Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 22 juni 2015

Geldkwesties

Vlasleeuwenbekje schreef gisteren een mooi stukje over geld. Over al die bloggers die schrijven over geldstromen/problemen/hypotheken, over budgets, potjes, reserveringen en aflossingen. Ze is heel tevreden met een "kale AOW" zoals ze dat zelf beschrijft. Ze kan er prima mee rondkomen en haar buffer groeit vaker dan dat die afneemt. Ze houdt zich niet zo bezig met geld. Ze heeft groene keuzes gemaakt voor een groene energieleverancier en een eerlijke bank.
Ik voel me aangesproken, ik heb ook een blog en ik schrijf nogal eens over geld. Het was een stukje dat tot nadenken stemt: wat heb ik eigenlijk met geld, vind ik geld belangrijk en waarom?

Ik ben in de afgelopen 10 jaar het vaakst klant geweest bij Greenchoice, maar waarom kies ik toch ook vaak voor de voordeligste energieleverancier, maar wel voor groene stroom?
Dat heeft vooral te maken met de bonussen die mij in het vooruitzicht worden gesteld. Het scheelt mij toch al gauw 150 euro per jaar om jaarlijks over te stappen.
Ik ben dan wel klant bij ASN, maar waarom heb ik een deel van mijn spaargeld bij minder eerlijke banken gestald? Ook dit is een centenkwestie. Andere banken geven meer rente voor mijn spaargeld. Het verschil is tegenwoordig niet zo groot, maar tussen MoneYou en ASN scheelt het toch 0,6%.

Als ik mijzelf vergelijk met 8 jaar geleden, dan is mijn houding tegenover geld behoorlijk veranderd. Toen was het héél belangrijk om veel te besparen, om de hypotheekschuld te verkleinen, om zo veel mogelijk te doen met mijn euro's. Ik mocht vooral niets verspillen, want er zat naar mijn gevoel erg weinig rek in mijn inkomen. De kans was groot dat ik méér zou uitgeven dan er in kwam.

Nu voelt het veel relaxter, ik weet heel goed waar mijn valkuilen zitten en waar de pijnpunten zitten.
Als ik mijn uitgaven en vaste lasten goed nareken, dan zou ik ook rond kunnen komen van een kale AOW. Met enige moeite, dat wel, maar het kan nèt!
Een fijn gevoel!

En dat alles vooral dankzij het grotendeels aflossen van mijn hypotheek en het op de centen letten.
Nu is geld minder belangrijk voor mij, want ik ben niet meer bang om te weinig geld te hebben, het is voor mij genoeg, dat kleine ABP pensioentje dat ik in de toekomst zal krijgen. 

5 opmerkingen:

 1. Geweldig! Heerlijk, zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mocht er nog AOW bestaan tegen de tijd dat ik er ooit aan toe ben, dan is het inderdaad een lekker gevoel om te weten dat je het ermee zou redden. Wij zouden dat nu nog zeker niet. Maar wij hebben dan ook nog een hypotheek om af te betalen. En da's niet gek als je allebei in de dertig bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een lekker rustig gevoel zal dat geven

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het blog ook gelezen, een heerlijk stuk! Bij mij is het net andersom. Ondanks dat ik "nog maar" 36 ben, ben ik nu veel meer met geld bezig dan 10/15 jaar terug. Toen leefde ik meer zonder geldzorgen, terwijl ik nu een vrij hoge buffer heb in mijn situatie. Wanneer ik toen weer eens 1000 gulden had, hup ging ik een vakantie boeken, andere koelkast aanschaffen, noem maar op. En toen was het saldo weer 0 en ging ik vrolijk verder sparen. Nu heb ik een hele fijne buffer en ben ik me heel goed van bewust waar het geld aan uit wordt gegeven....had ik vroeger ook niet...Maar ik maak me geen zorgen, ik weet wat ik nodig ben per maand en mocht ik in de ww belanden, red ik het ook nog...en dat stelt mij dan weer gerust.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen