Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 10 juni 2015

Klaar voor een nieuwe ronde!

Op mijn werk vindt jaarlijks een functionerings- en beoordelingscyclus plaats. Het zogenaamde HRM gebeuren (Human Resource Management). Gisteren had ik weer mijn beoordelingsgesprek.

Ik ben op 3 resultaatgebieden beoordeeld.

De beoordeling kan zijn:
onvoldoende
voldoende
goed
uitstekend
Op alle onderdelen ben ik beoordeeld als goed, zeg maar een 8. Mijn baas heeft in de afgelopen 10 jaren niemand van mijn collega's ooit een uitstekend gegeven, dus daar rekende ik ook absoluut niet op.

Het gesprek verliep prettig, dat is wel eens anders geweest, we zitten lang niet altijd op één lijn. Het is wel eens zo geweest dat het was alsof we verschillende talen spraken. Er zijn ook wel eens collega's geweest die in een "verbeteringstraject" gezet werden. Brrrr, vreselijk! Ik heb zelf wel eens gehad dat mijn leidinggevende (dezelfde van vandaag!) vond dat ze mij niet beoordelen kon omdat ze vond dat ik een aantal zaken niet goed op orde had. Ik kreeg toen een uitgestelde beoordeling. Nachtmerries kreeg ik er van! Het voelde als een enorme afwijzing. Naar mijn gevoel deed ik mijn werk goed en dan is het resultaat een uitgestelde beoordeling. Dat zwaard van Damocles dat gewoon wekenlang boven je hoofd hangt. Ik was woedend, de stoom kwam bij wijze van spreken uit mijn oren. Ik doe mijn werk goed en ik werk hard, wie is die leidinggevende dan die dit beoordeelt. Ik heb toch al moeite met het feit dat mensen menen mijn werk in al zijn aspecten te kunnen beoordelen terwijl ze soms nauwelijks weten wat ik doe!
Ondertussen heb ik de taal van mijn baas beter leren spreken en omgekeerd snapt ze beter waar ik het over heb. 
Ik ben blij met de goede beoordeling en ik ga weer verder naar de volgende ronde.
Om het heugelijke feit te vieren kocht ik een heerlijke doos Groningse aardbeien die ik samen met oudste dochter helemaal leeg gegeten heb.

Het is weer voor een jaar klaar.
Helemaal klaar?
Over een aantal maanden heb ik wel weer een functioneringsgesprek, waarbij nieuwe prestatieafspraken moeten worden gemaakt. Wat ik wel geleerd heb intussen: ik maak haalbare prestatieafspraken, anders zit ik over een jaar met de gebakken peren.

3 opmerkingen:

 1. Goed zo! Je hebt je best gedaan en bent daar ook op beoordeeld. En zo hoort het. Het gaat ook wel eens anders. Gelukkig heb ik tijdens mijn banen ook vooral goede beoordelingen gehad. Soms had ik ook wel eens het idee dat ze zich er makkelijk vanaf maakten. Zich niet echt verdiepten in wat je gedaan had en je voor het gemak een goede beoordeling gaven. (Tja, die goeie ouwe tijd toen alles nog kon en de 'sky the limit' was). Ik heb toen wel eens gezegd "maar er zullen toch ook best dingen fout gaan, die mag je van mij benoemen hoor, daar leer ik weer van". Waarop mijn baas de historische (haha..) woorden sprak: "Als ze allemaal net zo veel fouten zouden maken als jij dan zou ik mijn handen dichtknijpen." Ik ben dat nooit vergeten. Helaas heeft deze zelfde baas mij moeten ontslaan vanwege de crisis. En toen was het meteen gedaan met die goeie ouwe tijd.
  Fijn voor jou dat je weer vooruit kunt en ik zou zeggen, laat je niet gek maken. (Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, I know...)
  Gr. Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je goed bent beoordeeld.
  Ik heb in de 11 jaar dat ik nu werk twee keer een functioneringsgesprek gehad. Er is nog wel een derde keer gepland ooit, maar toen was ik van de zenuwen echt ziek, en ben ik naar huis gestuurd. Daarna heb ik (gelukkig) niet meer zo'n gesprek gehad. Verbeterpunten worden nu minder officieel doorgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij is het ook zeker geen hobby! Ik zie er tegenop, maar de laatste tijd valt het gesprek wel mee.

  BeantwoordenVerwijderen