Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 21 juni 2015

Oeps, véél te enthousiast!

Ik had een slapende spaarrekening bij MoneYou. Die rekening die sliep al jaren en ik gebruikte andere spaarrekeningen. Ongeveer twee weken geleden keek ik weer eens op de site Van spaarbank veranderen van Hanneke van Veen en Rob van Eeden. Op dat moment gaf die slapende rekening, waar 0 euro op stond, de hoogste rente, namelijk 1,4%. Nieuwsgierig geworden logde ik in en het bleek dat ze naast dat ze de hoogste rente boden, ook nog een vakantietoeslag actie hadden. Tot 1 september kreeg je over je spaargeld een extra rente van 0,3%. Je moest minimaal 1000 euro op je rekening storten en dat geld moest dan wel vòòr 16 juni gestort zijn.
Dat leek me wel wat, maar ik bedacht me, dat deze rekening nog de oude tegenrekening had, namelijk mijn ING rekening die al weer ruim 3 jaar geleden opgeheven was. Dus ik ging de tegenrekening wijzigen, anders is het immers onmogelijk om van deze spaarrekening gebruik te maken.
Na het wijzigingsverzoek voor een andere tegenrekening schreef ik 5000 euro over op deze voorheen slapende spaarrekening.
Die 5000 euro stond keurig binnen een dag op de spaarrekening, maar ik had inmiddels mailtjes in mijn mailbox over het wijzigen van de tegenrekening. Want dat wijzigen dat ging zo maar niet! Nee, daar moest ik een heleboel voor doen.
Ik moest ter controle 1 cent over maken naar een bepaalde rekening, ik moest mijn inlognaam per mail doorgeven, ik moest een kopie van mijn ID kaart aanleveren, zowel de voorkant als de achterkant én ik moest een bewijs opsturen dat de oude tegenrekening opgeheven was. Dat laatste was lastig, want ik had ooit wel een papier gehad, maar dat had ik al lang weggedaan en ik had dus nu geen bewijs.
Wat nu?
Er stond op het moment dat ik een verzoek tot wijziging van de tegenrekening indiende, geen cent op die spaarrekening, dus waarom dan een bewijs van opheffing? Beide bankrekeningen waren persoonlijk en geen en/of rekening. Dus ik ging er hoe dan ook niet met een ander zijn geld vandoor.
Ik bedacht dat ik om bovenstaande redenen best ontheffing kon vragen van deze eis om een bewijs aan te leveren van opheffing van die oude ING rekening.
Ze gingen akkoord. Dus heb ik nu een spaarrekening die tijdens deze actie tot 1 september 1,7% rente geeft. 

Het is dus allemaal goed gekomen, maar ik was achteraf gezien wel wat heel erg snel met het overmaken van die 5000 euro. 

Op 17 juni kreeg ik vervolgens een bericht dat de rente verlaagd werd naar 1,3%. Maar voor diegenen die meededen aan de actie werd de extra rente verhoogd tot 0,4%, zodat deelnemers aan de actie toch nog 1,7% rente krijgen over hun ingelegde geld.
Wat is mijn extra winst over die 10 weken vergeleken met een andere spaarrekening? Ik heb het uitgerekend en het valt tegen: €5,78.

9 opmerkingen:

 1. Wat. Kun je een boel leuke dingen doen met 5000 euro! Ik heb ook een Moneyou rekening en ik krijg ook de 1,75% extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een onzin van Moneyou. Waarom zou je niet van tegenrekening mogen wisselen zonder de andere tegenrekening op te (willen) heffen, bijvoorbeeld?
  Sommige dingen worden zo absurd "veilig" gemaakt, dat het voor de normale klant juist onwerkbaar wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die €5,78 is mooi twee glazen muntthee op een zonnig terrasje, of koffie met gebak o.i.d

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat raar van Moneyou zeg! Wat een gedoe om iets te veranderen. Wel leuk die extra rente! Maar het valt inderdaad wel een klein beetje tegen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik 4 jaar geleden overstapte van ING naar ASN kon de tegenrekening bij MoneYou helemaal niet gewijzigd worden. Ik heb toen alle geld van mijn spaarrekening gehaald, maar de rekening niet opgeheven. Ik wist dat je sinds kort de tegenrekening wel kon wijzigen, maar dat dat wijzigen zo'n gedoe was, daar had ik geen idee van!

   Verwijderen
 5. Kan me voorstellen dat je het even spannend vond met die 5.000 euro. Zoiets heb ik ook wel eens gehad bij een nieuwe bank (ook goed gekomen gelukkig).
  Ik vind het wel prettig dat ze wat streng zijn met het wijzigen van de tegenrekening. Het is toch één van de maatregelen waardoor je weet dat je geld veilig is. En het valt me ook mee dat ze een uitzondering hebben gemaakt. Hoe terecht ook, ik ben dat niet gewend van banken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wel veel gedoe inderdaad. maar goed, € 5,78 is toch mooi meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Rijk word je er niet van, maar het is toch mooi meegenomen!

  BeantwoordenVerwijderen