Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 14 mei 2015

Mensen met schulden in de kou!

Uit een rapport van de Hogeschool van Utrecht blijkt dat gemeenten in het algemeen te weinig doen voor mensen met schulden. 
Het onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Schulden en Incasso en daaruit blijkt dat ruw geschat 150.000 Nederlanders geen hulp krijgen, terwijl ze zich wel gemeld hebben bij de schuldhulpverlening.

Het lijkt er op dat alleen de gemakkelijke gevallen geholpen worden, mensen waarmee te scoren valt. Wie vallen buiten de boot?
Citaat van de site van de NOS: "Onder anderen mensen die in een echtscheiding zitten, een huurschuld hebben, een eigen woning bezitten of hun administratie niet op orde hebben. Hulpverleners bij onder meer jeugdzorg, verslavingszorg, ggz en reclassering klagen dat hun cliënten nauwelijks toegang krijgen tot gemeentelijke schuldhulpverlening".

Volgens staatssecretaris Jet Kleinsma moeten iedereen geholpen worden en moeten gedupeerden naar de gemeenteraad, de ombudsman of de rechter stappen. Dat is heel leuk gezegd, maar het lijkt mij dat mensen uit bovengenoemde groepen helemaal niet zo gemakkelijk zo'n stap nemen, met uitzondering dan van de eigen woning bezitters.

In veel gemeenten zijn voor hulpverlening multidisciplinaire wijkteams actief, maar hier in zitten vaak geen gespecialiseerde schuldhulpverleners.
Nog een citaat: "Het gaat om juridische kennis, fiscale kennis, kennis rondom schuldeisers en financiële regelingen. Heel veel hulpverleners die zich bezighouden met gezondheidsproblemen of relatieproblemen, hebben die kennis niet. Zo raken mensen van de regen in de drup, ondanks alle goede bedoelingen."

Wat vind ik er van?
Ik vind dat iedereen goed geholpen moet kunnen worden. Ook mensen uit jeugdzorg, verslavingszorg, ggz en reclassering. Ik geef direct toe dat deze mensen niet genoeg hebben aan alleen goede schuldhulpverlening. Veel van deze kwetsbare mensen met een multi-problematiek hebben veel meer zorg nodig om zich te kunnen handhaven in de maatschappij.

4 opmerkingen:

 1. Ja, ik heb het ook gelezen. Schandelijk, zal ook wel weer een bezuinigingsmaatregel zijn. Ook als je wordt geaccepteerd voor de WSNP, is de kans klein dat je na drie jaar met een 'schone lei' de WSNP achter je kan laten. Want ook tijdens traject zeer strenge eisen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zou al geregeld moeten zijn bij de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Een collega die echt zijn leven wilde beteren met begeleiding van de reclassering en in de schuldsanering ziet de schulden van zijn gezin desondanks steeds hoger oplopen in plaats van inlopen, en die pakt binnenkort zijn vroegere 'bijbaan' weer op, retourtje Antillen is al geboekt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel triest. Maar zo kortzichtig van de gemeenten. Door uitzichtloze schulden komen mensen nog verder in de (gezondheids) problemen en dan is het duurder om hulp te verlenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken gevallen waar de gemeente de schuld met ruim 10000 liet oplopen en dan zei:we kunnen niet helpen.
  De gemeente deed alles in potjes maar betaalde weinig tot niets
  Veel beloven maar er gewoon een potje van maken. Dat is geen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen