Uit een rapport van de Hogeschool van Utrecht blijkt dat gemeenten in het algemeen te weinig doen voor mensen met schulden.
Het onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Schulden en Incasso en daaruit blijkt dat ruw geschat 150.000 Nederlanders geen hulp krijgen, terwijl ze zich wel gemeld hebben bij de schuldhulpverlening.
Het lijkt er op dat alleen de gemakkelijke gevallen geholpen worden, mensen waarmee te scoren valt. Wie vallen buiten de boot?
Citaat van de site van de NOS: "Onder anderen mensen die in een echtscheiding zitten, een huurschuld
hebben, een eigen woning bezitten of hun administratie niet op orde
hebben. Hulpverleners bij onder meer jeugdzorg, verslavingszorg, ggz en
reclassering klagen dat hun cliënten nauwelijks toegang krijgen tot
gemeentelijke schuldhulpverlening".
Volgens staatssecretaris Jet Kleinsma moeten iedereen geholpen worden en moeten gedupeerden naar de gemeenteraad, de ombudsman of de rechter stappen. Dat is heel leuk gezegd, maar het lijkt mij dat mensen uit bovengenoemde groepen helemaal niet zo gemakkelijk zo'n stap nemen, met uitzondering dan van de eigen woning bezitters.
In veel
gemeenten zijn voor hulpverlening multidisciplinaire wijkteams actief, maar hier in zitten vaak geen gespecialiseerde schuldhulpverleners.
Nog een citaat: "Het gaat om juridische kennis, fiscale kennis, kennis rondom
schuldeisers en financiële regelingen. Heel veel hulpverleners die zich
bezighouden met gezondheidsproblemen of relatieproblemen, hebben die
kennis niet. Zo raken mensen van de regen in de drup, ondanks alle goede
bedoelingen."
Wat vind ik er van?
Ik vind dat iedereen goed geholpen moet kunnen worden. Ook mensen uit jeugdzorg, verslavingszorg, ggz en
reclassering. Ik geef direct toe dat deze mensen niet genoeg hebben aan alleen goede schuldhulpverlening. Veel van deze kwetsbare mensen met een multi-problematiek hebben veel meer zorg nodig om zich te kunnen handhaven in de maatschappij.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 14 mei 2015
Mensen met schulden in de kou!
Labels:
Falende instanties,
Schulden
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ja, ik heb het ook gelezen. Schandelijk, zal ook wel weer een bezuinigingsmaatregel zijn. Ook als je wordt geaccepteerd voor de WSNP, is de kans klein dat je na drie jaar met een 'schone lei' de WSNP achter je kan laten. Want ook tijdens traject zeer strenge eisen.
BeantwoordenVerwijderenHet zou al geregeld moeten zijn bij de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Een collega die echt zijn leven wilde beteren met begeleiding van de reclassering en in de schuldsanering ziet de schulden van zijn gezin desondanks steeds hoger oplopen in plaats van inlopen, en die pakt binnenkort zijn vroegere 'bijbaan' weer op, retourtje Antillen is al geboekt...
BeantwoordenVerwijderenHeel triest. Maar zo kortzichtig van de gemeenten. Door uitzichtloze schulden komen mensen nog verder in de (gezondheids) problemen en dan is het duurder om hulp te verlenen.
BeantwoordenVerwijderenIk ken gevallen waar de gemeente de schuld met ruim 10000 liet oplopen en dan zei:we kunnen niet helpen.
BeantwoordenVerwijderenDe gemeente deed alles in potjes maar betaalde weinig tot niets
Veel beloven maar er gewoon een potje van maken. Dat is geen helpen.