Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 1 maart 2015

Belastingformulier kan/kon ingevuld worden

Vanaf vandaag kan het aangifteformulier voor de belastingen over 2014 digitaal ingevuld worden. Andere jaren heb ik dat altijd begin maart gedaan, zodat ik snel kon zien hoe de zaken er voor stonden. De afgelopen jaren heb ik niet veel belasting hoeven bij te betalen, maar dat kan dit jaar echt wel eens anders zijn.
In oktober 2014 werd bekend (KLIK) dat er door een "foutje" van de belastingdienst een naheffing komt van gemiddeld 140 euro, want iedereen heeft te weinig belasting betaald en moet dus nog een naheffing betalen. Deze naheffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering. Tja, ik krijg vakantiegeld en ook een eindejaarsuitkering en kennelijk is daar te weinig belasting over geheven. Ik schrijf "foutje" want formeel is het niet een fout, want dat die naheffing er aan zat te komen was al ongeveer een jaar geleden bekend en dan is het geen fout van de belastingdienst. Vraag mij niet waarom, want als het inderdaad ongeveer een jaar geleden was, dan had in mei of later toch wel een verrekening kunnen plaatsvinden waardoor er wel voldoende belasting geheven werd over het vakantiegeld. En die eindejaarsuitkering die kreeg ik niet begin 2014, maar gewoon eind december. Eigenlijk snap ik er helemaal niets van waarom die naheffing nu pas komt.
Naast de naheffing is er de vergoeding voor de verkiezingen waar ik aan meegewerkt heb (zie mijn bericht van gisteren). Over die 330 euro moet ook nog belasting betaald worden.
Ik ben benieuwd hoe hoog de "schade" in totaal is.


Update op zondagmiddag: de technologie schiet hopeloos te kort, de site van de belastingdienst ligt al sinds half twaalf 's ochtends plat. Kennelijk hebben de servers niet genoeg capaciteit om de belangstelling aan te kunnen. Er wordt nu aangeraden de aangifte op een ander moment digitaal in te vullen.

18 opmerkingen:

 1. Waarschijnlijk vul ik de aanslag ook snel in. Maar toch geeft het een rustig gevoel,dat de termijn voor invullen langer is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels is de site overbelast! Blijkbaar wil iedereen de aanslag snel invullen. Ik was van plan om er na mijn baantjes zwemmen mee verder te gaan, en definitief te maken, maar helaas!

   Verwijderen
 2. Ik hoop voor je dat het allemaal een beetje meevalt en dat je de schade makkelijk kunt dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, heb hem net al ingevuld en ingestuurd.
  Dus ik weet wat we bij mogen betalen. Valt hard mee, minder dan anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slik! Ik kom in eerste instantie uit op 838 terugbetalen. Ik ga nog een keer overal bij langs om te zien of ik nog wat vergeten ben en of het klopt. Ik heb de aangifte nog niet verzonden.

   Verwijderen
  2. Oeps! Dat is wel veel hoor, inderdaad maar even goed nalopen.

   Verwijderen
  3. Oei, dat is veel :-(
   Manlief is hier ook bezig met de belastinaanslag. Wij zijn ook al blij als we niet toe hoeven te betalen maar ben bang dat dat wel zal moeten.

   Verwijderen
  4. Het heeft ook te maken met de €12300,- hypotheekaflossing in februari vorig jaar. Ik heb er niet aan gedacht om het maandelijkse bedrag van de hypotheekrenteaftrek te verlagen. Dat ga ik nu wel doen!

   Verwijderen
  5. Wij krijgen ruim 1600 euro terug :-)
   De bemiddelingskosten voor de nieuwe hypotheek mogen afgetrokken worden en dat maakte de grootste klapper. Samen met nog wat andere aftrekposten vanwege de aankoop van ons nieuwe huis. We waren bang dat we moesten bijbetalen ivm die naheffing en vanwege spaargeld.

   Verwijderen
  6. Zoooo, dat is een lekker bedrag terug! :-)

   Verwijderen
  7. Dat is een hele mooie extra aflossing :-)

   Verwijderen
 4. Ik wacht nog wel even. Hoorde net op het nieuws dat de site regelmatig overbelast is. Komende week stond wel op mijn lijstje om de diverse overzichten te downloaden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is me gelukt de aangifte te doen. Ik moet minder bij betalen dan ik had verwacht, 286 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een schrik, zo'n groot bedrag! Toen wij vorig jaar nog maar een klein beetje terug kregen i.v.m de gezakte HRA door aflossing, besloten we het nu alleen nog maar jaarlijks uit te laten betalen om dit soort vergissingen te voorkomen. Ben benieuwd hoeveel we nog terug krijgen. Zal geen heel groot bedrag zijn, maar bijbetalen zal niet hoeven... neem ik nog maar even aan! Ook wij wachten nog heel even, om te kijken of het systeem wel werkt. Nog tijd genoeg om wat dagen of twee weken af te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die HRA heb ik voor dit jaar maar even stopgezet. Dan hoop ik dat ik volgend jaar niet hoef bij te betalen.

   Verwijderen
 7. Vanmiddag net voor twee uur de aangifte verzonden. We hielden rekening met de naheffing. Desondanks krijgen we bijna net zoveel terug als in voorgaande jaren: ruim € 1500,00. Alles nog eens nagelopen, maar het klopt toch echt 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb hem rond half een verstuurd. Eerst een paar keer mislukt, maar uiteindelijk verstuurd. Wij krijgen erg veel geld terug, ondanks de vermogensheffing.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat de site vast zou lopen zat er natuurlijk dik in. Ik ga het van de week weleens proberen. Ben eigenlijk heel benieuwd wat er uit gaat komen. Er is voor mij veel veranderd in 2014. Ik heb het eerste half jaar gewerkt, had toen voor het eerst van mijn leven 2 maanden WW en toen nog 4 maanden tegen een veel lager loon gewerkt. Mijn rentevast periode van de hypotheek liep na 15 jaar af en moest opnieuw bepaald worden. (Is nu dus veeel lager, en vastgezet voor de resterende 13 jaar. Daar zullen dus als het goed is geen onaangename verrassingen meer uit komen). Daarnaast heb ik ook een maximale storting gedaan in mijn spaarhypotheek en heb ik, ondanks alles ook nog weer flink kunnen sparen.
  Ik betaal best wel wat belasting over mijn spaargeld. De belastingaanslagen van de afgelopen jaren waren nooit echt een verrassing. Elk jaar wat minder terugkrijgen (ik werk niet met een voorlopige teruggaaf).
  Ik heb gezien alles hierboven totaal geen beeld/gevoel meer bij wat de uitkomst van de aangifte gaat zijn. Zie er dus best wel tegenop. En dan nog eens die naheffing......pffff....
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen