Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 2 maart 2015

Bijstand en bijverdienen

Groen Links wil het mogelijk maken dat mensen in de bijstand kunnen bijverdienen tot het niveau van het minimumloon (klik).
Ontvangers van bijstand zouden dan tot een bepaald bedrag extra geld kunnen verdienen.
Dat lijkt mij een goed idee. Het minimumloon heet niet voor niets zo. Het feit dat bijstand in sommige gevallen lager is, is in tegenspraak met het woord minimumloon. Een alleenstaande met kinderen ontvangt bijvoorbeeld 70% van het minimumloon, een alleenstaande 50%, dat is erg weinig en werkt armoede in de hand.


Als mensen in de bijstand meer te besteden hebben, is dat goed voor de economie en hoeven ze misschien ook niet meer een beroep te doen op de voedselbank.

Wat vind jij? Mogen mensen in de bijstand iets boven het bestaansminimum uitkomen tot een niveau van het minimumloon?

30 opmerkingen:

 1. maar hoe zit het dan met mensen die werken en op bijstand niveau zitten, krijgen zij dan bijstand aangevuld tot het minimumloon ?
  Dat zou ook dan eerlijk zijn.

  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bedoelt mensen die geen 40 uur per week werken en dus minder inkomen hebben dan het minimumloon? Dan zou aanvulling terecht zijn denk ik.

   Verwijderen
 2. Ik weet het niet. Is het niet zo dat mensen in de bijstand allerlei toeslagen en kortingen krijgen? En dat mensen met een baan met laag salaris minder te besteden hebben dan mensen in de bijstand? De zogenaamde armoedeval.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij is het nu zo, dat mensen in de bijstand vaak beter af zijn dan mensen met een minimumloon. Dit komt doordat zij allerlei toeslagen krijgen. Ik
  ben er niet voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk zelfs dat het heel erg belangrijk is.
  Jr houdt structuur
  Zinvol bezig zijn en uit je huis komen . Sociale contacten.
  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het helemaal met je eens. Bovendien zullen er mensen zijn,die door het weer voor een klein deel werken zich gezonder voelen. Ook dat zou de maatschappij kosten kunnen besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt allemaal heel nobel maar door alle extra,s hebben uitkeringsgerechtigden al heel erg veel en is vaak hun inkomen al hoger dan minimumloon door huurtoeslag,langdurigheidstoeslag,zorgtoeslag ect .......... en alle kwijtscheldingen erbij is houden ze netto meer over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Langdurigheidstoeslag bestaat niet meer sinds 01-01-2015.

   Verwijderen
 7. Er zijn ook al een aantal mogelijkheden om bij te verdienen in de bijstand. gedurende een bepaalde periode worden inkomsten vrij gelaten. verder wordt een vergoedig voor vriwilligerswerk tot 91 euro vrijgelaten. Waar dit in feite over gaat is een heel ander systeem. De bijstand is er nu om iedereen te verzekeren van een inkomen o bestaansminimum. Dat zou dan worden, een inkomen op het niveau van het minimumloon voor de groep die kan werken. De grote groep die niet kan werken blijft dan hangen op bijstandsniveau. Ook wel weer ongelijk vind ik persoonlijk. Een goede prikkel tot werken in de bijstand blijft een erg lastig onderwerp. Een goede oplossing is hier nog niet voor bedacht. In ieder geval moet een inkomensval worden voorkomen als mensen gaan werken. Want dat werkt wel erg ontmoedigend. Maar groen links plan lijkt mij ook niet de oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beetje ongenuanceerd, maar ik zou dat heel oneerlijk vinden voor mensen die fulltime moeten werken om op datzelfde bedrag uit te komen. Bovendien neemt het denknik ook de prikkel weg om uit de bijstand te komen. Dus ik zeg nee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, ik vind het ook wel een goed idee. Er zijn nu situaties waarin mensen meer geld binnenkrijgen als ze NIET werken, vergeleken met als ze wel gaan werken. Dat is niet goed voor die mensen (thuis blijven zitten is niet goed voor je, ook al "verdien" je er meer mee) en dat is ook niet goed voor de maatschappij en de economie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat ik nooit heb begrepen is dat mensen die een ondersteuning van de sociale dienst hebben en gaan werken dat ze dan in de "armoedeval" komen. Dan vervallen enkele ondersteuningen en hebben ze nog minder dan bijstandsniveau. Dan is gaan werken een straf. Om welke netto bedragen het gaat, sorry dat weet ik niet. Ik vind het jammer dat dit niet meer openbaar is. Nu wordt er zo snel "gewezen" dat het allemaal wel meevalt. En het grote verschil tussen zuinig moeten zijn omdat je al jaren op het absolute bestaansminimum zit en het vrijwillig doen om te sparen zit een emotioneel verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het heet toch niet voor niets minimumloon, waar je voor werkt?

  Werk je zo niet juist in de hand dat mensen hun bijstandsuitkering behouden en maar een beetje gaan werken omdat het toch niet persé hoeft? Je hebt altijd die bijstandsuitkering nog. Ik ben juist van mening dat gestimuleerd moet worden om te solliciteren en zelf voor je minimumloon te zorgen door een baan.

  Een baan zorgt ook voor structuur en meedraaien in de maatschappij. Niet dat ik vind dat iemand met een uitkering niet meedraait maar het lijkt me persoonlijk zoveel fijner om gewoon een baan te hebben ipv een uitkering. En dan maakt het mij persoonlijk niet zoveel uit wat voor baan als ik maar werk heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Van mij wel en weet je, als ze boven het miniuminkomen komen, gaan ze misschien wel nog harder werken zodat ze geen bijstandsuitkering nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vanmorgen las ik dit blog en ik heb even 2 mensen in de bijstand benaderd. De een zou wel graag part-time werken masr dat is niet mogelijk ( wordt door deskundig beweerd) ivm zijn geestelijke gezondheid! De andere heeft vaak, naast haar bijstandsuitkering, via een uitzendbureau enkele weken gewerkt. Als er geen werk meer voor haar was, bleek het duivelswerk te zijn om weer (geheel) een bijstandsuitkering te krijgen. Regelmatig zat ze wekenlang zonder inkomen. Dus zij zegt NEE, ik ga pas weer werken als ik een fulltime vaste baan heb gevonden! Het stelsel zal eerst op de kop moeten voordat dergelijke regelingen succes hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ...en het schijnt inderdaad zo te zijn dat ouders ,met twee kinderen, in de bijstand netto meer te besteden hebben dan ouders, waarvan een ouder thuis is met 2 kinderen, die het minimumloon verdienen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zou een systeem waarbij werken lonend is toejuichen. Nu zijn toeslagen nodig om lage lonen aan te vullen. Mensen vrezen meer inkomen omdat er dan toslagen wegvallen. Omgekeerde wereld....Bijstandsgerechtigden die wat mogen bijverdienen lijkt heel nobel. Maar werk is schaars, de kleine baantjes gaan naar mnsen die het minimumjeugdloon krijgen. Bovendien is dit weer iets waarop ge ontroleerd en verrekend moet worden. Maak het systeem lonend en simpel, belasting op arbied fors lager en weg met het toeslagencircus.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nee geen goed idee. Het stimuleert veel bijstandsgerechtigden dan niet om hun best te doen met solliciteren en een baan te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind het een goed plan. Ook als je minimumloon verdient, zoals hier, dan krijg je nog volop toeslagen en kwijtscheldingen hoor. We zijn blij dat manlief kan werken. Ik geloof er niet in dat als je bijstand hebt en dan nog iets zou bijverdienen, je dan nooit meer volop wilt gaan werken voor het minimumloon. Je hebt namelijk wel je vrijheid. In geval van bijstand niet. Dan heeft de gemeente zelf inzicht in jouw bankrekening. Leuk is anders. In dit plan doe je tenminste werkervaring op en kan je soms doorgroeien naar een volledige baan. Misschien dat wel tegen minimumloon, maar je hebt wel vrijheid. Laten we niet doen alsof mensen graag in de bijstand zitten. Alleen misschien zij die zwart veel bijverdienen. Laat men dat dan gaan aanpakken. Als iemand de mogelijkheid krijgt om een beetje bij te verdienen, zal men wellicht minder in de verleiding komen om zwart te werken. Ik kan die verleiding wel begrijpen. Bijstand teveel om van dood te gaan. Te weinig om van te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de bijstand zeker niet te weinig om van te leven. Kijk waar "zuinigaan" van kan rondkomen.
   Maar het probleem is vaak dat de bijstandsontvangers niet minder willen doen of bezitten als werkende mensen. De lat zou lager mogen: goedkopere, kleinere woonruimte, weinig gadgets, weinig extra's. Dat zijn de dingen waar echt gewerkt voor moet worden. Hoeveel bijstandsontvangers roken er niet bijvoorbeeld?
   Ik werk heel hard voor mijn minimum loontje. En ik erger me als ik mede dorpsgenoten zie die de hele dag niks hoeven doen en vaak nog meer overhouden.

   Verwijderen
  2. Waarom altijd naar anderen kijken om wat je niet hebt. Wees blij dat je kan werken voor je geld.

   Verwijderen
  3. Anoniem, ik ben zeker blij dat ik kan werken. Waar ik echter van baal is dat ik nauwelijks meer overhoud dan een uitkeringsontvanger. Mag ik voor mijn inzet beloond worden? Ik ben hele dagen van huis, werk me achterover en "mag" een deel afdragen voor anderen die de hele dag thuiszitten.
   Natuurlijk zijn er mensen die niet kunnen werken, maar dat zijn er maar weinig.
   Als je echt wil werken, is er altijd passend werk te vinden. En kom ook niet met het verhaal dat er geen werk is. Er is echt genoeg werk. Of dat dan je droombaan is, is iets anders. Mijn werk is ook niet mijn droombaan. Maar ik houd wel mijn eigen broek op.
   Waarom zou iemand die niet werkt overal "recht" op moeten hebben?
   Zoals ik al zei: kijk naar "zuinigaan", die komt van erg weinig toch rond.
   Iemand die niet werkt, moet ook niet zeuren dat er nergens geld voor is.

   Verwijderen
 18. Er is natuurlijk wel verschil tussen de begrippen minimumloon en bijstand: het minimumloon is een minimale beloning voor werk en bijstand is ondersteuning. Bedoeld als een ondersteuning voor mensen die tijdelijk geen inkomen hebben. Het tijdelijke is helaas voor veel mensen structureel geworden, al dan niet opzettelijk.
  Een groot aantal mensen in de bijstand vindt dat men recht op deze uitkering heeft, wat ik niet per se tegenspreek, maar het is oorspronkelijk toch heus bedoeld als BIJ-stand en dat wordt naar mijn mening nogal eens vergeten.
  Groen Links heeft wel meer mooie ideeën, ze komen niet voor niets uit een partij voort die 'hemelfietsers' genoemd werd. Het lijkt mij een verkiezingsstunt.
  Ik heb er niet veel vertrouwen in dat mensen met een bijstandsuitkering ineens gaan werken als men tot het niveau van het minimumloon mag bijverdienen. Dat zou men sowieso moeten gaan doen, als de kans zich voordoet. Ben het met Consuminder Meisje eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi blog, maar ik weet het antwoord niet. Je wilt mensen stimuleren om te gaan werken (voor henzelf, ontplooiing, zelfvertrouwen en sociale contacten op z'n minst en voor de economie. Gratis krijgen werkt niet in het grote geheel). Voor werken mogen mensen dan verdienen. Daarom heet dat verdienen he.
  Maar aan de andere kant: als je nu een deeltijdbaan hebt of vrijwilligerswerk of mantelzorg doet, en je niet meer kunt werken, dan kun je niet genoeg binnenkrijgen om van te leven. Terwijl je doet wat je kunt, en mogelijk genoeg waardevol werk doet. Dus die variant is niet eerlijk, want het komt door dingen waar je niet voor kiest (ziekte). Of je kiest voor zaken (zorg of vrijwilligerswerk) waar de maatschappij niet meer voor betaalt. Terwijl het wel werk is dat gedaan moet worden.
  Mensen die in die situatie zitten, snap ik wel dat je pas wilt gaan werken als je er ook op vooruit gaat. (en niet nog veel formulieren die niet te lezen/schrijven zijn moet invullen). Want anders kun je uren en energie beter besteden naar zelf-maken en koopjesjagen om met je bijstandsgeld uit te komen.
  Of GL's voorstel de armoedeval nu wegwerkt, weet ik niet. Lijkt me niet direct.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dus met een paar uur per week werken hebben zij dan net zoveel inkomen als iemand die er 40 uur voor werkt? Lijkt mij geen goed idee. Iets extra's krijgen omdat ze werken okee, maar dan niet op het niveau van een loon waar een ander 40 uur voor werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Nee, geen goed idee. Ik ben wel van mening dat er iets moet veranderen. Arbeid miet meer gaan lonen. Van mij mogen de uitkeringen nog soberder worden en de prikkel tot werken dus groter. Nu houdt iemand met minimum loon minder over als een uitkerings-ontvanger.
  Dat is niet eerlijk. Inkomsten belasting en uitkering verlagen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is al gebeurt sinds 01-01-2015.

   Verwijderen
 22. Ja iets bij mogen verdienen voelt als een enorme stimulans en geeft een heel positief gevoel voor jezelf. Ik weet dat uit ervaring alhoewel mijn bijverdienste van de uitkering afgetrokken werd ( volgens mij alles, maar dat was al weer een heel aantal jaren geleden) Maar wat zou het heerlijk zijn als je dan toch een bepaald bedrag mag houden, het maakt net alles wat gemakkelijker.

  Kees vind ik erg kort door de bocht, net of, als je een vrouw van plm 58 bent, de volledige banen voor het oprapen liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. zeer slecht idee ff ter info mijn vriendin heeft 2 kinderen net als mij
  zij zit in de bijstand en krijgt per maand €1800 incl toeslagen excl kinderbijslag
  ik werk 40 uur per week en krijg €1200 incl toeslagen excl kinderbijslag
  rara wat klopt hier niet..... overigens mijn vriendin hoeft ook geen gemeentelijke lasten te betalen en krijgt een wasmachine van de gemeente als die kapot gaat
  en ik.... vergeet het maar! ik krijg de rekening van de gemeente incl verhoging
  maarja ik heb straks gelukkig mijn huis afbetaald en als je in de bijstand zit kun je nou eenmaal geen huis kopen dus tja toch nog een klein positief puntje
  p.s. het loon van mij is zo laag omdat ik ook fulltime kinderopvang moet betalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat bedoel ik dus anoniem. Het is toch vreselijk oneerlijk. Waarom gaat jouw vriendin niet werken? Die wordt totaal niet geprikkeld om voor minder geld actief te moeten worden. 1800 euro, belachelijk!
   Ze zou simpel onderdak moeten kunnen krijgen en basis voeding. Voor de andere luxe gaat ze maar werken. De was kan ook nog gewoon met de hand worden gedaan. Zeker als je toch niet werkt, heb je daar tijd genoeg voor. Grote onzin dat wij meebetalen aan een nieuwe wasmachine voor haar.

   Verwijderen