dinsdag 9 juni 2015

Vanaf 2016 Duitse tol betalen

Er waren al plannen, maar het was een tijdlang niet zeker of die doorgingen. Nu is het een feit: die heffing van tol voor personenauto's op Duitse wegen komen er toch!
Buitenlandse weggebruikers moeten meebetalen aan de Duitse wegen.
Vooral voor Nederlanders in de grensstreek is dit niet fijn!
Die maken gebruik van Duitse wegen omdat:
- ze graag boodschappen doen in Duitsland
- ze via Duitse wegen sneller naar de plek van bestemming kunnen
Mijn broer rijdt bijvoorbeeld vanuit zijn woonplaats Nijmegen graag door Duitsland naar het zuiden, vooral als hij naar het Zwitsers/Franse Juragebergte gaat.
Ook doet hij graag goedkope boodschappen in Duitsland.
Dat wordt anders als de kosten om naar/door Duitsland te rijden hoog zijn.
Misschien wordt het plan nog tegengehouden, de Europese Commissie heeft aangekondigd de tolwet juridisch te laten toetsen zodra zij van kracht wordt. Dat kan betekenen dat de wet al snel weer buiten werking treedt omdat hij juridisch niet goed in elkaar zit en er sprake is van discriminatie.

Maak jij gebruik van Duitse wegen en wat ga je na 1 januari 2016 doen?

16 opmerkingen:

  1. Woon zelf in Doetinchem, zoon woont in Lobith, dat wordt dus omrijden! Ben benieuwd of er ook jaar vignetten worden verkocht en wat dat grapje gaat kosten. Kan toch niet zo zijn dat ik elke keer als ik mijn zoon ga bezoeken tig euri's kwijt ben. Hij woont ca. 800 meter van de grens!! We zien/lezen/horen het wel. Ank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij tanken regelmatig in Duitsland en gaan er soms winkelen.

    Ik woon ook in Doetinchem, Anoniem!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik las dat het alleen gaat gelden voor de snelwegen. Ga er niet vanuit dat je voor de kleine binnenwegen ook zou moeten betalen. Ook wij wonen vlakbij de grens en doen elke week boodschappen in Duitsland en tanken er ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij doen een groot deel van onze boodschappen in Duitsland, we tanken momenteel voordeliger in Duitsland, als we naar Oost-Europa gaan rijden we door Duitsland en we bezoeken graag bepaalde delen van Duitsland. Veel voordelen dus het nadeel van tol betalen accepteren we!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dan gaan we via de binnenwegen! Maar evengoed is het nogal een discriminerende belasting. Wat te denken van Poolse werknemers in NL, die zullen fors meer geld kwijt zijn voor vakanties of een weekendje naar huis,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. We zullen hierdoor minder vaak een weekendje met de camper in Duitsland doorbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Verhaal is inderdaad niet compleet zoals leven zonder schuld al opmerkte..
    Het gaat alleen om de Autobahn, niet om de Bundesstraßen, Land- en Kreisstraßen..
    Zolang je de Autobahn mijdt is er niets aan de hand. Feit blijft wel dat veel verkeer nu de binnenwegen gaat pakken en die wegen niet berekend zijn op een groter aantal vortuigen.

    Verder begin ik mij een beetje te ergeren aan de algemene opvatting dat alles maar gratis moet zijn.. Ik heb nu 20 jaar mijn rijbewijs en met een gemiddeld aantal kilometers van 40.000 per jaar heb ik heel wat door Europa getuft..Duitsland begint nu met tol (Naar mijn smaak terecht..) en het land is te klein.. Maar, wat een onzin.. Want hoelang zijn er in Frankrijk en Spanje al geen tolwegen, hoelang heeft Zwitserland al een vignet samen met Oostenrijk en Tsjechie.. Daar hoor ik niemand over! En ja, heb al heel wat tol betaald, en met plezier, want over het algemeen liggen de wegen er keurig bij!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op zich is er niets mis met tolwegen, alleen de Duitse bevolking krijgt het tolgeld weer terug. Dus als buitenlandse tolweggebruiker betaal je ook voor de Duitse bevolking. Dat klopt gewoon niet

      Verwijderen
    2. Mijn beeld is dat het eerlijk moet zijn. HIer in nederland betalen we zon beetje de hoogste wegenbelasting. Als duitsers, of fransen door ons land rijden is dat voor hun gratis. Als wij naar hun rijden moeten we ineens fors betalen. in Frankrijk betaal ik bijna 100 euro als ik naar Barcelona rijdt. Ik vind het echt TE veel.

      Verwijderen
  8. Als je regelmatig gebruik maakt van Duitse wegen, is het misschien ook terecht dat je meebetaalt aan Duitse wegen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, maar waarom hoeven Duitsers dan niets te betalen? Misschien moeten wij hier dan ook maar zo'n constructie invoeren. Gebruikers anders dan Nederlanders mogen dan ook gaan betalen.

      Verwijderen
  9. ik ga ervan uit dat je alleen op grote wegen / autobanen moet betalen. Voor een paar boodschappen doen neem ik dan wel een binnenweggetje. Mocht het zo zijn dat je als je je neus over de grens steekt al moet betalen dan ga ik alleen nog maar op de fiets Duitsland in. En wie weet gaat het hele tolfeest wel niet door....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anoniem, ik betaal ook tol in Frankrijk, maar daar zijn zeer goede alternatieven en ook de Fransman betaald op de tolweg. Feit is dat de Duitsers zelf een compensatie krijgen en per saldo betalen alleen niet Duitsers dus. Wij betalen hier toch ook al wegenbelasting en de buitenlander maakt gratis gebruik van onze wegen. Dit strookt toch ook niet met een Europa?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij gaan elke week naar Duitsland om te tanken en boodschappen te doen. Ook hebben wij een tandarts in Duitsland. Als we naar Belgie willen of naar Enschede, gaan we via de Duitse snelweg. Hierboven wordt de vergelijking gemaakt met o.a. de tol in Fankrijk. Het verschil daarmee is echter dat je daar ook kunt kiezen voor een tolvrije route door het land, door bijvoorbeeld de Route Nationale te nemen. Dat men in Duitsland vindt dat de wegen sneller slijten doordat er zoveel buitenlanders overheen rijden en dat die buitenlanders daarom maar mee moeten betalen aan de slijtage om zo de lasten eerlijker te verdelen (heb ik niet van mezelf, kun je hier lezen: http://www.tolwegenduitsland.net/duitsland-tolwegen-2014-2015-2016/) vind ik een vreemde redenatie. Vanuit eigen land worden we al beschuldigd van het benadelen van de staatskas omdat we ons geld meer daar uitgeven dan hier en nu worden we van daaruit gedwongen om mee te gaan betalen aan de wegen daar. Ik woon niet ver van de Duitse grens en moet voor mijn werk naar de stad Groningen en zie hier ook heel veel buitenlanders rijden, waaronder heel veel Duitsers die hier niets hoeven te betalen en in eigen land volledig gecompenseerd gaan worden. Maar misschien is Nederlands asfalt slijtvaster...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik doe 2 keer per jaar boodschappen in Duitsland. Ik ga er voornamelijk heen om voor mijn jongste lactosevrije producten te halen. Ik ben afhankelijk van een ander die rijdt omdat ik geen auto heb.
    Dus komt het er op neer dat ik geen boodschappen ga halen voor mijn kind, die daardoor minder gevarieerd gaat eten en veel lekkernijen zal moeten gaan missen. Hij moet al zoveel inleveren.
    Als het niet voor de snelwegen geldt dan zal ik extra benzinekosten gaan krijgen voor het omrijden. Nu maar hopen dat er in Nederland meer lactosevrije koekjes/kaas/bakprodukten/snoep gaan komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik hoop dat ze in Duitsland iets gaan uitvinden dat ook voor Franse tol er aan komt. Je kunt leuk besparen zeggen ze daar in een kort filmpje op www.getpeago.com. De app is er nog niet maar je kunt op de hoogte blijfen. Ik ga dat echt in de gaten houden! Met groet, Willy

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.