Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 6 juni 2015

Verkoop aan de deur

Op mijn deur prijkt de sticker:
NEE! Verkopers niet welkom! 
Dat weerhoudt sommige verkopers er niet van om toch aan te bellen en opdringerig iets te willen verkopen.
Mogelijk zoeken de meeste deur-tot-deur verkopers een andere deur, daar merk ik natuurlijk niets van, maar deze week was het weer eens een keertje raak en belde er iemand aan.
Ik had toch echt een abonnement nodig om mijn groene en grijze vuilcontainer schoon te houden. Serieus waar, daar kon ik absoluut niet zonder!
Ik stuur zo'n jongeman resoluut weg, maar hij geeft zich niet zo maar gewonnen. Hij begint: luister eens. Nog een keer zeg ik dat ik geen belangstelling heb en dat hij zijn tijd verdoet.
Ik vergat helemaal dat ik zo'n sticker heb, dat bedacht ik later pas.
Zoals meestal ben ik wel geïnteresseerd wat dat kost, zo'n reinigingsabonnement. Ik vond op internet bedragen tussen 10,20 en  10,45 voor het 1x per maand reinigen van de gft en de andere bak!
Persoonlijk heb ik helemaal niet het idee dat mijn kliko's in de loop van de 8 jaren dat ik ze gebruik meer zijn gaan stinken of vuiler zijn geworden. De grijze bak bied ik eens in de 6 à 8 weken aan, gewoon als hij vol is en de groene in de winter hooguit 1x per 2 maanden. Die gft bied ik in de zomer vaker aan, doordat ik dan meer tuinafval heb. In de grijze doe ik vuilniszakken en droog restafval, geen dingen die stinken. In de gft-bak komt voornamelijk tuinafval en groenteafval. Beide stinken nauwelijks.
Stel je voor dat ik in de afgelopen 8 jaar zo'n abonnement had gehad! Dan had ik ongeveer 1000 euro uitgegeven voor een dienst die volgens mij weinig toevoegt aan mijn welzijn!
Heb jij een abonnement en wat is volgens jou het nut hiervan?

9 opmerkingen:

 1. Nee, een dergelijk abonnement komt er hier niet.
  Ik maak me niet druk om de binnenkant van mijn kliko.
  De vuilnisbak die binnenstaat wordt wel gepoetst aan de binnenkant, maar die kliko niet.
  En echt vies is ie ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou daar nooit geld voor uitgeven. In het dorp waar ik woonde, voordat ik in de stad Groningen terecht kwam, hadden we wel een grijze en groene container. Deze heb ik in de 12 jaar dat ik die gebruikt heb een keer zelf van binnen gereinigd met de tuinslag en een bezem. Op de kop gezet om te drogen en vervolgens weer in gebruik genomen voor jaren. Als je een beetje oplet wat en hoe je je afval er in dondert heb je zo'n abonnement echt niet nodig.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb al heel lang wel zo'n abonnement. 1 x per 4 weken wordt mijn groene container gereinigd. Ik vind dat fijn, omdat er bij ons ook wel veel natte etensresten in gaan. Vleesafval, visgraten, wat pasta of rijst met saus, dat soort dingen. Ook hebben we sinds twee jaar kippen, de mest en het vuile strooisel gaan ook in de bak. Dus hier gaat hij echt wel stinken, zeker bij wat warmer weer. Het schoonmaken van de bak kost me 53 euro voor 10 keer. Ongeveer 65 euro per jaar dus. Ik vind dat best meevallen, en ik vond het zelf uitspoelen van die bak echt zo'n smerig en vervelend klusje! Daar betaal ik graag iemand voor :) Hetzelfde geldt overigens voor het lappen van de buitenkant van de ramen. Dat doet iemand 1x per twee maanden voor mij, voor 15 euro per keer, dus 90 euro per jaar.

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bedragen kloppen wel, want ik ging uit van beide containers, zowel de grijze als de groene. Dan ben je het dubbele kwijt, dus 130 euro per jaar. Als je dat vermenigvuldigt met 8, dan kom je uit op 1040 euro.

   Als je veel gft afval hebt dat stank veroorzaakt, dan kan ik me voorstellen dat je er voor kiest. Ik doe er geen etensresten in en ik heb ook geen kippen.

   Resten rijst met saus en pasta vries ik in of verwerk ik in het eten van de volgende dag.

   Verwijderen
 4. het meest overbodige abonnement wat er is in mijn ogen, de containers staan bij mij bij de schuur ver van mijn huis, dus al zouden ze ietwat ruiken, dan heb ik daar geen last van, anders zou het zijn als je de containers binnenshuis zou hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze bak stinkt ook wel soms maar we maken dat ding zelf schoon.
  Zolang ons dat zelf nog lukt bespaart het toch wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, het is weer raak met het aan de deur bellen. Een paar weken geleden kwam een glazenwasser/schoorsteenveger aanbellen. Ik wees hem op mijn 'geen verkoop aan de deur sticker'. Tja, die had hij te laat gezien, stelde hij. Maar hij had even om het huis heen gelopen en gezien dat ik zonnepanelen had. en die moesten met speciaal osmosehoudend water gewassen worden anders ging de productie achteruit en konden ze zelfs in de brand vliegen.
  Sprakeloos over zoveel onbeschaamde L...koek heb ik hem vriendelijk fijne dag verder gewenst. (Het is echt onzin, in elk geval schuin liggende panelen (en die heb ik) worden gewoon door regenwater schoongespoeld).

  Vanmiddag ondanks mijn 'geen collecte, wij geven op eigen wijze aan goede doelen' sticker toch 2 meisjes met een handtekeningenlijst om te doneren voor kinderkanker. Die heb ik ook heel vriendelijk verteld dat ik al aan 2 kankerfondsen doneer. Oh, prima, zeiden ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze containers maak ik zelf schoon. Lekker warm water erin, even goed met de bezem erdoor en daarna op z'n kop zetten. Gaat prima hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook hier komen ze er regelmatig voor aan de deur en ook ik heb een sticker dat verkopers niet welkom zijn. En dat als ik iets wil hebben/kopen er zelf wel achterheen ga om uit te zoeken welk bedrijf ik daarvoor in de arm wil nemen.

  Ik heb ook geen abonnement voor mijn kliko's. Grote onzin. Ik maak ze eens per jaar schoon. Meestal in de zomer als ik toch merk dat ze wat beginnen te stinken. Dit komt omdat ze bij mij altijd in de volle zon staan.

  BeantwoordenVerwijderen