Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 13 juni 2015

Heel erg fout

Ik moet bekennen, ik heb erg foute voorkeuren voor vlees. Sommige mensen noemen het niet eens vlees, maar noemen het rotzooi of troep of erger.
Waar houd ik dan van?
Van luncheonmeat (smack) uit zo'n blikje, van goedkope rookworst, van "kornetbief", van braadworst uit een pakje, van spekjes en boterhamworst. Dat soort dingen. Erg zout en erg vet.
Waar komt deze voorkeur vandaan? Ik denk uit mijn jeugd of uit mijn studententijd. Ik was als kind dik en kreeg alleen maar magere en suikervrije voeding: rookvlees, alles zonder sausjes en vooral geen suiker. In mijn studententijd was ik eigen baas en kon ik het er van nemen, en dus at ik als vlees gebakken boterhamworst of luncheonmeat. Niet dat ik altijd vlees at, ik at ook vaak vegetarisch, maar als ik "vlees" at, dan was het meestal erg fout.
Na mijn studententijd woonde ik samen met mijn 1e man. We aten macrobiotisch, dat was vegetarisch, en biologisch dynamisch. Zeer streng en helemaal vleesloos.
Tegenwoordig weet ik mij vrij goed in te houden wat het foute vlees betreft en zul je op mijn boodschappenlijstjes niet zo vaak zulk "lekker vlees" tegenkomen, want ik weet maar al te goed dat dit niet gezond is. Om over dierenwelzijn nog maar helemaal niet te spreken.
Het is overigens wel héél goedkoop!
Ik wil nog wel eens een enkel keertje de fout ingaan en dan koop ik spekreepjes of rookworst, maar nog veel vaker sta ik daar in die winkel en dan denk ik: zal ik wel of zal ik niet? Ik doe het meestal niet en soms heb ik daar thuisgekomen spijt van. Dan had ik graag ouderwets weer eens wat dikke plakken boterhammenworst gebakken. Mmmm, lekker, met mosterd en gebakken ui.
Zou het mijn generatie zijn? Of jarenlange bijstand?
Ik heb het idee dat ik hierin heel erg een uitzondering ben en dat "iedereen" het smerig vindt. Vriendinnen en collega's houden van biefstuk, of entrecote, of op de huid gebakken zalm of zo.
Misschien durven mensen er ook helemaal niet voor uit te komen?
Ik wil er bij vermelden dat ik voor zeker 80% vegetariër ben en dat het "foute vlees" niet zo'n groot aandeel heeft in mijn voedingspatroon.

31 opmerkingen:

 1. Mmmm lekker vooral een rookworst van de Hema en wie wil nou altijd gezond doen?

  Zelf ben ik dol op vis en vindt zalm toevallig vies en zo heeft iedereen wel wat ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach... ik heb ook liever gehakt dan biefstuk. Dat is ook eigenlijk de hoofdreden om een budgetpakket vlees (bio) te halen bij de boer. Al de echt luxesoorten vlees vallen dan af.
  Broodje worst: heerlijk! Alleen wel bio.

  Smack en zo vind ik echt nietlekker, maar goed... wij aten dat vroeger dus wel (als kind).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het 'foute' vlees heerlijk. Smack gebruik ik door de roerbakgroente. Rookworst koop ik niet, want ik eet zo'n ding in één keer op in mijn eentje (dochter lust geen vlees). Maar knakworsten staan wel minimaal één keer per maand op het menu.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laatst heb ik voor het eerst Smac gegeten. Gewoon met de kaasschaaf in plakjes op de boterham. En een keer macaroni met Smac. Vooral de Smac op de boterham vond ik lekker. De afgelopen week had ik boterhamworst, corned beef en gelderse worst op de boterhammen naar mijn werk.

  Ik moet op mijn lijn letten, dus de komende tijd koop ik weer kipfilet, achterham en rookvlees voor op de boterham.

  Boterhamworst opbakken ken ik niet, het lijkt me wel lekker. Vroeger thuis als kind kreeg ik regelmatig gebakken bloedworst met appeltjes, zure zult of balkenbrij op de boterham. Dat vond ik allemaal heerlijk. Uit sentiment koop ik af en toe nog zure zult.

  Fijn weekend.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gebakken plakken boterhamworst zelf hou ik daar niet van. Gebakken zalm of biefstuk daar doe je mij geen plezier mee , gewoon een balletje gehakt, zelf gemaakte hamburger of een gekookt ei net zo lekker. wij zijn zo wie zo geen grote vleeseters, als er in een recept een 500 gram staat voor 4 personen dan gebruik ik meestal de helft of 300 gram en meer groenten . Als we barbecueën is het de volgende dag geen vlees omdat we dat te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier nog zo eentje. Je bent de theeworst vergeten ;-)
  Uit idealisme eet ik liefst helemaal plantaardig, maar ik vind vlees en dierlijke producten wel lekker. Ik ben extreem gevoelig voor gluten geweest, maar gelukkig is dat nu niet meer zo extreem. Ik probeer nu weer voedingsmiddelen uit en ik merk nu oas hoe moeilijk ik het vond om zo'n streng dieet te hebben. Dierlijke melk, soya, toevoegingen en suiker gingen ook slecht. Maar ik eet nu dus af en toe smeerleverworst, luncheon meat corned beef etc. En lekker dat ik het vind....De kilo's vliegen er nu ook aan want ik vind eten zo lekker en moet echt weer een nieuw evenwicht vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Theeworst ken ik niet. Wel heerlijk voor jou dat je nu weer producten met een beetje tarwemeel kunt eten en niet meer heel scherp op alles hoeft te letten!

   Verwijderen
  2. Ik heb een kwart boterham gegeten en daar werd ik niet ziek van. Ik heb verder niets met tarwemeel gegeten maar wel producten die besmet kunnen zijn met tarwe en soms producten met dextrose, glucose (kan van tarwe gemaakt worden maar is onder de norm).
   Ik heb geen diagnose voor coeliakie. Was dit wel het geval dan was ik nooit gaan experimenteren met brood.

   Verwijderen
 7. Ohh dat vind ik ook allemaal erg lekker, smac of cornedbeef in macaronien dan alleen ketchup en geraspte kaas erbij.

  Ook orgaanvlees zoals lever, maagjes, hartjes, tong etc. eet ik graag, daar griezelen velen ook van. Maar ook een goede entrecote of rib-eye staat regelmatig op het menu, en zeker niet te mager, als er iets van vet bijzit is de smaak veel beter.
  Speklappen ook zo lekker.

  Vis doe ik wel 1x per week en dan ook nog de foute pangafilet, die is niet zo vissig van smaak. Gisteren als afwisseling eens lekkerbekjes vers gebakken gekocht, en dan moet er wel wat saus bij van mayo-augurk-ui bij.

  Als compensatie 2x per week een dag van 500 kcal het zgn vastendieet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het was me al eens opgevallen in je boodschappenlijstjes,wel spekblokjes en salami ,
  maar nooit een biefstukje of kipfilet ;-)) Wat je eet, dat kies je zelf hoor, heeft niemand iets mee te maken. Mijn moeder bakte ook wel plakken Smack. dat eet ik niet meer. Wel af en toe boterhamworst (biologisch). Zure zult en balkenbtij zou ik ook wel weer eens willen proeven, maar zie het niet bij de slager. Streekgebonden misschien ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat streekgebondenheid betreft: Ik ben geboren in Noord-Brabant, daar at ik als kind dus regelmatig zure zult, balkenbrij en bloedworst met appeltjes, maar ik woon al sinds mijn 20ste in de Randstad. Balkenbrij weet ik niet of ik die hier ergens kan kopen. Zure zult kan ik hier gewoon bij de Dirk kopen. Gebakken bloedworst met gebakken appeltjes, daar heb ik echt heel veel zin in. Volgens mij kan ik bloedworst hier ook wel gewoon ergens kopen.
   Helaas weet ik niet of andere specialiteiten zoals balkenbrij nu nog in Brabant te koop zijn. Volgens mij nog wel lekkere Brabantse worstenbroodjes, maar nu dwaal ik af, sorry.

   Dit is ook iets heel anders en off topic, ik moet er nu ineens aan denken, op 3 november Hubkes oftewel Sint Hubertusbrood... Bestaat dat nog in Brabant?

   Nou, in ieder geval kan ik hier in Leiden gewoon zure zult kopen als ik dat wil. Wat ik minder lekker vind en in mijn jeugd ook nooit heb gekend, is likkepot. Een paar jaar geleden heb ik dat uit nieuwsgierigheid gekocht, en ik vond het echt niet lekker.

   Een prettig weekend.

   Pecunia.

   Verwijderen
 9. Gewoon eten wat jij lekker vindt. Wat anderen vinden of doen zal je worst ( ;-) ) moeten wezen. Alleen maar gezond doen en eten gaat je op den duur volgens mij mijlenver de keel uithangen. Je kan tenslotte niet altijd het braafste meisje van de klas zijn, nietwaar? Dus geniet lekker van je 'foute' vlees en niet teveel over prakkizeren hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier is dit de grote foute favoriet: een blik smac in blokjes snijden, in de koekenpan met een beetje boter en knoflookpoeder. Pot sperziebonen erbij en warm laten worden. Serveren met rijst (zilvervlies, dat dan weer wel) en eventueel wat ketjap. Weinig gezonds aan, maar iedereen smult ervan, het staat in 15 minuten op tafel en als er wat over blijft zijn de kippen blij.

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit lijkt me heel lekker op van die dagen dat het ff snel moet.

   Verwijderen
 11. Ik vind rookworst echt heerlijk!! Ook omdat ik het niet hoef aan te raken om het klaar te maken ;) krijg trek van jouw blogje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je kunt van spek en worst natuurlijk ook de verantwoorde variant kopen in de zin van dierenwelzijn toch? Kost wat meer maar als je er toch weinig van eet? Ik eet al 25 jaar helemaal geen vlees meer, maar vond smac en dat soort goedkoop vlees vroeger ook erg lekker, dat zal wel zijn door het vet, zout en kruidige smaak denk ik. Waarschijnlijk zou ik het nu ook nog wel lusten als niet het dier de prijs ervoor moet betalen. Welllicht toch een overweging waard om op biovlees over te stappen? Ik denk af en toe vet vlees als je verder gezond eet niet problematisch is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb ook zo'n recept van thuis meegekregen; blokjes smac, gebakken uitjes en kerrie door de elleboogjes macaronie. En dan eten met eigenlijk iets teveel maggie. Vind ik stiekem heel lekker. Mijn man wil het niet eten. Ik kwam precies dit gerecht ook tegen in het boek Gouden Jaren, heel grappig. Leuk boek ook. Groetjes, Em

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik eet weinig vlees en ik stop weleens smac voor de man in zijn maaltijden, waar hij erg van geniet. Ik zelf vind wel leverworst op brood heel erg lekker (het liefst de aller goedkoopste, die vind ik heerlijk) en spekreepjes gebruik ik ook wel door maaltijden, maar dan is dat ook het enige vlees. Geen lappen vlees er meer naast. Ik eet ongeveer eens per week vlees in of bij de avondmaaltijd, dochter is helemaal vegetarisch en man eet vaker vlees (wel steeds meer biologisch) Maar de leverworst, daar zit geen greintje bio bij... schaam ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Haaa, herkenbaar! Als ik vlees eet is dat het liefst gehakt, verse worst, speklapjes, bloedworst, balkenbrij, gebakken leverworst enzovoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Af en toe moet eens kunnen lijkt mij. En is dat hele dure vlees nou eigenlijk echt lekkerder? Als ik mensen een biefstuk zie eten en het bloed druipt eruit, dan denk ik altijd: weet je nou eigenlijk wel wat je zit te eten. Als ze je hier alleen het bloed in een kopje voorzetten zou je het dan ook opdrinken? Zoiets, haha...
  Ik moet bij dit soort onderwerpen ook altijd weer terugdenken aan een economieles tijdens mijn middelbare schooltijd. We leerden de termen inferieur en superieur. De leraar gaf voorbeelden. Bij vlees was gehakt inferieur en biefstuk superieur. Ik zat met grote ogen te kijken maar zei niets. Wat was het geval? Gehaktballen kwamen bij ons meestel op zondagen of op feestdagen op tafel... Zaten wij dan zo fout? Natuurlijk niet. Tot op vandaag vind ik een gehaktbal nog steeds een feestje. Wel zelfgemaakt, niet uit blik. Gr. Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 17. de allergoedkoopste boterhamworst heb ik altijd het lekkerste gevonden . Ik heb 1x voor mijn verjaardag van mijn stiefbroer 1kg gesneden boterhamworst gekregen. Het gebaar was geweldig maar ik heb het wel met de rest van het gezin gedeeld want het was hoogzomer en geen koelkast. Nu heb ik het al jaren niet gegeten en hier in Servie vind ik juist de goedkope worsten onsmakelijk, groetjes Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ..ik eet al 16 jaar geen vlees meer en partner alleen de biologische variant. Wat ik als kind heerlijk vond was gebakken leverworst, gebakken bloedworst en gebraden verse worst!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mijn moeder kon heel slecht koken, met erg weinig fantasie. Zo aten wij als wij op vakantie waren 4 weken lang elke dag macaroni met een pakje macaroni kruiden en smac.
  Echt elke dag. Voor mij nu dus nooit meer Smac, teveel gegeten vroeger.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik kom via Vlasje even lezen hier .Alles wat je noemt vind ook ik heerlijk op de spekjes na dan.Ik ben er mee opgegroeid .Smac gebruik ik nog regelmatig in de pasta saus en als ik een slaatje maak.En gebakken Smac echt heerlijk ,maar funest voor mijn gewicht en bloeddruk jammer genoeg
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Spekjes eten we wel regelmatig, of katenspek met roerei. En de mannen houden wel van salami en zo. Wij kopen alleen biologisch vlees.
  Als kind was ik dol op knakworst en frikandel. Tot ik op mijn 15e een documentaire zag over wat er in ging en hoe het gemaakt werd, toen heb ik 10 jaar geen vlees meer gegeten.
  Ik ben ook geen echte biefstuketer, Eigenlijk het lekkerste vind ik gewoon balletjes gehakt of wat kip roergebakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik eet vegetarisch maar heb best af en toe heimwee naar zo'n hollandse eenheidsprijzenmaatschappij rookworst of een ouderwetsche bal, met een klodder mayo :)
  of zurezult. Heerlijk vond ik dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik vind af en toe smeerworst op brood erg lekker. Bij onze super hebben ze hele kleine kips smeerleverworstjes, 1-persoonsverpakking. Een stuk of 6 in een netje. Spekjes gebruik ik ook af en toe door de preiquiche. Verder eten we veel vegetarisch. Als we vlees eten is het meestal kipfilet of rundergehakt. Biefstuk vjnden we allebei niet lekker. Heeeeeeeel af en toe koop ik nog wel eens een kipcordonbleu.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Corned Beef is geen fout vlees. Het is gemaakt van kleine stukjes biefstuk, gemalen, gezouten en gekookt in water. Erg mager allemaal. Smac gebruikten we jaren geleden ook. Boterhamworst koop ik ook wel eens en dan even bakken voor op brood. Biefstuk houden we niet van. Dan liever een goede speklap. Rookworst van een biologische slager met eigen rookkast. Maar soms kan ik het niet laten. Dan verwen ik mezelf met erg duur broodbeleg. Nagelhout, zo lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dat noemen ze ook wel 'guilty pleasures', daar mag je in stilte van genieten terwijl je weet dat het niet helemaal ' comme il faut' is.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Biologische speklapjes bij de supermarkt kosten niet veel en ze zijn erg lekker ;-).
  Biologische gehakt is ook niet duur. En als er een 35% kortingssticker op zit dan is het helemaal leuk om lekker in te slaan voor de vriezer. Zo kun je goedkoop en 'gezond' af en toe vlees eten.
  Ik koop ook wel biologische spekreepjes voor bij de kapucijners of door de andijvie, die zijn best aan de prijs, maar ik kies er dan voor om iets meer uit te geven.

  Vandaag lagen er bij onze Appie plakjes biologische boterhamworst met korting, die heb ik gekocht voor door de macaroni.

  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik ben 45 en herinner me dat
  Mijn moeder toen ik klein was wel macaroni maakte met smac. Vlees uit een blij dan denk je dat moet wel fout zijn.. Ik zat even te googlen maar eigenlijk ziet het er qua ingrediënten best ok uit. Behalve dan dat het waarschijnlijk niet biologisch is en dat het dierenwelzijn wellicht niet hoog op het prio lijstje stond.https://www.unox.nl/nl/producten/smac
  Zelf eet ik hooguit 1 keer per maand vlees inmiddels, soms eet je bij iemand die vlees heeft bereid en heel soms heb ik een onbedwingbare trek in een stukje vlees, maar dan altijd biologisch (dynamisch). Ik las ergens dat vet ervoor zorgt dat de smaken beter tot hun recht komen als smaakt dus gewoon lekkerder als er wat vet in de maaltijd zit, het zorgt ok voor een beter mondgevoel ( het eten is gladder/smeuïger). Zou het zo zijn dat je hersenen geprogrammeerd zijn om voor vet voedsel te kiezen? Ik heb dus als kind smac gegeten maar zou dat nu niet snel meer doen gewoon uit idealistisch oogpunt. Maar een zak chips gaat bij mij heel snel op.. Ik heb het nog niet nagekeken maar ms is daar ook wel dierlijk vet ingestopt?

  BeantwoordenVerwijderen