Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 13 mei 2015

Wanneer met pensioen?


Ik heb een tijdje gedacht: ik kan ook, als ik mijn AOW al heb, nog een tijdje doorgaan met werken.
Leuk veel geld verdienen, prima!

Maar ik merk dat dat extra salaris mij nu niet meer zo boeit, waarom meer geld?
Vanaf januari dit jaar werk ik een dag minder en dat bevalt mij prima. Ik denk dat ik er best aan kan wennen om helemaal niet meer te werken! Dus waarom doorgaan tot 67 of 68 jaar? Ik mag met 66 stoppen en zoals het er nu uitziet, ga ik ook niet later stoppen.

Vandaag heb ik weer eens berekend op Mijn ABP wat ik zou ontvangen als ik wat eerder stop.
Mwah, dat is geen vetpot.
Het zou bij wijze van spreken kunnen om al in december, op mijn 63e te stoppen. Dan ontvang ik €1050 per maand netto en na mijn 66e €1303,81. Als ik werkelijk zou willen, dan zou het kunnen. Maar dat is wel krapjes, want dan heb ik ook geen 13e maand, geen vakantietoeslag, "gewoon" alleen €1050,- per maand.

Met zo'n pensioenprogramma kun je lekker spelen:

En wat als ik op 64 jarige leeftijd stop?
Dan ontvang ik tot mijn 66e €1122,- per maand en daarna €1398,-

En 65 jaar?
Dan ontvang ik tot mijn 66e €1195,- en daarna €1496,-

En als ik stop op mijn 66e, als ik ook mijn AOW krijg? Dan ontvang ik netto €1608,65 per maand. Dat is minder dan ik nu krijg, maar met dat bedrag heb ik geen probleem. Eigenlijk vind ik dat nog best riant, voor mijn doen (beperkt aantal pensioenjaren).

Toch wel dilemma's hoor!

9 opmerkingen:

 1. Het is heerlijk om niet meer te hoeven werken, ben al met 63 afgekeurd, was op zowel geestelijk als lichamelijk. Pas over 1 maand ga ik pensioen en AOW ontvangen en bij mij is dat netto net iets meer dan de huidige uitkering die elke keer lager werd doordat ik al 50% was afgekeurd toen ik nog werkte en andere regeltjes.

  Ik geniet elke dag en ben me zeer bewust van dit heerlijke leven nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mocht je besluiten om op enig moment je pensioen aan te willen vragen, DOE HET SCHRIFTELIJK! Vraag een formulier. Als je het per computer doet is er geen wijziging meer mogelijk als je dat eventueel nog zou willen. Met een formulier om het schriftelijk aan te vragen zijn er meer mogelijkheden. Hoe het precies zat, weet ik niet meer. Daarvoor even bellen met het ABP. Je kan ook voor je 65ste iets meer laten uitbetalen en na je 65ste wat minder. Veel informatie verzamelen is onze ervaring. Maar ik kan je het pensioen aanbevelen! Ik ben even oud als jij en nu een jaar niet meer (buitenshuis) werkend. Groet T.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je zou het misschien nog kunnen redden ook, met "maar" 1050 euro aan inkomen in de maand. Als ik kijk naar je uitgaven, dan zou dat wel kunnen lukken. Maar ik kan me ook voorstellen dat je nog een jaar langer doorwerkt: zo'n 100 euro meer in de maand, en ook kun je in dat jaar nog een kleine extra buffertje opbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zijn best moeilijke beslissingen om te nemen. Hoe groot zou de invloed op het pensioen zijn als je bijv op je 64ste nog een dag minder gaat werken?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De cijfers van abp voorspellingen zijn niet zoals de waarheid. Ik ontvang nu minder dan destijds voorspeld, 10% deeltijdpensioen. Is minder dan voorspeld en van anderen hoor ik hetzelfde verhaal. Bij de meeste full ptime Abp scheelt het netto 100 euro minder.
  Abp heeft mij geen cent extra gegeven, alhoewel er nog steeds 40% werkgeversbijdrage gedurende twee jaar wordt doorbetaald. Die geweldige overzichten die jij noemt krijg ik ook niet meer te zien,
  Balen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou heel jammer zijn als het minder is dan op de site staat. Er staat ook vast wel ergens dat aan de weergegeven bedragen geen rechten kunnen worden ontleend.

   Verwijderen
 6. Ik ben bijna 62, heb nooit naar mijn pensioen verlangd, maar ik ben nu zo bang dat de regering de spelregels weer gaat veranderen zodat ik nog langer dan 66 door moet werken. Ik heb vanaf mijn 18e jaar in het onderwijs gewerkt en ik vind het nu meer dan genoeg.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook vreselijk balen dat de spelregels steeds veranderen. Ik zou eerst moeten werken tot 65,75 jaar, maar daarna kwamen er nog weer 3 maanden bij en is het nu tot mijn 66e verjaardag. Dat maakt de overheid heel onbetrouwbaar!
   Misschien vallen er binnenkort wel weer banken om en zitten we midden in een nieuwe crisis en bedenken ze wel dat we best nog langer door kunnen, dat scheelt veel AOW-geld, want ondertussen moeten we wel langer premie betalen.

   Verwijderen
 7. Ik zou gewoon blijven werken tot je 67ste. Je werkt toch maar 3 dagen? Dan ben je toch altijd al meer dan 50% van de week vrij. Nog afgezien van vakanties. Tenzij je je werk vreselijk vindt natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen