Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 18 mei 2015

Tip: Wilde keuken en Keuringsdienst van Waarde

Er zijn twee interessante tv-programma's die ik graag onder jullie aandacht wil brengen (en nee, ik heb geen aandelen, ik verdien er niets aan):
Wilde keuken en Keuringsdienst van Waarde
De Wilde keuken gaat over voedingsmiddelen en hoe die tot stand komen, tussen eind februari en eind maart waren er de volgende afleveringen:
Varken
Garnaal
Melk
Kruiden
Op de site van Wilde Keuken:
"Wilde Keuken tiende seizoen met nieuws en oude vrienden. Want, zoals verslaggever Wouter Klootwijk steevast beweert, het verhaal is nooit af. Opnieuw nieuws over garnalen en platvis, maar ook oud ijzer krijgt aandacht.

Achter de Wilde Keukendeur wordt het beukennootjesvarken ontdekt dat wel eens nog veel lekkerder ham zou kunnen opleveren dan het wereldberoemde Spaanse varken dan eikels eet maar lang niet eikels alleen. Ontdekking: eikelvarkens kunnen geen jonkies krijgen.

Noem een paar typisch Nederlandse vissen, die ene zal er niet bij zijn. Maar is het inmiddels wel. Inktvis verovert de Noordzee bij Scheveningen. En afgedankte melkkoeien dringen Michelinsterrenrestaurants binnen waar doorgaans kreeft op de kaart staat. Kreeft? Een vreselijke plaag. Ook daarover sterke verhalen en mooie filmpjes in De Wilde Keuken, HET culinaire lifestyleprogramma van 2015, het enige programma over eten waar niet in wordt gekookt en hooguit een vuurtje wordt gestookt op een vuilnisbelt. Om keldermotten op te bakken.
"

De Keuringsdienst van Waarde houdt zich niet alleen bezig met voeding (hoewel onderwerpen over voeding wel de hoofdmoot uitmaken), maar ook over zaken als grafstenen en de Spaanse slof.
Het gaat over verkooptrucs en consumentenmisleiding.
De afleveringen in 2015:
Superfoods
Grafstenen
Slakken (escargots)
Lamsvlees
Gluten
Bertolli
Spelt
Beenham (vermakelijk!)

Op de site: "De Keuringsdienst van Waarde doet aan huishoudjournalistiek. Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden. Fascinerende televisie over de verhalen uit ons boodschappenmandje.

Onze verslaggevers Teun van de Keuken, Sofie van den Enk, Ajouad El Miloudi, Ersin Kiris en Marijn Frank onderzoeken de etiquette van de etiketten, consumeren gulzig reclamespotjes en zijn nieuwsgierig naar het doodgewone. Met liefde geserveerd: uw wekelijkse portie KvW. Bon appétit."

4 opmerkingen:

 1. Ik ken ze. Het zijn twee van de weinige Nederlandse programma's die ik wel eens kijk. Hoewel ik die man van de wílde keuken ook wel een beetje irritant vind,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben die over spelt meteen gaan bekijken, leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie deze 2 programma's (bijna) altijd! 'n Paar van de beste Nederlands programma's (volgens mij...:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vooral de wilde keuken is smullen! Om naar te kijken bedoel ik dan, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen