Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 15 mei 2015

Mijn appelboom

Ik kocht en plantte mijn appelboompje in augustus 2012. In mei 2013 bloeide het boompje uitbundig:
appelboom in 2013
Er leken ook echt appels aan te komen. Maar de vrucht-beginseltjes van deze zelfbestuiver vielen één voor één af en er kwamen geen appels.

appelboom 2015

appelboom 2015
Vorig voorjaar bloeide de appel helemaal niet en ook deze lente heb ik geen bloemknoppen kunnen vinden. Volgend jaar misschien?

5 opmerkingen:

 1. Balen zeg! Hopelijk gaat hij nog vrucht dragen. Want een appelboom zonder appels is toch een beetje als een ei zonder zout!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat toevallig dat jij ook een blog schrijft over je appelboom. Dat wilde ik vandaag ook doen, maar kan het dan ook hier droppen. Ik heb er 3 in de oprit staan. Vorig jaar 3 zielige appels gehad na drie jaar staan. En dit jaar in één luis. Hoe kan ik die op een milieuvriendelijke en goedkope manier uitroeien?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is het een ge-ente appelboom? Zo ja, hoe diep heb je hem gezet? Ik heb van de kweker te horen gekregen dat de entplek altijd boven de grond moet blijven.
  Daarnaast vertelde hij dat iedere fruitboom die bij mensen thuis staat ieder jaar een flinke gift mest/ compost moet krijgen. Het liefste ergens in februari, maart of begin april.
  Hij gelooft ook niet echt in zelfbestuivers. Hij gaf aan dat je om appels te krijgen, ergens een tak van een sierappel moet afplukken en daarmee langs de bloesem moet gaan als je zelf géén tweede appelboom hebt. (Of in de directe buurt hebt) Ik heb dit jaar gedaan wat hij zei. Aan het einde van het jaar laat ik je wel weten of het experiment geslaagd is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is de entplek ca 20 cm boven de grond. Ik heb de boom niet bemest. Dat ga ik komend jaar wel doen!

   Verwijderen
 4. Hier ook een appelboom die overvloedig appels geeft. Wij hebben een jaar appels gemist toen de strenge vorst de bloesems kapot maakte. Heb je voldoende andere appelbomen in de buurt om de bloesems te kunnen bevruchten? Als je buren of de wijk waar je woont weinig appelbomen hebben kan het daar ook aan liggen.

  BeantwoordenVerwijderen