Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 13 mei 2015

Zeg maar dag tegen het vakantiegeld!

Op de een of andere manier wil ik wel eens grotere uitgaven die er aan zitten te komen finaal vergeten! Ik moest al 838 euro belasting terug betalen en nu gooit de zorgverzekering ook nog een rekening voor het eigen risico over de schutting.
Helemaal niet meer aan gedacht! Ik had gehoopt nog een klein stukje vakantiegeld over te houden, maar op 28 mei moet ik €375 betalen. Mijn vakantiegeld was vorig jaar €1190,- .
Als mijn vakantiegeld dit jaar net zo hoog is, dan kom ik 23 euro te kort.
Jammer!
Het is maar goed dat ik nu vakantiegeld ontvang, dan kan ik mijn rekeningen tenminste betalen zonder eerst mijn spaarrekening te moeten plunderen!
Volgend jaar beter!
Ik ben gestopt met de maandelijkse uitbetaling van de hypotheekrenteaftrek. Die aftrek die laat in voortaan uitbetalen/verrekenen met de definitieve belastingaanslag.

20 opmerkingen:

 1. Wat 'n luxe probleem :-)...... van je spaargeld of van je vakantiegeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een termijnbetaling aangevraagd, 5 maanden x 75 euro. Dat leek me beter dan het hele bedrag in één keer.
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigen risico kan je toch gewoon maandelijks betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je eigen risico kun je ook, eventueel en indien gewenst, in termijn betalen. Mijn eigen risico is al betaald voor dit jaar; ik had het al volledig "benut" begin februari. Doet toch iedere keer weer pijn :( Het is een berg geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat balen zeg! Maar wel fijn dat je het zo kunt betalen en dat het niet uit je reserves hoeft te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer van je vakantiegeld ja. Ik moet er volgende maand aan geloven, ook 375 euro in één keer. De belastingteruggave hebben wij vorig jaar omgezet naar jaarlijks, dus dit jaar krijgen wij voor de eerste keer een groot bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer he, zulke dingen... Wij hebben dat ook vaak en ondanks dat het fijn is dat je het spaargeld niet hoeft aan te spreken voelt het toch niet leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vind ik ook altijd zo jammer...Zo kreeg ik vorig jaar in mei het laatste bedrag eigen risico nog over 2013, dus daar ging een deel vakantiegeld heen en in juni ontving ik hem voor 2014, dus mijn belastingteruggaaf was ook weer goed besteedt ;-) Had het liever op mn spaar gezet, maargoed, ik wist dat het eraan zat te komen...En fijn dat het zo betaald kan worden toch?

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jammer van je vakantiegeld, maar gelukkig kom je niet in de problemen hierdoor, dat scheelt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Naast eigen risico, wordt er vaak ook nog eigen bijdrage in rekening gebracht. Vorig jaar moest ik voor bloedonderzoek bijna honderd euro eigen bijdrage betalen.

  Jammer dat je zoveel rekeningen hebt, fijn dat je dat op kan lossen met je vakantiegeld.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is fijn dat je dit soort tegenslagen op kan vangen. Hier niet anders en ik ben er zo dankbaar voor (en ook trots, want toch zelf voor geknokt) Wij hebben nu een hele dure maand. Mijn bril viel kapot, dus een nieuwe besteld en betaald en de hond moest naar de dierenarts. Dat dit "zomaar" kan, zonder dat we het ook maar ergens aan merken in eten of andere zaken, is zo ontzettend veel relaxter dan dat het ooit weleens was. Natuurlijk probeer ik verder even heel rustig aan te doen deze maand, zodat ik niks hoef over te hevelen van de spaarrekening. Maar weten dat ook dat nog kan, zonder ergens schade op te lopen, is een fijn gevoel! Dat is voor ons al die jaren zuinig aan doen meer dan waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De kans dat je vakantiegeld dit jaar lager is kun je hieruit afleiden: https://touchpoint.adp.nl/over-adp/persberichten/2015/05-07-vakantiegeld-valt-fors-lager-uit/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik weet het, maar ik heb in het afgelopen jaar 2 maanden lang tijdelijk een 100% aanstelling gehad en daardoor heb ik meer verdiend. De vakantietoeslag is ook gebaseerd op dat inkomen. Daarom verwacht ik nu toch ongeveer hetzelfde bedrag als vorig jaar. Maar misschien valt het ondanks dat nog steeds tegen!

   Verwijderen
 13. Kan me voorstellen dat je dat jammer vindt als je vakantiegeld zo 'verdampt'.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. jammer, maar toch behoor je tot een van de gelukkigen die nog kan kiezen, of de rekeningen van vakantie - of spaargeld betaald moeten worden, genoeg mensen hebben zelfs die keuze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Eigen risico, eigen bijdrage, medicijnen die niet worden vergoed, brillen die niet in de verzekering zitten, een tandartsbehandeling die niet helemaal wordt vergoed, een behoorlijk aantal behandelingen bij de fysiotherapeut....wij hebben, zoals heel veel mensen, regelmatig dit soort uitgaven.
  Hiervoor heb ik een reserveringsrekening in het leven geroepen: "medische kosten".
  Elke maand gaat daar een vast bedrag naartoe en er staat ondertussen een aardige buffer. Die kan ik gebruiken bij dit soort uitgaven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, hi, zo zou je mijn buffer ook kunnen noemen ;-) Het is natuurlijk ook mijn eigen keuze om te zeggen: hier gebruik ik deze maand mijn vakantiegeld voor. Ik had het geld natuurlijk ook uit de buffer kunnen halen en toch nog vakantiegeld kunnen hebben. Het is een beetje een vestzak-broekzak idee.
   En toch, en toch voelt het spijtig dat het vakantiegeld in één keer weg is!

   Verwijderen
 16. Hallo Zuinigaan, misschien niet een reactie die op dit onderwerp betrekking heeft maar wat een leuke en inspirerende Blog heb je. Ik volg je nu al ruim een maandje en alle stukjes hebben mij positief gestemd. Wat een optimistische kijk op zaken heb je. heel erg leuk...ga zo door!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als postbezorger moest ik juist gisteren veel post van incassobedrijven en deurwaarderskantoren bezorgen. Vaak een kaart zonder envelop dus leesbaar voor iedereen. Boodschap: de vordering aan u staat nog steeds open en u hebt deze maand wellicht uw vakantiegeld gehad. Bel nu voor een betaalregeling!

  Schrijnend vond ik het wel dat deze kaart bijvoorbeeld in vijfvoud aan een hetzelfde adres in een verzorgingshuis werd gericht, dus aan meerdere personen die daar dus waarschijnlijk allang niet meer woonden of misschien zelfs al overleden waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik begrijp wel dat je het jammer vind maarjah

  BeantwoordenVerwijderen