Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 5 juni 2015

Mijn energieverbruik

Op het tabblad Energieverbruik per week noteer ik mijn energieverbruik, als ik er tenminste aan denk het tabblad bij te werken. Iedere week noteer ik trouw op zondagavond mijn energieverbruik op een excelsheet en zo nu en dan bereken ik hoeveel ik in het afgelopen jaar verbruikt heb. Afhankelijk van het weer kan het gasverbruik wat hoger uitvallen dan andere jaren. Het stroomverbruik varieert per week soms nogal. Het is afhankelijk van: bakken in de oven, het aantal wassen per week enzovoorts.

Gisteren heb ik berekend hoeveel ik verbruikt heb tussen 1 juni 2014 en 31 mei 2015.
Stroomverbruik is 1132,9 kWh en verbruik gas is 551,4 m3.
In september 2014 heb ik ook het jaarverbruik berekend. Toen had ik 1133 kWh verbruikt en 461 m3 gas. Toen noteerde ik nog niet de cijfers achter de komma.
Ik vind het frappant dat mijn stroomverbruik zo goed als gelijk is. Hoe heb ik dat zo uitgekiend?
Het is duidelijk dat de winter van 2013/2014 minder koud was dan de afgelopen winter. Of misschien moet ik zeggen warmer, want die winter was een uitzonderlijk zachte winter. Mijn jaarverbruik tussen eind juli 2012 en eind juli 2013 was bijvoorbeeld 722 m3.

Als ik zo doorga, denk ik dat ik uitkom met mijn voorschot van 54 euro per maand!
Houd jij je verbruik in de gaten?

1 opmerking:

  1. Ik betaal per maand 12 euro aan stroom. Over het afgelopen jaar heb ik voor 326 euro aan gas verbruikt. Ik houd de standen niet meer regelmatig bij. Mijn verbruik gat toch niet meer ineens veel omhoog of zo. Zolang ik rond deze cijfers blijf schommelen ben ik dik tevreden.

    BeantwoordenVerwijderen