Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 26 maart 2015

Als Microsoft belt: telefoon neerleggen!

Ik ben wel eens gebeld door een Engels sprekende meneer met  Pakistaans of Indiaas accent die beweerde dat hij van Microsoft was en een computerprobleem moest verhelpen, want ik had een virus.
Ik vond het toen wel grappig en heb er een stukje over geschreven.

Vooral in Drenthe is het volgens het Dagblad van het Noorden de laatste tijd weer raak: mensen worden gebeld door zogenaamde medewerkers van Microsoft die proberen bij argeloze computerbezitters software te installeren en daarmee internetfraude te plegen.
Natuurlijk is het niet zo grappig als ik het in 2012 voorstelde, want als je er in je argeloosheid intrapt, dat kan zo'n vriendelijke beller flink veel schade veroorzaken en je gigantisch oplichten.
Wat ik wel bijzonder vind, je moet redelijk opgeleid zijn, anders kun je het Engels van de beller helemaal niet goed verstaan en niet volgen. Waarom trappen mensen er dan toch in?
Mijn broertje zou het kunnen doen, die liet zich ook om de tuin leiden door een zogenaamde mail van zijn bank. Hij moest gegevens doormailen en iets installeren en toen verdween er geld van zijn rekening. Zoiets was het. Dat geld heeft hij overigens wel weer terug gekregen van zijn bank.

Ik weet niet wat er gebeurt als je de meneer of mevrouw van "Microsoft" zijn/haar gang laat gaan, waarschijnlijk ben je dan je geld gewoon kwijt. Helaas!

13 opmerkingen:

 1. Ik ken het fenomeen. Ze hebben me maandenlang 'gestalkt'. Niets hielp, ze bleven maar bellen. Op den duur zei ik: 'I have a Mac', of ik praatte terug met een Indisch accent. Eigenlijk hebben we wel goed gelachen toen, maar het is natuurlijk niet om mee te lachen, want moesten er geen mensen intrappen, dan zouden ze natuurlijk niet blijven proberen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelfs dreigen met de politie helpt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zelf heb er gelukkig geen last van, maar mijn vriendin wordt bijna dagelijks gebeld door een Engels sprekend iemand. Gelukkig drukt ze de beller direct weg. Meestal staat er "anoniem" in het scherm van de telefoon maar afgelopen dinsdag stond er een nummer. Dit nummer in Google ingevoerd: blijkt een een Russisch nummer te zijn van een stelletje criminelen.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wereldwijd: ik woon in Parijs en kreeg ook zo'n gast aan de lijn.
  Heb hem de huid flink vol gescholden en hij begon te lachen. Dank zij jou post was ik gewaarschuwd dus dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn man heeft ook een keer zo'n telefoontje gehad. Hij is er, zogenaamd, in mee gegaan. Dus bij iedere instructie gezegd dat hij het deed maar dat er niets gebeurde, zelfs een keer gezegd dat de voordeurbel ging en dat hij de deur moest openen, hij bleef keurig wachten tot mijn man zogenaamd weer terug was.Al met al heeft hij hem zo zeker een half uur bezig gehouden. Onze kleinzoon was hier en die lag dubbel van het lachen zowat onder de bank. Op een gegeven moment werd er afgesproken dat hij wat later terug zou bellen en toen dat ook gebeurde nam mijn man zelf de telefoon aan met zo'n indiaas/engels accent en deed alsof hij niets begreep van wat hij wilde. Toen had hij door dat hij flink in maling werd genomen en hing abrupt op. Nooit meer last gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ik vergeet geloof ik mijn naam eronder te zetten. Leontine dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb ik ook last van. Druk nu elke keer de beller weg als ik een raar nummer in het schermpje zie staan. Van de week deed ik dat ook toen ik steeds nummer 10 zag staan, bleek het een serieus telefoontje te zijn, kennelijk komt er bij bedrijven die je bellen 10 te staan, zoals er 00 staat als een particulier met een geheim nummer je belt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gister en vandaag zo'n telefoontje gehad. ik hang direct op , vanmorgen nam mijn man de telefoon op en zei in het Gronings Ik kan je niet verstaan , andere lijn verbrak de verbinding direct. ik moest daarom vreselijk lachen. vervelend is het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is niet alleen in Drenthe hoor: hier in Zeeland is het ook. Ik denk dat de bewoners van het verzorgingshuis waar mijn ouders wonen zeker al 2 maanden geleden een bericht hierover gehad hebben. En zelf ben ik een week of 3 opgebeld.

  Er is trouwens ook een Italiaans bedrijf dat bioproducten verkoopt waar je heel erg moeilijk van af schijnt te komen. Ze plunderen niet je bankrekening leeg maar zijn heel erg vasthoudend. Als die bellen kun je het beste gelijk ophangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hier in het westland , ook al verschillende keren lastig gevallen door die personen !
  zeg dat ik geen engels versta , en gooi de hoorn erop .
  meer kun je niet doen , denk ik .

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hier in het midden van het land hebben we ook behoorlijk last van deze vervelende klieren .We werden soms 6 keer op een dag gebeld ,nu is het rustig en hopen dat het zo blijft .
  Gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zeer groot probleem wat steeds vaker voorkomt helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ze hebben me net nog gebeld voelde al dat er iets niet klopte toen ik zo een onduidelijk verstaanbare stem hoorde, meteen opgehangen :D

  BeantwoordenVerwijderen