Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 4 april 2015

Overstappen naar een andere bank

Ooit was ik klant bij de ING. Op een dag, in maart 2011, besloten ze fijne bonussen uit te delen aan de topbestuurders. Het feit dat topmensen binnen de ING vette bonussen kregen voor het feit dat ze doodgewoon hun werk deden, was voor mij op dat moment de druppel die de emmer deed overlopen, ik krijg toch ook geen riante bonus als ik mijn werk goed doe?
Ik stapte over naar een andere bank. Lees ook hier.  Ook jongste dochter en haar vriend verlieten de ING en kozen voor een andere bank.
In 2011 heeft de ING de uitkering van de bonussen weer teruggedraaid, of de topbestuurders hebben er van af gezien, dat weet ik niet meer precies. Toen was ik namelijk al overgestapt en ik was niet van plan om daar weer van terug te komen.
Ook nu, met de plannen voor de ton salarisverhoging van de ABN-Amro zijn er ongetwijfeld mensen voor wie dit de laatste druppel is en die willen overstappen. Overstappen is niet heel moeilijk en je hebt er ruim de tijd voor. Met de overstapservice wordt 13 maanden lang je automatische incasso's en het geld dat je ontvangt naar je nieuwe rekening geleid. Wat je eigenlijk alleen zelf hoeft te doen, is aan alle instanties waarvan je geld ontvangt, binnen 13 maanden een bericht sturen dat je rekening gewijzigd is. In bijna alle gevallen kon dat bij mij digitaal. Aan het einde van de overstapperiode moet je de oude rekening opzeggen. In de Volkskrant van gisteren wordt de overstap haarfijn uitgelegd.
Volgens een onderzoek van het tv programma Kassa willen 4 op de 10 bankklanten overstappen naar een andere bank. Vanavond laten ze bij dit tv programma zien hoe je kunt overstappen.

Nog een tip:
Er is ook een de eerlijke bankwijzer. Op deze site kun je zelf banken vergelijken op hun beleid ten aanzien van arbeidsrechten, bonussen, dierenwelzijn, mensenrechten, klimaatverandering, wapens en nog veel meer. Hier kun je een overzicht downloaden.  Als jij wilt overstappen en je vindt dierenwelzijn en mensenrechten heel belangrijk, of het kan je juist geen f*ck schelen, dan kun je op het overzicht precies zien hoe de verschillende banken met deze thema's omgaan.
Waarom schrijf ik f*ck? Omdat ik vind dat het WEL belangrijk is waar je geld naar toe gaat en ik het vreselijk vind als het mensen helemaal niets kan schelen als hun geld gebruikt wordt om bijvoorbeeld wapens te produceren. Vandaar de krachtterm.

Heb jij er wel eens aan gedacht om over te stappen?
Of heb je dat al een keer gedaan?

16 opmerkingen:

 1. Ik ben overgestapt van ING naas ASN toen het bericht in het nieuws kwam dat ING banktransacties.ging verkopen aam het het bedrijfsleven zodat die beter op dd behoeftes vam de klant konden inspelen(lees meer geld konden verdienen)
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, was ooit bij de a*b*n* maar ben tot volle tevredenheid overgestapt naar de Tr*odosbank.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, we zijn in 2010 overgestapt op de ASNbank. En met de overstapservice die banken verlenen kost het echt maar minimaal moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed dat je bent overgestapt. Zal zeker naar de bankwijzer kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel over gedacht maar helaas kan dat nu niet omdat we een PL hebben bij de bank.
  Als die weg is dan gaan we zeker overstappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wij zijn ook overgestapt naar de asn ooit. Zonder overstap service en dat is prima te doen, als je goed op een rijtje hebt wat je aan abonnementen en automatische incasso's hebt.

  nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor wie nog gaat overstappen, download je bankafschriften. De belasting kan tot vijf jaar terug gegevens nodig hebben. Als je die later op moet vragen kost het tot vijf euro per afschrift.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik stap over. Sinds 2 weken heb ik nieuer bankrekeningen bij Triodos en is Abnamro een klant kwijt.
  Had ik veel en veel eerder moeten doen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij zitten ook te denken aan overstappen van de oranje bank naar ASN. Maar zien nu vlak na de verhuizing nogal op tegen de rompslomp. Maar ik ga me er zeker verder in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wel aan gedacht om over te stappen naar Triodos, maar alles gaat bij hen via e-mail en telefoon. Ik wil indien nodig gewoon onder 4 ogen met iemand kunnen praten over mijn bankzaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een bankkantoor vind ik niet nodig, dat had je bij de Postbank ook niet.

   Verwijderen
 11. Wij zijn twee jaar geleden van ING naar ASN overgestapt. En ik heb voor mijn bedrijf een Triodos rekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben sinds ik het hoorde overgestapt weg bij de Rabobank en de Ing, het was heel makkelijk, en het geeft mijn veel voldoening

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook vertrokken bij de ING. Toen Postbank ING werd ging de er veel achteruit en de bonussen zorgden voor een emmer die overliep. Overstappen ging probleemloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zit bij ING en blijf daar totdat ik mijn hypotheek hen afgelost. Dit omdat ik 0,2% minder hypotheekrente betaal bij ING als ik er ook een lopende rekening heb. Dus over stappen is mij nu te duur. Ik heb spaargeld alleen bij banken die hogere rentes geven dan ING. Precies volgens advies bij Kassa. Daar werd ook aan gegeven dat ook directeur Triodos bank relatief heel veel verdiend. Dat het dus weinig uit maakt waar je je lopende rekening hebt. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Al zouden wij weg willen bij onze bank, dan houdt de koppeling met de hypotheekkorting (betaalrekening bij dezelfde bank) ons tegen. Anders waren ook wij overgestapt naar ASN of Triodos

  BeantwoordenVerwijderen