Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 5 april 2015

Pasen vroeger

Vandaag is het Pasen.
Hoe ging dat vroeger, in het gezin waarin ik opgroeide?
We waren buitenkerkelijk.
Pasen was helemaal niets bijzonders en de commercie speelde een veel kleinere rol dan nu. We gingen niet naar de kerk en hadden gewoon een lang weekend. We hadden geen paastakken, geen gele paasbloemen, we gingen niet eieren zoeken. Ik herinner me een zakje chocolade eitjes op een schaaltje en op paaszondag een gekookt eitje, maar dat eitje kregen we iedere zondag. Dat hoorde bij de zondag.  Geen paasbrunch, geen extra feestelijk eten. Een beetje saai eigenlijk toen ik een kind was.

Toen mijn kinderen heel klein waren, toen ging een vriendin in haar tuin eieren verstoppen voor haar dochtertje. Dat dochtertje mocht zoeken. Dat leek mij voor mijn dochters ook heel leuk, dus heb ik chocolade-eieren gekocht en vanaf dat moment werden er in de tuin paaseieren gezocht. Zowel de kinderen als ik vonden het geweldig leuk. Al die mooie eieren in gekleurd zilverpapier!
Ik moest goed onthouden waar ik ze verstopt had, dan kon ik in geval van problemen bij het vinden, hints geven: warm, warmer, koud, kouder, al naar gelang de afstand tussen het kind en de nog aanwezige eieren. Zo kwamen bijna alle eieren uiteindelijk in een grote schaal te liggen en werden dan verdeeld over de beide kinderen. Oudste is bijna 3 jaar ouder. Die was een stuk beter in zoeken van de eitjes en zijzelf en ik vonden het niet eerlijk dat de beste vinder meer eitjes kreeg dan diegene die niet zo goed was in het vinden van eitjes.
Dochters en ik hebben het erg lang volgehouden, dat eieren zoeken. Het was veel te leuk om mee te stoppen! Ook hadden we paastakken met papieren eieren en van die gele kuikentjes als versiering in huis en narcissen. En zo werd Pasen bij ons het feest van de ontluikende natuur.

Ik heb op zolder een grote doos met paas placemats, een glazen kipje om paaseitjes in te doen, papieren eieren die als versiering in een paastak kunnen en nog veel meer. Op dit moment heb ik er niets van in gebruik, maar als hier op een goede dag kleinkinderen rondhuppelen, dan haal ik alles van zolder en maken we er hier een voorjaarshuis van.

Ik heb nu alleen bloeiende mininarcissen in een geel potje in de vorm van een open eierdop.

Fijne paasdagen!

6 opmerkingen:

 1. Ooit liep ik vroeg te wandelen met de hond op paasmorgen. Die stak de snuit in een heg en had een chocolade eitje in de bek. Daar had men ze ook al verstopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk kan ik me niets van pasen herinneren wat er speciaal gedaan of versierd werd behalve dat ik een groot paasei van witte chocolade kreeg, mijn favoriete chocolade. Ik ben niet zo van versieren, kijk wel naar buiten en geniet dan de narcissen en het jonge groen. Eieren is iets wat ik al 4-5x in de week eet en stol eet ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geniet van de dag! Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij kregen met Pasen altijd 'n gehaakte 'paasbuul'. Daarin zat een sinaasappel, een handvol wal- en hazelnoten, paaseitjes van suiker en chocolade en een gewoon, gekookt ei. Natuurlijk kregen we die pas na de kerkdienst en het middageten! Om 5 uur gingen we nog een keer naar de kerk (zgn. Lof) en bij de broodmaaltijd daarna stond er een grote schaal met gekookte eieren op tafel en mochten we allemaal 2 eieren eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuke weetjes op deze site voor presentatie dank u

  BeantwoordenVerwijderen