Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 31 maart 2015

Een nieuwe toiletpot?

Mijn collega wilde een nieuwe toiletpot kopen, want de binnenkant van haar pot zag er lelijk uit, met vies gekleurde vlekken. Volgens haar niets meer aan te doen. De loodgieter kwam voor een andere klus en collega besprak de toiletpot met de loodgieter.
Volgens mij was het een leuke, geschikte loodgieter, die niet uit was op extra werk en dus extra verdiensten, want hij zei: je hoeft helemaal geen nieuwe pot, dit is vrij gemakkelijk schoon te maken met een middeltje. Dus collega kocht C* B* in de supermarkt en deed dat op de vlekken, liet het spul een tijdje inwerken en boende flink. En de toiletpot was weer helemaal als nieuw!
Ze was opgetogen dat ze zo veel geld bespaard had. Mijn reactie: prachtig, dat je het zó opgelost hebt, het scheelt veel in de aanschaf en installatie van een nieuwe toiletpot. Maar je had ook onverdunde huishoudazijn kunnen gebruiken, nog veel goedkoper dan het dure spul. Ik heb last van kalkaanslag op het plateautje van mijn toilet. Zo nu en dan pak ik een huishouddoekje en doordrenk dat met pure huishoudazijn. Dat doekje doet alle werk en ik hoef het kalk alleen maar weg te vegen en dan is mijn toilet weer helemaal toppie! Met het doekje doe ik dan ook even de binnenkanten van de randen, zodat ook daar de kalk weer verdwijnt.

21 opmerkingen:

 1. Tabletten voor het reinigen van kunstgebit doen het trucje ook. Ruikt een stuk beter dan azijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn zo'n loodgieter die echt voor de klant denkt en niet voor zijn eigen portemonnee. Ik gebruik ook altijd schoonmaakazijn voor de wc.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien even een stomme vraag, maar heet dat spul echt C*B*? Want ik heb ook zo'n pot en wil er ook wel vanaf! Natuurlijk ga ik dan eerst de huishoudazijn proberen, want die heb ik nog in de kast staan, maar als dat niet werkt, dan ben ik wel benieuwd naar wat er dan wél werkt. Andere huismiddeltjes als chloor en cola heb ik al geprobeerd, maar die nare kleur verdwijnt maar niet. Overigens is het bij mij dan niet het plateau, maar dat onderste stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het heet Cillit Bang. Ik wilde geen reclame maken. Ik zou het eerst met schoonmaakazijn proberen, dat kost 33 cent per literfles (de fles is standaard groen, op de onderste schappen natuurlijk). Gooi er een hele fles in en laat een aantal uren weken en borstel flink na! Azijn is een uitstekende kalkoplosser en is milieuvriendelijk. Mocht dat niet werken, dan zou je de ongeveer 15 x duurdere Cillit Bang kunnen proberen. Waarschijnlijk minder milieuvriendelijk.

   Verwijderen
  2. Ik las ergens dat een dop wasmiddel in het water onderin ook goed helpt, nacht laten staan en dan zou het weer schoon zijn. Heb het nog niet geprobeerd.

   Verwijderen
  3. Ik had een donkere, wat geel/bruine schaduw daar waar normaal gesproken een beetje water blijft staan in de pot. Ik heb een tweetal nachten azijn laten inweken in de pot. Ik gebruikte daarvoor doeken die ik doordrenkte met azijn. Het hielp geen zier. Nu gebruikte ik al langere tijd geen chloor meer omdat dat slecht is voor het milieu. Maar ik had nog ergens een restje staan en spoot het in het toilet. Voila: in één keer van de viezigheid af. Ook ik overwoog al een nieuwe toiletpot. Anna

   Verwijderen
  4. Als het echt hardnekkig is en het werkt niet met alleen schoonmaakazijn gooi er dan eerst een handje baking soda (bicarbonaat) in met daarna een scheut schoonmaakazijn. Zorg er wel voor dat je de ruimte goed ventileert als je dat doet. Het kan gaan bruisen en borrelen, een half uurtje laten staan, even goed de borstel erdoor en als het goed is weer zo goed als nieuw. Dit werkt trouwens ook als je een verstopte gootsteen hebt. Zo nodig nog een beetje heet/kokend water erover gooien voor nog beter resultaat.

   Verwijderen
  5. Je hebt ook schoonmaak azijn in paarse flessen, met een "fijn" lavendel stankje.
   Maar probeer voor je met CB begint na de azijn ook eens steradent of goedkopere tabletten.
   Je kunt ook bij de drogist het iets agressievere zoutzuur halen, dat lost ook kalk op. Maar is nog steeds veel goedkoper dan CB.

   Verwijderen
 4. Flink schrobben met C.if werkt ook heel goed! Beter dan azijn.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet doen! schuurmiddel. De glans verdwijnt van de pot!

   Verwijderen
  2. die glans was al verdwenen!

   Verwijderen
  3. Azijn werkt alleen op de kalk niet op het glazuur. Schuren beschadigt het glazuur waardoor je juist sneller aanslag krijgt omdat een ruw oppervlak beter hecht.
   Ipv azijn kun je beter overstappen naar een sterker zuur zoals zoutzuur dat bij de drogist te koop is. Ook hier geldt: niet mengen met andere schoonmaskmiddelen.

   Verwijderen
 5. Ipv een doekje gebruik ik altijd wc papier om te weken. Spoelt iemand dan per ongeluk door, dan is er geen man overboord.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor ik het vergeet: combineer nóóit chloor en ammoniak! Hierbij komen giftige dampen vrij die heel gevaarlijk zijn. Dat moet je niet riskeren voor een glanzende toiletpot!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Chloor en urine is ook om die reden een slechte combo. En ook bij het mengen van chloor met een zuur ontstaat gevaarlijk chloorgas!

   Verwijderen
 7. als je wat bakpoeder toevoegt aan de schoonmaakazijn werkt dat nog beter. niet duur en ook niet te agressief en dus ook minder slecht voor het milieu

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Naast schoonmaakazijn evt gecombineerd met bakingsoda, is er nog een huismiddel wat goed werkt(en ook niet stinkt)
  Gooi twee, drie eetlepels citroenzuur in de wcpot en laat een nacht staan. Volgende dag kan je de gore aanslag onderin zo weg borstelen met de wc-borstel.
  Citroenzuur haal ik bij de toko,

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ...oh ja, daar is die aloude tip van azijn met baking soda of bakpoeder weer. Heel indrukwekkend zijn de bubbels die ontstaan, maar zodra het koolzuurgas is ontsnapt is het mengsel onwerkzaam en de pot nog steeds vies. Apart van elkaar gebruiken dus.
  Beter is het water uit de pot (met een oude handdoek bijvoorbeeld) en dan pure schoonmaakazijn erin, desnoods twee flessen en het flink de tijd geven. Bij flink verwaarloosde kalkaanslag/urinesteen mag dat rustig een halve dag of langer en desnoods herhalen. Succes gegarandeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig artikel! geweldige inhoud moet gedeeld worden! :)

  BeantwoordenVerwijderen