Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 28 mei 2015

En? Hoe zit het met jouw pensioen?

Tot een jaar op 10 geleden maakte ik mij niet erg druk om mijn pensioen. Het was een ver-van-mijn-bed-show en ik was nauwelijks geïnteresseerd.
Ik denk dat dit voor veel mensen geldt. Ooit krijg je pensioen, in een verre toekomst, maar dat lijkt nog zó ver weg, dat je de weg daar naartoe niet kunt overzien.
De overheid heeft de pensioenleeftijd ook nog verschoven, waardoor de pensioenleeftijd nóg weer verder in de toekomst ligt. Mijn kinderen moeten doorwerken tot hun 67e en misschien nog wel veel langer, wie zal het zeggen?

Ondertussen ben ik op een leeftijd waarop de pensioenleeftijd naderbij komt.
Pff, nog maar 3,5 jaren en het is zo ver!

Recent heeft het Nibud een Pensioenschijf-van-vijf gelanceerd.
Hoezo vijf?
1. Je hebt je AOW
2. Mogelijk heb je recht op een uitkering uit een pensioenfonds
3. Misschien heb je daarnaast nog lijfrentes of bankspaartegoeden.
4. Inkomen uit vermogen
5. Inkomen uit werk na je pensioen
Aan de hand van het programma kun je uitrekenen hoe je er voor staat als je met pensioen bent.

Nog over nr. 3: ik heb 10 jaren aan pensioensparen gedaan vanuit een spaarloonregeling. Door de beide regelingen had ik dubbel belastingvoordeel. Ik legde iedere maand ca. 50 euro in, maar daar merkte ik netto erg weinig van. Er waren jaren dat het rendement 19,52% bedroeg. In 2002 en 2008 was het rendement negatief, namelijk respectievelijk - 9,10% en -20,64%. Tegen de tijd dat ik met pensioen ga, heb ik inclusief het rendement zo'n 13.000 gespaard en ontvang ik een netto uitkering van 55 euro per maand.  

Natuurlijk kan ik het niet laten om deze pensioenschijf te doorlopen en te kijken hoe ik uitkom. Heb ik genoeg na mijn pensioen? Ik heb altijd gedacht: ik zal het er mee moeten doen, ik heb al véél meer dan ik in de jaren dat ik in de bijstand zat, dacht te zullen krijgen.

Het is duidelijk dat mijn inkomen niet riant is, maar door mijn bijna afgeloste hypotheek heb ik gelukkig toch redelijk wat speelruimte.
Aan de hand van je inkomen doet het berekeningsprogramma voorstellen voor je vaste uitgaven. Meer inkomen = meer geld voor uitgaven als "kleding en schoenen" en "vakantie en hobby".

In de eerste berekening kwam ik iedere maand 35 euro tekort.  Dus heb ik de uitgaven voor vakantie, hobby en vrije tijd nog maar eens even wat bijgesteld. Het bedrag dat Nibud voorstelde was 219 per maand, daar heb ik €175,- van gemaakt en dan houd ik iedere maand een tientje over.
Het is leuk om met het programma te spelen en te kijken wat de effecten zijn van bezuinigingen op de boodschappen of het aflossen van je hypotheek.
Ook voor mensen die nog lang niet aan hun pensioen toe zijn.

15 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook gedaan. Ik heb 26 jaar in het buitenland gewoond en krijg dus een heel klein AOW bedrag. Dat is ook de reden dat ik nu mijn woning aan het afbetalen ben. Nog ongeveer 5 jaar te gaan. Ik krijg wel aow vanuit Amerika maar het is moeilijk in te schatten hoeveel vanwege belasting en koers wisseling. Ik krijg dan ook nog een pensioen bedrag van mijn huidige werk in de zorg maar ik ben al bijna 50 dus dat zal ook niet heel veel zijn denk ik. Met een afbetaalde woning moet het wel lukken. Wel interessant die glazen bol. Groetjes Marjolein


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er ook al eens mee gespeeld. Veel kosten die je momenteel hebt vallen dan ook weg. Ik denk bij ons met name voor de kosten van de kids zoals kleding, boodschappen, uitjes en vakantie's. Met zijn tweeën zijn deze kosten toch veel lager. Omdat manlief altijd bij dezelfde werkgever is blijven werken (tot nu toe) heeft hij een mooi pensioen opgebouwd. Ik door mijn arbeidsongeschiktheid ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vraagje aan GewoonVlijtig: hoezo mooi pensioen met arbeidsongeschiktheid?
  Vraagje aan Zuinigaan: Hoelang ( hoeveel jaren?) duurt die extra uitkering van 55 euro per maand?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van mijn 66e tot aan mijn overlijden. Hopelijk word ik errug oud! Als ik op 67 jarige leeftijd overlijd, heb ik niet veel gehad aan mijn pensioen en deze extra's.

   Verwijderen
  2. Beste Zuinigaan,
   Mijn man heeft van diezelfde spaarloonregeling en hetzelfde bedrag als jij hebt, een regeling met de bank afgesproken die over 5 jaar gaat.
   Hij kreeg dus 5 jaar lang elke maand het 3 dubbele van wat jij zegt.
   Omdat je inderdaad niet weet hoe oud je wordt, maar wel graag dat spaargeld zoveel mogelijk wilt terug ontvangen, zou jij bij jouw bank eens kunnen informeren of zij ook in 5 of bijv. 7 jaar willen uit betalen.
   Nog even een waarschuwing: je moet t.z.t. wel inkomstenbelasting betalen over die uitkering, want - zoals je al schreef - heb je toen je spaarde er GEEN loonbelasting over betaald. En dan is het gunstiger om de uitkering per maand te ontvangen dan bijvoorbeeld als je het hele bedrag in een keer zou laten uitbetalen, want dan betaal je in 1 jaar inkomstenbelasting over 13.000 euro en dat is veel ongunstiger. Mijn zwager had dat. Hij dacht : "oh een mooi bedrag", maar de bank hield bij de uitbetaling gelijk 52% belasting in !!! Hij was hevig teleurgesteld.

   Verwijderen
  3. De regeling van mij is het extra pensioen van ABP en niet bij een gewone bank en die regeling voorziet in een maandelijks bedrag tot aan mijn overlijden. Ga ik snel dood, dan spek ik het pensioenfonds en dit extra pensioen. Ga ik dood op mijn 100e of later, dan heb ik financieel veel voordeel.

   Verwijderen
 4. Als ik niet arbeidsongeschikt of werkeloos raak, heb ik op mijn 67ste zo'n 48 jaar aaneengesloten gewerkt en pensioen opgebouwd. Ik heb even op mijnpensioenoverzicht.nl en het Nibud gekeken en zoals het er nu naar uitziet, ga ik er financieel niet of nauwelijks op achteruit als ik gepensioneerd ben. Je hoort mij dus niet klagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik krijg buiten AOW, als dat er dan nog is, niets, dus zal voor die tijd echt wat aan mijn eigen vermogen moeten doen. Mogelijk (hopelijk) door de woonlasten flink te verlagen en door verkoop en sparen kapitaal op te bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn om zo al een beetje voor te kunnen rekenen. Ik hoop van harte dat de cijfers straks ook nog aardig kloppen. Er veranderd steeds zo veel!
  Wij houden het ook maar op een privé spaarpot; voor later. Want of wij tegen die tijd...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij lossen zoveel mogelijk af en zijn hypotheekvrij als manlief met pensioen gaat. Een aantal jaren daarvoor al. Daardoor zal het best te doen zijn. Ik heb dit programma nog niet bekeken/berekend en weet ook niet of ik daar wel zin in heb. Het is wel goed om weer eens stil te staan bij hoe de toekomst eruit zou kunnen zien, op gebied van geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Doordat ik op mijn 38 ste in het buitenland ben gaan wonen zal ik vanuit Nederland een piepklein kruimeltje pensioen ontvangen als ik 65 ben. AOW krijg ik helemaal niet, ook niet over die jaren dat ik premie heb betaald. Zou ik na mijn 65ste weer in Nederland gaan wonen, dan ook geen AOW maar een bijstandsuitkering.Ik ben nu 60.Ik heb spijt dat ik, voordat ik naar het buitenland vertrok, niet beter heb geinformeerd naar AOW regelingen etc. Maar ja, dat leek toen nog zo ver weg en verliefd als ik toen was had ik wel wat anders aan mijn hoofd !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit vind ik op de site van de sociale verzekeringsbank, de instantie die de AOW uitkeert:

   De meeste mensen zijn automatisch verzekerd voor de AOW

   De AOW is een verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt dan niet uit wat uw nationaliteit is. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest. Bijvoorbeeld: uw AOW-leeftijd is 65 jaar en 1 maand. U bouwt dan AOW op tussen uw 15e verjaardag en 1 maand en uw 65e verjaardag en 1 maand. Is uw AOW-leeftijd 66 jaar, dan bouwt u AOW op tussen uw 16e en 66e verjaardag.

   Dat zou betekenen dat je wel AOW ontvangt, maar niet volledig. Je hebt tussen je 16e en 38e wel AOW opgebouwd.

   Verwijderen
  2. Dank je wel Zuinigaan, voor het nakijken. Ik had geen idee, dacht werkelijk dat ik geen recht had op AOW. Ga het helemaal uitzoeken !

   Verwijderen
  3. Mijn ouders hebben 16 jaar in het buitenland gewoond en en konden bij terugkeer naar Nederland die jaren inkopen. Dat was een gouden deal want ze zijn inmiddels beiden 91!

   Verwijderen
  4. anoniem heeft vanaf zijn 15 tot 38 jaar , 23 jaar in Nederland gewoond en krijgt dus als hij de Aow leeftijd heeft bereikt 46% van een alleenstaande Aow, Groetjes Cisca Servie

   Verwijderen