Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 3 april 2015

Nooit uit eten

Op nu.nl: Volgens een onderzoek van de ING eet meer dan de helft van de consumenten bijna nooit buiten de deur en zo'n 10% helemaal nooit.
Dat is minder dan ik dacht!
Ik ga 2 à 3 keer per jaar uit eten met mijn werk en daarnaast toch zeker 3x per jaar privé.
De kosten van de etentjes zijn volgens het onderzoek van de bank gemiddeld ongeveer 30 euro per persoon.
Bij privé etentjes zit ik inderdaad ongeveer op dat bedrag, meestal iets lager.
Werketentjes zijn vaak wat duurder: meestal door méér drank. Als "iedereen" drie glazen wijn of fris neemt, en een volledig menu met voorgerecht nagerecht, dan doe ik dat ook. Bij privé etentjes vraag ik vaak om een kan water en kies ik òf voor een voorgerecht, òf voor een nagerecht.

Op zich kan ik mij heel goed voorstellen dat je nooit uit eten gaat. Het prijsverschil tussen een zelfgemaakte maaltijd en een etentje buiten de deur is behoorlijk groot. Daar moet je dan wel geld over voor hebben. Ook zijn er mensen voor wie het door speciale diëten en voedselallergieën gewoon heel lastig is.
Ik ben tot mijn 19e jaar nooit uit eten geweest, het was in onze familie absoluut geen traditie.
Is voor jou uit eten gaan normaal?

19 opmerkingen:

 1. Ik ben wel met uit eten gaan opgegroeid. Toen ik klein was gingen we vooral naar de Chinees. Wat ik me herinner, ik wilde een ijsje als toetje. De ober reageerde heel verbaasd, zo van ijs??? Uiteindelijk kreeg ik lychees als nagerecht, als kind vond ik dat ook lekker. En Chinees eten vind ik nog steeds heerlijk.

  Ook gingen we weleens naar de Italiaan, en naar de ijssalon.

  Af en toe ga ik uit eten met vrienden of familie.

  Ik vind het leuk om uit eten te gaan, als student ging ik ook weleens naar de mensa, maar wat geld betreft, is het goedkoper om thuis te eten. En gelukkig vind ik koken leuk.

  Hetzelfde is met ergens een kop koffie drinken. Voor het geld van een kop koffie heb je thuis minstens een pak koffie. Aan de andere kant is de gezelligheid en service bij ergens iets drinken of eten ook fijn.

  Ik ben dus opgegroeid met uit eten gaan, ook haalden mijn ouders weleens Chinees. Allebei mijn ouders konden overigens ook zelf heel goed koken en vonden dat ook leuk.

  Vrolijk Pasen.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij gaan inderdaad in Nederland zelden of nooit uit eten , halen gewoon dingen in huis en maken het thuis gezellig.Om de simpele reden dat het te duur is. Als we in Roemenië zijn gaan we weleens ergens een pizza eten en ook dan letten we op de prijzen .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, bij ons is uit eten gaan een luxe, die we ons met enige regelmaat permiteren. Ook nu zoon er is. Overigens gaan we prive gewoonlijk niet heel luxe uit eten. We houden beiden van buitenlands eten en proeven graag nieuwe dingen.
  Het is voor mij een sport om goede, maar goedkope eetgelegenheden te vinden.

  De entourage is voor ons minder belangrijk. Ik eet liever goed onder tl-verlichting, dan matig in een prachtig restaurant. En het leuke is da er fantastische juweeltjes zitten onder de eethuisjes.

  Overigens kan ik ook erg genieten van een duurder restaurant, maar daar hebben we prive geen geld voor (over).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja uit eten gaan hoort er bij voor ons. Als kind ging ik met mijn ouders uit eten bij de chinees en een restaurant in een dorp in de buurt. Bij de chinees bestelden mijn ouders dan een rijsttafel en dan werd voor mij een bord bijgezet. Ook gingen wij elk jaar met de familie van mijn moeder uit eten. Ik heb een neef en die bestelde altijd een losse biefstuk na het kindermenu. Dat mocht dan.
  Met het eigen gezin (vier personen) gaan we zeker een keer per maand eten. Daarnaast ga ik af en toe met vriendinnen eten en een keer per jaar met het werk. Mijn ouders vieren hun trouwdag en verjaardag altijd in een restaurant. We zijn dol op tapas en een restaurant waar je in rondes kleine hapjes besteld (zoals sushi). In Amersfoort zit een fijn tentje en daar eten we ook graag. Daar heb je voor EUR 25 een lekker 3 gangen menu. Ook eten we regelmatig in Amstelveen. Daar heb je een lekkere maaltijdsalade voor EUR 10.
  Van die kleine hapjes (veeel knoflook) krijg je dorst. Hoewel we ook water bestellen, loopt het toch altijd op met consumpties. Koffie drinken we daarom thuis. We hoeven niets te laten om te gaan eten, zolang dat zo is gaan we er zeker mee door. In een dure maand gaan man en ik lunchen. Dat doen we ook wel met de kinderen die dol zijn op de subway.
  Nic.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. we gaan niet vaak uit eten maar als we 'buiten de deur' eten dan laten we bezorgen.(meestal Turks eten) scheelt met de kosten.
  Overigens wij wonen heel dicht bij de Duitse grens en uit eten in Duitsland is veel goedkoper. Bijvoorbeeld; compleet schnitzelmenu - schnitzel-gebakken aardappels - gekookte groente (plate-service) kost in Duitsland ca. 10 euro. Soms is het vlees ook nog onbeperkt. Bij de 'buffetchinees' in de grote stad betaal je € 8,90 per volwassene van maandag tot vrijdag. (kind t/m 10 jaar 5,90) Wil je in het weekend of 's avonds dan betaal je € 14,90 (kinderen 7,90)
  Hier kan geen Nederlands restaurant tegenop.
  Vroeger thuis gingen we nooit uit eten. De enige traktatie buiten de deur was een keer een patatje als we een dagje uit gingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga heel graag uit eten maar zelden als diner, meestal lunch met dochter. Diner kan ik meniet herinneren de laatste jaren. In Frankrijk gaan we elke week naar lunch-restaurant en kiezen dan een uit met buffet en dan kost het rond de 13-14 euro voor voor, hoofdgerecht en toetjes/taart, wijn en koffie zit er ook bij, heerlijke simpele gerechten.

  Tot 15-16 ben ik ook niet uit eten geweest in 50-er jaren gezin. De eerste keer chinees met de buren die ik in de winkel hielp, pas toen ontdekte ik dat eten ook lekker kan zijn en ik niet van de hollandse pot hield. Vandaar dat ik zo slecht at, daarna ben ik dan ook nooit meer slank geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben er wel mee opgegroeid! Mijn ouders namen mij en mijn zusjes regelmatig mee uit eten als kind. Maar zelf doe ik het zelden nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Uit eten gaan is voor ons een luxe, wij zijn vorig jaar 1 keer geweest en dit jaar willen we 2 keer gaan dit voor onze dochter om haar die ervaring te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij gaan op zich vrij regelmatig uit eten. Dat deden we vroeger op zich al wel, maar nu iedereen wat verder uit elkaar woont, is ergens eten vaak ook een mooie manier om bij te praten en elkaar weer te zien. En ook 'gewoon', dan lijkt het bijna net of je op vakantie bent, weekend luieren, lekker uit eten... Maar het hoeft van mij dan niet per se superluxe of superduur te zijn. Daarnaast drink ik vrijwel geen alcohol (liefst water eigenlijk) en neem ik meestal idd geen voorgerecht. Of wel voor en niet na.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben het van huis uit niet gewend maar ik ga graag en regelmatig uit eten. De eerste keer (ik was 16) ben ik met oudere zus en zwager naar een Chinees restaurant geweest! Dat vond ik zo bijzonder en speciaal dat in na 50 jaar niog en zwak voor Chinese restaurants heb.
  Als we uit eten gaan, gaan we bij voorkeur naar een Thais, Indiaas of Vietnamees restaurant ivm de heerlijke vegetarische gerechten! Maar ook Italiaans, Mexicaans en Afrikaans voedsel vind ik heerlijk. Naar een Nederlands restaurant gaan we niet zo vaak: eigenlijk alleen bij een etentje waar we voor uitgenodigd zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij gaan niet zo vaak uit eten. Als we het doen is het voor de gezelligheid met anderen. Het eten thuis is minstens zo smakelijk en dat voor een fractie van de prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn man en ik gaan graag en redelijk vaak uit eten, duur en goedkoop, als het eethuis/restaurant maar sfeer heeft en een beetje goed aangeschreven staan, hoewel je niet altijd op recensies kunt afgaan.
  Met mijn 91-jarige ex-buurvrouw ga ik eens per 2 weken lunchen of naar een pannenkoekenhuis. Zij staat er dan op om te betalen omdat ik er telkens 270 km voor moet rijden op zo'n dag. Het is voor haar echt een uitje en ik geniet er net zo van omdat we steeds iets anders proberen. Gisteren bijvoorbeeld naar de Buytenhof in Rhoon geweest, waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Erg goed gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben er zeer zeker mee opgegroeid. Met een vader in de horeca kan het ook bijna niet missen, hoewel hij ook heerlijk zelf kan koken. De verjaardag van mijn ouders vieren we ook altijd in een restaurant. En als we op vakantie gingen altijd op zondag, ze hadden dan geen zin om eten klaar te maken. Was ook slecht houdbaar ivm temperatuur en geen koelkast.
  Manlief en ik gaan ook graag uit eten, zonder de kinderen. Even een avondje voor onszelf. De kinderen doe je er (nog) geen plezier mee. Hoewel ze het wel leuk vinden om bij de snackbar te gaan eten:-) Dus met de kinderen gaan we 1-2 per jaar uit eten.
  Maar lunchen doen we dan wel weer met de kinderen.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind dat ik best vaak uit eten ga. Ik denk toch snel een keer of 6 á 7 per jaar en dan nog een aantal keer lunch buiten de deur, ik denk ook zo'n 6 keer per jaar. Luxe allemaal! Wel altijd een of tweemaal met een kortingsactie, soms een rekening die word gedeeld en altijd wel 1 keer op uitnodiging. Ik geniet er erg van!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor mij hoort het er al van jongs af aan bij, hoewel het ook een luxe is. Ik ging met mijn ouders ook wel naar de examendiners van een horeca-opleiding in de buurt. Super zenuwachtig allemaal, maar als jong kind merkte ik daar niets van. Voor mij blijkbaar ook heel leerzaam, want in de kleuterklas was ik de enige die wist wat een 'vlinderstrikje' was..

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het blijft bij een kop soep of een salade als lunch buiten de deur. Een heel menu krijg ik niet opgegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij gaan nooit uit eten. De enige keren dat ik op restaurant gegeten heb was bij huwelijk, communiefeest, eten met de familie na een begrafenis.....Ik zou het er moeilijk mee hebben om geld uit te geven om iets te gaan eten terwijl ik voor datzelfde geld veel meer eten kan klaarmaken. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ga eerlijk gezegd vrij regelmatig uit eten, zeker maandelijks. Ik ben geen stapper, en mijn vrienden ook niet, maar we houden wel van lekker lang in een restaurant zitten, sport is wel om dit vaak lekker + goedkoop te doen door bijv. dmv. Groupon bonnen oid te doen.
  Lekker samen thuis eten vinden we ook heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ligt er aan wat je als uit eten gaan beschouwt. Ik ga een a twee keer per week naar McDonalds, Burgerking of KFC. Maar dat zie ik niet echt als uit eten gaan.

  BeantwoordenVerwijderen