zaterdag 23 mei 2015

Al wéér fietsenpech!

Bijna een jaar geleden kocht ik een nieuwe fiets (klik). Een relatief dure fiets, maar wel met veel voordeel door het Nationale Fietsenplan en een fietsregeling van mijn werk, ik betaal namelijk in totaal netto €311,36 en ik mag daar 3 jaar over doen.
Nu ik afgelopen weekend op een elektrische fiets gereden heb, heb ik toch een beetje spijt van de aankoop van afgelopen jaar.

Donderdagavond had ik voor de 3e keer binnen een jaar pech met het wiel!
Eerst was het zo dat de achterbuitenband al in november finaal versleten was (klik), na ongeveer 4 maanden fietsen. Ik heb gratis een nieuwe binnen- en buitenband gekregen.
Twee maanden later knapte een spaak van datzelfde wiel (klik) en nu, in mei knapte er al wéér een spaak. Nog nooit eerder beleefd met een stadsfiets. De beide kapotte spaken vielen binnen de garantie, ook de reparatie van gisteren, de spakenspanning is weer op orde en nu lijkt alles weer OK.

Ik had nu, als ik het over kon doen, voor een elektrische fiets gekozen en niet voor een gewone fiets. Als ik die elektrische fiets via het fietsenplan en fietsregeling wil kopen, dan moet ik nog 2 jaar wachten.

Er zijn verschillende opties bij de aankoop van een elektrische fiets:
- ik kan gewoon met eigen geld een e-bike kopen en zowel mijn 6 jaar oude als mijn 1 jaar oude fiets houden. Dan grijp ik nooit mis en heb ik altijd een reservefiets voorhanden. Ook handig voor dochters, die op ongeveer 10 fietsminuten afstand wonen.
- ik kan de oude fiets inruilen en alleen de nieuwe, 1 jaar oude fiets, houden
- ik kan de nieuwe fiets inruilen en de oude houden als reservefiets
- ik kan 2 jaar wachten en dan met korting een e-bike kopen

Uiteindelijk is de overweging om 1 jaar geleden geen e-bike te kopen nog steeds geldig:  het is goed om veel en intensief te bewegen en niet te gaan luieren op een e-bike.
Alleen zou het best eens kunnen dat ik méér ga fietsen met een elektrische fiets.

10 opmerkingen:

  1. Elektrisch fietsen is zeker geen luieren, je kunt zelf instellen hoe je hem gebruikt. Bij zware tegenwind of windloos dagje en je moet altijd mee trappen dus je blijft bewegen. Ook zijn ze 2e hands te koop.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. beste zuinigaan,
    Volg al geruime tijd je blog maar reageer echter nooit. Tot nu dan. Ben het met voorgangster eens dat e-bike fietsen echt niet luieren is. Je bent constant in beweging. Volgens mijn cardioloog is het voor je conditie net zo goed als "gewoon" fietsen. Ik (bijna 70) fiets nu 6 jaar op een e-bike. Ontlast de gewrichten en kom toch overal. Het is een prima investering. goed weekend. Lidy uit 010

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het ook geen luieren. Ik ben heel blij met mijn electrische fiets. Heb hem nu 1 jaar. Van te voren kon ik niet meer 6 km fietsen ivm mijn reuma want ik moest ook nog terug. Sindsdien is mijn wereld echt vergroot. Ik kan alleen naar de stad en terug en ik heb mijn conditie want je benen maken toch de omwentelingen. Weliswaar met minder kracht, maar toch. De ondersteuning stel ik in zoals ik hem die dag nodig heb. Ik heb een hele dure gekocht. Omdat ik ook met dochterlief fiets moet ik hem in kunnen stellen naar het tempo van mijn medefietsgenoot. Geen seconde spijt gehad en mijn oude fiets verkocht. Ik zou je adviseren de 1 jaar oude fiets in te ruilen en de e bike te kopen. En niet meer 2 jaar wachten. Gewoon doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hallo, je geeft aan een hele dure e-bike te hebben gekocht : welk merk en uitvoering en waarom precies deze ?
      ik heb zelf artrose in met name de handen en de knieen en zou graag meer willen fietsen,vandaar mijn vraag.
      groet, Nicol.

      Verwijderen
  4. En een elektrische fiets met licht frame? Dan zet je de ondersteuning uit bij wind mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Anoniem 1, Lidy en Gewoon Vlijtig: een e-bike fietst véél luier dan op een gewone fiets met windkracht 6 tegen, met mijn astma een viaduct op fietsen. En dat bedoelde ik. Op die manier fietsen is voor mij een uitputtingsslag, heel erg ploeteren. Met ondersteuning wordt het een stuk luier, maar ook veel beter te "behappen".

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb door een laaghartige bloedkwaadaardigheid een energiepribleem, ben echt altijd moe al heel lang. Daardoor deed ik wat ik moest dien in de auto, fietste echt nooit. Heb nu een jaar of vijf een ebike, moet echt zelf trappen om vooruit te komen maar geen last van heuvelop/brugop of tegenwind. Werkelijk ik doe nu alles op de fiets, mijn conditie is daardoor ook verbeterd en ik gebruik de auto nooit meer. Die is nu in bruikleen bij mijn nichtje die als verpleegster bij de mensen thuis komt en dus bij nacht en ontij over straat moet. Omdat mijn conditie beter is kan de ondersteuning nu ook op een lagere stand en kan ik met mijn man mooie fietstochten maken, als ik echt moe worst kan de ondersteuning wat omhoog. Ik ben er zo blij mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier ook een geinteresseerde. Lijkt me ivm artrose wel plezierig. Doe nu alles op een "gewone' fiets, heb geen auto. Een electrische fiets is wel erg duur, 4x dat bedrag en je hebt al een klein nieuw autootje (voor hele grote afstanden bij familiebezoek wel handig), dus lastig dilemma. Ik mis trouwens de kosten van electriciteit per jaar voor het opladen, dat zou ik toch ook wel mee willen nemen in de overwegingen. Iemand een idee?

    Groetjes,
    N.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik denk dat je lui en makkelijk door elkaar haalt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wanneer ik voorbij de file fiets, heb ik veel plezier van m'n E-bike, ik zou anders in de auto zitten, werk 14 km verderop, vind het zelf gerechtvaardigd dat ik op m'n 45e al een E-bike heb. Is echt een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.