal om aso te reageren ...
  respect lijkt van de aardbodem verdwenen!
  net zoals inleven met je medemens, soms heb je het gevoel op de noordpool te leven , wat naastenliefde betreft ....
  hier mag ook niet binnen gerookt worden ! ze gaan mar buiten staan met die stinkstokken ,en het mooie is , dat het buiten roken ook vanzelf stopte :}
  fijne dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vrienden van ons hadden een buurvrouw die zoveel rookte dat het door de muren heen kwam.Zij moesten overdag de deuren van de kinderkamers dicht houden en alle spullen die zij op zolder hadden opgeslagen stonken vreselijk naar de rook.

  Een totaal rookverbod gaat me te ver, wat mensen in hun eigen huis doen of buiten roken is hun eigen zaak.En ook ik reageer slecht op sigarettenrook.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het moeilijk. Ik heb zelf jaren gerookt en ben 10 jaar geleden gestopt. Ook ik heb er veel last van, vooral bijvoorbeeld op drukke braderieën e.d., als mensen om me heen roken. Aan de andere kant moet ik er niet aan denken dat je als roker niet meer in je eigen tuin of op je balkon zou mogen roken. Voor mij zelf zou ik het dus best prettig vinden, maar ik vind het te ver gaan om het echt te verbieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben volledig akkoord met Samantha, al dat kneuterige gedoe is toch wel overdreven. Elkaar in het oog houden en zelf politieagent spelen waar je het nodig vindt... Hoe is het mogelijk in Gods naam !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. waar slaat het op om Gods naam te MISBRUIKEN ....
   heeft DAT enig verband met het onderwerp ?.......

   Verwijderen
  2. Het ging over verdraagzaam zijn, en dus niet over god. Heb je niet goed begrepen anoniem ?

   Verwijderen
  3. Verdraagzaamheid... staat dat niet in de bijbel?

   Verwijderen
  4. verdraagzaam zijn , betekend niet dat je alles maar over je heen mag laten komen .......

   Verwijderen
 16. Ik vind het ook smerig. Loop er altijd in een grote boog omheen. Wel vind ik dat het de laatste jaren, zeker in de publieke ruimte een stuk verbeterd (lees verminderd) is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zeker, ik vind het letterlijk en figuurlijk een verademing dat ik in een restaurant rookloos kan eten en de smaak van het eten niet bedorven wordt door de rook.

   Verwijderen
 17. Volgens mij heeft een ieder zo zijn eigen burenlast. Zelf heb ik last van een beeldhouwende buur. Voor zijn hobby én werk tikt hij urenlang tegen steen aan...de ooit rustige zondagmiddag wordt verstoord door uren tiktiktik die door de vloer mijn huis binnendringt. Enige wat helpt is het huis uit vluchten, het is volgens woningbouw en politie immers geen te hard geluid.
  Ooit word ik vast een "verwarde man" die geheime morse boodschappen probeert te ontcijferen uit dat tikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Herkenbaar. Heb ook een buurjongen die rookt en die onder mij woont. Alle rook stijgt met de lucht naar boven, en komt zelfs via kieren door de vloer. Ik zelf vroeger roker geweest, en ik heb nooit geweten hoeveel overlast het voor een ander oplevert... heb nog steeds spijt dat ik zelf 10 jaar lang heb gerookt en anderen overlast heb bezorgd. Maar ik ben er al weer jaren vanaf. Gelukkig maar. Zonde van het geld en gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb geen longproblemen, maar ik krijg tegenwoordig het acuut benauwd als ik in een ruimte sta waar gerookt is. Denk dan bijvoorbeeld een lift.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar. Op zich moet men zelf weten of ze willen roken. Maar niet waar het niet mag. Bij de ingang hangen bordjes. En ja daar mag je mensen op aanspreken. Ik heb doodleuk de politie gebeld voor een groep die voor de deur van mijn winkel stond te roken. Uit de regen.. Ik snap wel dat je geen zin hebt om nat te regenen. Maar je gaat niet voor de deur of het raam staan roken.
   Mijn longen zijn, afgezien van de schade van vier longontstekingen prima in orde. Van houtvuur heb ik geen last. Normale hoeveelheden parfum gaan prima. Maar een kleedkamer waar net dertig man of vrouw deo heeft opgespoten.. Daar stik ik bijna.
   Daarnaast reageer ik heel heftig op tabaksrook. En ik weet sinds drie jaar hoe dat komt. Ik ben allergisch voor nicotine. Ik heb dus een allergische reactie op die rook. Ik zou daadwerkelijk kunnen stikken doordat mijn slijmvliezen opzwellen.

   Petra

   Verwijderen
 20. S, heeft blijkbaar nog nooit een ernstige astma patiënt ontmoet. Ik wel vorige week nog bij de crematie van iemand geweest. De pijn en complicaties waren zo ernstig dat hier,op haar verzoek actieve euthanasie is toegepast. Artsen waren het hier volstrekt mee eens dat hier sprake was van zwaar en uitzichtloos lijden. Ik erger me ook aan de rookwolken waar ik doorheen moet als ik bv naar het ziekenhuis moet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jawel hoor riet. mijn dochter heeft astma dus wel degelijk mee bekend. Gaan we ergens heen dan pas ik mij gewoon aan.

   je kan op alle slakken zout gooien. heb je last van de rook doe je je raam dicht en lucht je in de ochtend je kamer. je kunt overal wel problemen in zoeken en je irriteren.

   ingang bij een ziekenhuis ja niet de beste plek om voor de deur te roken, maar je loopt er voor bij en klaar je staat binnen. keur het niet goed maar je kunt overal over vallen dan heb je geen leven.

   En als je een opmerking maakt gaat het nog wel om de toon en je uitleg erbij.

   Verwijderen
 21. Ik heb ook nog nooit gerookt, en heb buren die buiten roken. vind het niet prettig maar heb er zelf geen last van. als ik het wel heb doe ik mijn raam dicht en doe voor een raam open. ik kan me er persoonlijk niet druk om maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hier wordt in de cafés anders nog gerookt. Nu vind ik persoonlijk dat in cafés niet zo erg. Ja, je haren en kleren stinken, maar ik vind het in restaurants het ergste. Blij dat dat niet meer mag.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben het met je eens. Ook ik heb snel last van (sigaretten-)rook, en veel rokers hebben dus echt niet door hoe vervelend hun rook dan kan zijn. Ik hoop dat manlief snel de 'studeerkamer' leeg heeft geruimd, want ik kan mijn slaapkamer-raam niet open zetten zonder dat de rook van tig buren mijn slaapkamer binnen komt. Ik kan niet verhuizen om de rook, daar heb ik de financiële middelen niet voor ... dus ik moet het er maar mee doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. natuurlijk erg vervelend voor iedereen die er last van heeft, maar aan de andere kant kun je niet alles gaan verbieden waar anderen last van hebben , zoals roken, parfum , houtkachels. tenslotte zijn uitlaatgassen ook slecht voor mensen met longklachten ,maar bepaalde zaken zijn niet te vermijden. dit is een reactie van iemand die nog nooit gerookt heeft, geen parfum of houtkachel gebruikt en ook geen auto rijd dus niet iemand die voor haar eigen gewoontes opkomt, maar iemand die wel vind dat je niet alles maar kunt gaan verbieden want waar is het einde? er zijn allerlei soorten overlast en niet alles is op te lossen met het te verbieden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Harddrugs en openbaar dronkenschap zijn ook verboden. Wil je dat dan ook legaal maken? Je moet toch ergens de grens trekken? En of je dat nu boven of onder het roken doet, lijkt me allebei even arbitrair.

   Verwijderen
 25. Ik heb zo'n vier jaar gerookt bij sociale gelegenheden. Ik deed met een pakje erg lang. Maar ook ik kreeg van zo weinig roken al last.
  Ik ben er mee gestopt en ik vind dat als je rookt dat je eigen keus is. Ik vind wel dat een ander er geen hinder van mag ondervinden.

  Ook ik doe regelmatig mijn slaapkamerraam dicht vanwege rokende buren. Ik heb zelfs alle naden van het dak opnieuw gekit omdat er rooklucht doorkwam van de rokende buurjongen op zolder.
  Als ik onderweg ben op de fiets heb ik ook regelmatig last van fietser die een sigaret roken of veel parfum op hebben. Ik fiets er snel voorbij of als dat niet lukt kies ik een andere weg.
  Ik ben maar wat blij toen er niet meer gerookt mocht worden in openbare gelegenheden. Toen kon zomaar weer naar de bioscoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Met het rookverbod in openbare gelegenheden ben ik heel blij. Het roken voor ingangen vindt ik ook heel irritant. Ga een stukje verderop staan dan heeft niemand er last van denk ik dan. Maar of iemand in zijn eigen huis of tuin rookt dat moet hij zelf weten.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik vind dat de uitlaatgassen van auto's en zo net zo schadelijk zijn, en wat te denken van de lucht als er iemand een houtkachel aan heeft. Als ze het roken overal willen verbieden, moeten ze dat ook verbieden. Uitlaatgassen is nog slechter dan meeroken.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hallo Zuinigaan. Mijn eerste reactie was 'jeetje wat een gezeur'. Maar even verder denkend voelde ik mij ook 'aangevallen' als roker. Als ik ergens bij een ingang van een gebouw sta, dan voel ik mij ook beschaamd over mijn zwakte. Ik kan me voorstellen dat roken en de rooklucht heel vervelend kunnen zijn voor niet-rokers, helemaal als je er lichamelijk op reageert. Ik heb al vele stoppogingen achter de rug en het lukt me maar niet om van die sigaretten af te blijven al ondermijn ik mijn gezondheid en kost het me kapitalen. Soms denk ik weleens dat er net als alcohol- en drugklinikieken ook rookklinieken moeten komen. Misschien zou dat helpen.

  Wat is het roken de laatste jaren in een ander daglicht komen te staan. In de jaren 80 en 90 werd er vrijwel overal gerookt. Was je op bezoek bij niet-rokers dan kwam er toch een asbak op tafel en op kantoor werd flink gedampt.

  Al valt het niet goed te praten: weet dat veel rokers asociaal reageren omdat ze diep van binnen schaamte voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een dappere en eerlijke reactie, Joke! Ik snap die schaamte erg goed, heb zelf ook gerookt, maar toen mocht het ook nog overal... Kun je je nu niet meer voorstellen, dat het bv in de trein mocht...
   Gelukkig is het mij gelukt te stoppen, het knopje moest om en nu vind ik het alleen maar heel vies. Het enige nadeel is dat ik nu ontzettend goed ruik, en daardoor rooklucht nog veel viezer ben gaan vinden.

   Verwijderen
 29. Vind rooklucht ook verschrikkelijk al heb ik er zelf geen last van. Het is alleen een beetje kort door bocht om te stellen dat je van roken kanker krijgt. Het is niet goed maar je krijgt er GEEN kanker van. De 1 is 100 en die heeft er 80 jaar van gerookt. En krijgt niets. De ander heeft NOOIT gerookt en krijgt longkanker. Het is maar net of je er gevoelig voor bent en dat geldt voor een heleboel "ongezonde" leefstijlen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je leest in mijn blog nergens dat je van roken automatisch kanker krijgt. Alleen, de KANS om kanker te krijgen is enorm verhoogd. Om kanker te krijgen hoef je niet gerookt te hebben, ook dat is waar. Helaas krijgen jonge kinderen ook kanker.
   Verstokte rokers leven gemiddeld 10 jaar korter dan niet rokers.
   Iemand die nooit heeft gerookt behaalt twee keer vaker de leeftijd van 80 dan een roker. Slechts 38% van de vrouwelijke rokers werden 80, in vergelijking met 70% van de vrouwen die nooit hebben gerookt. Voor mannen zijn de percentages veel slechter: 26% en 61%.

   Verwijderen
 30. Grappig hoe iedereen er steeds weer die uitlaatgassen bijhaalt. Ik heb het al heel vaak gehoord en de vergelijking nooit echt begrepen. Ok, van zowel roken als uitlaatgassen krijg je een hogere kans op kanker, astma etc. Maar daar houdt de vergelijk ook wel zo ongeveer op. Van een rokende fietser voor me krijg ik het direct benauwd en krijg ik last van mijn keel. Als ik langere tijd sigarettenrook binnen krijg (bijvoorbeeld op een terras), krijg ik hoofdpijn. Als ik langs een auto rijd, merk ik niks. Het zal vast ook niet supergezond zijn, maar ik heb er niet direct last van. Ik heb het idee dat die gassen veel minder geconcentreerd zijn. Verder zie ik het nut van auto's nog wel in. Je moet toch van a naar b en als dat dan ver is... dan snap ik dat je de auto pakt. Roken dient geen enkel doel, is geen noodzakelijkheid, veroorzaakt alleen maar erg veel overlast. Ik vind het een erg goed idee als rokers gedwongen worden om hun vieze verslaving helemaal voor zichzelf te houden. Ik snap niet waarom andere mensen het recht hebben om mij benauwd te maken. Roken is een keuze, maar niet meeroken moet dat ook kunnen zijn! Laat de rokers lekker roken en gun de niet-rokers sigarettenvrije lucht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. niet al het autoverkeer is onvermijdelijk,maar zie toch erg veel mensen die zelfs voor kleine stukjes de auto pakken en erg veel mensen die alleen in een zeer grote auto met zijn allen naar dezelfde werkplek rijden, ik zeg niet dat alle autoverkeer onnodig is ,maar als we met zijn allen wat bewuster autorijden zou er toch veel te verbeteren zijn.

   Verwijderen
 31. Het is toch heus een feit dat je een vergrote kans op longkanker hebt als je een fervent roker bent, wat niet wil zeggen dat je het niet kunt krijgen als je nog nooit gerookt hebt.
  Zelf rook ik niet, vind het vies en benauwend. Heb er ook moeite mee dat dikwijls mensen die financieel weinig te verteren hebben juist veel roken (er zijn natuurlijk uitzonderingen). Van het geld dat een fanatieke roker in de week uitgeeft aan rookwaar kan met gemak groente, vlees en fruit voor een gezin gekocht worden. Ik snap werkelijk waar niet dat dit geen voorrang heeft op het roken.

  Groepjes rokers voor een winkel of bedrijf vind ik niet bepaald reclame voor die zaak. Als het buitenstaanders betreft, kun je er weinig tegen doen, maar als het eigen personeel is, zou ik het niet toestaan als ik de werkgever was.

  Ik hoop van harte dat van regeringswege ditmaal de poot stijf gehouden wordt voor wat betreft het algehele rookverbod. Beetje zielig dat je niet naar een horecagelegenheid/café zou gaan omdat je er niet mag roken.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. stop maar met het lezen van blogs!
  kan mijn tijd wel beter besteden, wat een gezeur is dit zeg !
  de een nog feller dan de ander , nee , voor de gezelligheid kun je beter een boek lezen .....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn advies: begin zelf een blog! Veel leuker dan het lezen van boeken. Dan zorg jij dat je nooit zeurt en altijd interessant bent, kortom een top-blog! Hoor ik van je wat de titel wordt?

   Verwijderen
  2. Hi, hi, anoniem: je kunt ook een zeurblog beginnen, of misschien een blog over boeken? Ik ben wel toe aan wat boekentips!

   Verwijderen
  3. Jaren geleden had ik een blog met de naam...Dagelijkse dingen van zeurtje....en heel veel vonden mijn blog leuk, maar de naam zo negatief....Je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken.
   En over het roken kan ik alleen maar zeggen....laten we proberen om rekening met elkaar te houden.....leven en laten leven.

   Verwijderen
  4. Ik ken nogal wat mensen die met leven en laten leven bedoelen: ik wil gewoon overal kunnen roken en jij moet dat maar slikken. Zo van: ik doe wat ik wil en laat me dat niet afpakken.

   Verwijderen
  5. ja hoor , : de titel wordt dan : SUPER zuinigaan ...... ,
   in werkelijkheid niet de behoefte om zo over m-n leven
   te schrijven op een blog .
   vind het vaak maar een hoop gezeur wat er op bepaalde blogs gegooid word!

   Verwijderen
  6. Anoniem....ik bedoel met leven en laten leven.....rekening met elkaar houden en dan bedoel ik ook echt rekening met elkaar houden.
   Niet roken op de fiets, bij de ingang van een ziekenhuis, niet binnen bij ons zelf of anderen, maar op een plaats waar ECHT niemand last van ons heeft.
   Ik rook alleen in onze vrijstaande schuur en het merendeel ook nog met de deur dicht.
   Mijn buurvrouw heeft astma en zelfs in de zomerdag bij prachtig weer rook ik in de schuur, omdat de buurvrouw anders niet kan buiten zitten......ik heb al vaak proberen te stoppen (en op een keer lukt het mij) maar met ptss, straatvrees, paniek en angstaanvallen is dat niet zo makkelijk.
   Ik vraag geen medelijden, maar vind het ook fijn als er rekening met mij wordt gehouden......en ik houd rekening met anderen mensen.
   En dat bedoel ik met leven en laten leven.....een beetje zorgen voor elkaar.
   Jenneke

   Verwijderen
  7. Uit jouw antwoord spreekt dat jij echt serieus rekening houdt met anderen. Mijn welgemeende complimenten, dat is wat iedereen zou moeten doen!
   Enne, dat stoppen met roken, dat gaat vast nog wel lukken!

   Verwijderen
 33. Wij hebben een aantal jaren geleden geïnvesteerd in een aircondioning in onze slaapkamer. Ook ik had last van rokende buren en langslopende jeugd die van het stappen terug kwam. Nog erger een achterbuurman die zijn vieze dieselauto onder ons raam parkeert en dan om 06.00 uur de walmende motor warm laat draaien. Door die airco is dat over. Bijkomend voordeel is dat ik rustiger lig vanwege geen lawaai en me ook veiliger voel met een dicht raam. En ondertussen slaap je in een heerlijk koele kamer als anderen hun bed uitzweten. Het is goedkoper om een airco te hebben dan om te verhuizen. En die rook voor ingangen van openbare gebouwen, met name ziekenhuizen, is gruwelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een goede tip! Ik geef het door aan mijn vriendin!

   Verwijderen
 34. Ben tegen roken waar dan ook. Maar om daar nu zo over te zeuren gaat mij te ver. Mensen met hooikoorts moeten ook leven met hun allergie. De wereld is nu eenmaal niet helemaal steriel en er zullen altijd dingen zijn waar een ander last van heeft. Iedereen in zijn waarde laten en vooral niet jezelf verheffen boven een ander. De ander is ook mens.........met zijn of haar fouten.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Poeh dat maakt de discussie wel los he dit onderwerp, wat ligt roken toch nog steeds gevoelig. De tegenstanders worden vaak oprecht beroerd van rook en de voorstanders deels rokers deels mensen die mensen die heel erg voor de vrijheid van iedereen is om te kunnen roken. Ieder met zijn eigen vaak legitieme argumenten. Het is zo'n lastige discussie dat het tientallen jaren heeft gekost om in ieder geval roken in openbare gelegenheden wettelijk te verbieden. Het zit nu eenmaal niet in de aard van democratie om mensen hun pleziertjes te ontnemen. Wel heel fijn dat we nu in vliegtuigen en restaurants rookvrij kunnen vertoeven. De handhaving is nu al heel lastig als je kijkt naar bars waar vaak toch gewoon gerookt wordt. Maar het lijkt me wel heel naar als Je je eigen huis niet veilig bent voor de rook van een buur. Best heel flexibel dat je dan naar een slaapkamer verkast zo ver mogelijk van de rook vandaan, maar ook een geluk dat je dat kunt. En ook wel een beetje vreemd dat dat nodig is toch? Mensen zouden elkaar toch niet zoveel overlast moeten willen bezorgen. Een vriendin van mij heeft buren waarvan de zoon stiekem wiet rookt op zijn kamer die grenst aan de slaapkamer van een van haar zoontjes. Ze heeft de buren eens op visite genodigd en even het huis laten zien. Op de kinderkamer roken die ouders natuurlijk gelijk die rare lucht... Zonder woorden was het probleem opgelost. Veel mensen zijn zich echt niet bewust van de overlast die ze veroorzaken. Soms helpt het als ze kunnen constateren dat ze overlast veroorzaken..

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Kijk ook eens op www.houtrookoverlast.nl meldpunt rookoverlast.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wij zijn opzoek naar mensen die hinder hebben van rook en een gesprek met de buren niets oplevert. Wij willen hier aandacht voor vragen en eventueel u helpen met de strijdt met de gemeente. Kijk op rookoverlast.wordpress.com graag horen we van u. U kan ook bellen met telefoon 06 49 13 77 77.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. kijk ook op www.rookoverlast.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen