maandag 6 april 2015

Kiemen kweken

Voorjaar!
Ik ben opnieuw begonnen met kweken. Meestal komt na een aantal maanden de klad er in, maar ik ben nu weer begonnen. Ik heb er weer zin in!
Lees in onderstaand verhaal uit augustus vorig jaar het hoe en waarom:

Kiemen zijn heel gezond, omdat kiemen boordevol vitamines en mineralen zitten.
Je kunt kiemen kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf kiemen. Ik gebruik altijd biologische zaden. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met kiemen, toen kocht ik ook een boekje over dit onderwerp, maar eigenlijk is een boekje niet echt nodig omdat je op internet voldoende informatie kunt vinden.
Mijn kiemenboekje
Toen heb ik een half jaar kiemen gekweekt, in maart vorig jaar (2013) tot juli en de hele herfst van 2013 heb ik ook heerlijke zelf gekweekte kiemen gegeten. In de winter kwam de klad er wat in.
Het kiemen heeft een tijdje stilgelegen, maar sinds gisteren ben ik weer begonnen met het kweken van kiemen. Ik kiem peulvruchten (linzen en bonen) en groentenzaden die ik in potten kiem en tuinkers die ik op watten laat kiemen. Het zijn heerlijke thuis gekweekte groenten voor weinig geld. Lekker voor op brood of in de salade.
Hoe lang duurt het voordat je de kiemen kunt eten?
3 tot 6 dagen
Hier kun je lezen en bekijken hoe je het doet, dat kiemen.
Waar is het goed voor?
  • De voedingswaarden blijven (omdat het een 'levend' product betreft) behouden tot aan het moment van de consumptie.
  • Met kiemen heeft men een groente die op het meest vitale moment van de groei genuttigd wordt. Bovendien wordt het in z'n geheel geconsumeerd, dit in tegenstelling tot volwassen groenten waarvan vaak slechts een deel wordt gegeten.
  • Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn ontwikkeling tot plant/groente bevindt, heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
  • Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan. Glucosinolaten zijn stoffen die een rol spelen in het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten. Mede om deze reden hebben we broccolikiemen en brassicamix op de markt gebracht.
  • Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet.
  • De meeste soorten kiemen zijn verrassend lekker, en op allerlei manieren te verwerken in diverse gerechten.
  • Door het aantrekkelijk uiterlijk zijn kiemen ook zeer geschikt als garnering
 (Bron: Kiemerij De Peuleschil)
Zakjes met kiemzaadjes kun je kopen in biologische winkels. Op de site waar ik naar toe verwees over hoe je te werk moet gaan, kun je ook vinden waar je de zaden kunt kopen. Desgewenst kun je ook via internet bestellen. Voordeel daarvan is dat je via internet meer keuze hebt dan in de biologische winkel.

11 opmerkingen:

  1. Wat leuk!! Ik ga ook beginnen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb altijd een bak kiemen staan. Lekker over een salade.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om te lezen over het kweken van kiemen. Destijds heb ik ook op de website die in het artikel stond wat besteld. en ik heb destijds ook zelf taugé uit mungbonen gekweekt.

    Momenteel ben ik bezig met mijn moesbalkon, ik heb nu onder meer radijs buiten en binnen heb ik totdat het buiten warm genoeg is onder meer tomaat en paprika. Ook heb ik een paar bessenstruikjes.

    Het is leuk om ook weer kiemgroenten te gaan kweken. Toevallig heb ik afgelopen week een zakje tuinkers gekocht.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor de tips. Ga het zeker binnenkort eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor deze tips om kiemen te kweken. Ga het zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind de kiemen ook altijd erg lekker in salades, maar kan ook heel goed op de boterham, bijvoorbeeld boven op de appelstroop. Ik heb ze destijds ook bij de natuurvoedingswinkel gekocht. Daar was een redelijk assortiment.
    Verder ben ik in mijn kasje gestart met pluksla zaaien en ik moet zeggen, het komt al aardig op. Leuk, dat het voorjaar weer begint. Kunnen we ons weer heerlijk uitleven in tuin en moestuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kiemen, altijd lekker over de salade, maar ook op de boterham. Bijvoorbeeld een boterham met appelstroop en eroverheen kiemen. Lekker en gezond. Ik ben ook alweer druk in de moestuin, leuk dat de pluksla in de kas alweer begint te groeien. Hopelijk kan het deze week op het menu. De kiemen heb ik destijds ook gekocht in de natuurvoedingswinkel met een redelijk assortiment.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. altijd lekker, ook op de boterham met appelstroop en dan daar boven op kiemen.
    Ik krijg de naam er niet goed bij, daarom maar even zo: www.mmehandwerk.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Is tuinkers ook kiemgroente ? Heb nu voor de tweede keer een flinke bak op de keukenvensterbank. Zo lekker over gekookte eieren bv. Heel makkelijk te kweken. Kun je gewone linzen en bonen laten kiemen, ik denk ook aan kikkererwten ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook tuinkers staan en kikkererwten kun je ook kiemen. Ik wok die vaak even mee met andere wokgroenten.

      Verwijderen
    2. Ik ga het proberen, de kikkererwten !

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.