maandag 8 juni 2015

Wie het kleine niet eert .............

.................... is het grote niet weerd.

Mijn moeder gebruikte veel gezegden en was zeer zuinig. Ze schraapte overal de laatste restjes uit, spoelde  melkpakken om met water enzovoort. Ik vond het soms wel grappig om te zien hoe haar margarinekuipjes en jampotten er uit zagen nadat zij het laatste er uit had geschraapt. Het leek bijna alsof ze afgewassen waren.
Aan die kuipjes en jampotten besteed ik niet zo veel aandacht, maar wat ik wel doe, is het helemaal leeg maken van een tube tandpasta.
In zo'n tube zit namelijk nog heel veel pasta! Verbazend veel eigenlijk! Je kunt het beste de bovenkant van de tube afknippen en die als dekseltje gebruiken. Ik heb net nog een tube helemaal opgebruikt. Er zat nog tandpasta voor minstens voor 14 keer poetsen in!
Wat je ook kunt gebruiken: een tandpasta-uitknijper, of eigenlijk een tube-uitknijper.
Een tube uitknijper

Een pannenlikker, bij mijn moeder zeer populair.

Een flessenlikker om de laatste yoghurt of vla uit een fles te halen
Behalve flessenlikkers, had je ook flessen druipers, ook geweldig!
Een schaaltje er onder en je had weer wat uit de fles weten te krijgen!

Het zijn natuurlijk wel methodes om zeer zuinig om te springen met levensmiddelen en toiletartikelen.
Gebruik jij tot de laatste druppel alles op uit tube, doosje of fles?
flessen druiper


27 opmerkingen:

  1. Vaak wel, op een tandpasta tube zit bij ons standaard zo'n uitknijper. En evengoed knip ik daarna de tube nog open en zit er nog genoeg voor een paar poets beurten achter de hals.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik knip alle tubes (handencreme, tandpasta etc.) open en inderdaad je kunt nig dagen vooruit. Melk drinken we niet en in het bijna lege yoghurtpak doe ik sap van een paar sinaasappels, flink schudden en dan opdrinken. Het pak is dan praktisch helemaal leeg. Ik heb ook nog een pannenlikker, een flessenschraper en zelfs zo'n uitdruiprekje :-) Ideaal voor de laatste drup olijfolie e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Handige tip die tube-uitknijper. Ik doe hetzelfde met tandpasta, zo doe ik er veel langer mee. Zelf ben ik ook zuinig met toiletartikelen en bijvoorbeeld afwasmiddel. Ik zet bijna lege flessen ondersteboven als de fles bijna leeg is, en het laatste restje spoel ik eruit met wat water.

    Een fijne week.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja dat doe ik ook al heel lang. Pannenlikker gebruik ik ook regelmatig. Vriend gebruikt kuipjes margarine en die worden ook zo goed uitgeschrapt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De tandpasta knip ik ook altijd open. Er zit echt nog wel voor enkele dagen in.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, altijd. Dat is er vroeger zo ingestampt dat het nu een automatisme is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik heb nog steeds een pannenlikker en een flessenlikker in gebruik. Tubes knip ik ook open (handcrème b.v.) en haal er inderdaad nog heel veel uit. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Om eerlijk te zijn, niet echt nee. Een pak vla of zo knijp ik wel uit, maar ik gebruik geen flessenlikker of zoiets. Ik knip ook geen tandpasta tubes open. Ik was mijn haar met een blok zeep, maar als er nog maar een klein stukje van over is en niet meer handig om te gebruiken, dan gooi ik het weg.Wat ik wel ben gaan doen is alles wat zuiniger gebruiken. Dus van alles ongeveer de helft. Afwasmiddel, waspoeder, tandpasta enz.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kleine stukjes zeep doe ik in een oud pantykouse. Als ik genoeg stukjes heb, leg ik het in de schuur. We wassen buiten onze handen ermee na vieze tuin- of autoklussen.

      Verwijderen
    2. Hoe moet ik dat zien? Was je dan je handen aan de pantykous?
      (dus nieuwsgierig omdat wij ook niks kunnen met die restjes zeep, maar ik het eigenlijk wel zonde vind om ze weg te gooien... )

      Verwijderen
  9. Wij knippen de tandpasta tubes open. De jam en pindakaaspotjes lepelen we leeg met stukjes brood aan de vork geprikt. De flessenlikker ligt hier ook altijd klaar in de la, voor pakken yoghurt e.d. Niet zozeer om geld te besparen, maar gewoon, omdat het zo zonde is om eten weg te gooien!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Met een boterpapiertje kun je een ovenschaal of bakblik nog insmeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Karnemelk in een jampot gieten. Flink schudden en lekker opdrinken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik knip al jaren alle 'lege' tubes open om het laatste restje eruit te halen. Lege shampooflessen, douchegelflessen, flessen van vloeibare wasproducten..... vul ik op met een beetje water, even schudden en vaak zit er nog genoeg in voor één wasbeurt. Botervlootjes worden met de pannenlikker netjes leeggeschraapt tot ze echt leeg zijn.
    De botervlootjes zelf worden nadien gerecykleerd om voeding in te vriezen in de diepvriezer.
    In 'lege' chocopotten doe ik wat melk, zet de bokaal in de microgolfoven om de melk even op te warmen. Nadien deksel erop en even schudden en het laatste restje choco zit in de warme melk. In lege confituurpotten giet ik ook melk maar die warm ik dan niet op omdat het restant confituur wel oplost in koude melk. Ik vind het zonde om eten weg te gooien. Als het glasophaling is, zie ik vaak dat er mensen zijn die chocopotten en confituurpotten waar nog vrij veel inzit, buitenzetten voor de ophaling. Ik denk dan vaak : met de inhoud van die 'lege' pot, zou ik makkelijk nog twee boterhammen kunnen smeren.....Mensen gooien veel bruikbaars weg en dan maar klagen dat het crisis is en alles toch zo duur is.... liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Nee, ik knip geen tubes open. En ik gebruik ook geen pannenlikker of flessenschraper. Wet zet ik driewartlege yoghurtpakken op zijn kop in de koelkast. En ik knip vaatwastabletten doormidden.
    Ik hergebruik ook lucifers bij het aansteken van een tweede pit... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. ik let erop dat ik alle verpakkingen die ik gebruik goed leegmaak, of dat nu om etenswaren of verzorgings produkten en dergelijke gaat. niet alleen uit zuinigheid of om te besparen, maar ook omdat ik vind dat wij uit milieuoverwegingen zuinig met eten en grondstoffen om moeten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Tubes gezichtscreme knip ik open, tandpastatubes niet. Yoghurt en vla etc. in pakken of flessen koop ik nooit, dus geen likkers of schrapers. Wel van die grote bekers Griekse yoghurt met handige deksel die het erg goed doen als diepvriesdozen. Verder heb ik ik nooit zoveel verpakkingen die weg moeten. Pakjes en zakjes koop ik nauwelijks, roomboter zit in een papiertje en gaat in een botervloot. Ik lees hierboven over vaatwastabletten doorknippen, dat ga ik ook doen !

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb nog nooit tubes opengeknipt. Wel vul ik de flessen van de shampoo en cremespoeling als ze 'leeg' zijn met water. Even schudden, en je kan er nog een paar keer je haar mee wassen.
    De pasta en pindakaas potten schraap ik met een lepel helemaal leeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Pakken van vla en yoghurt knip ik doormidden (even goed uitkijken of je niet knipt waar nog wat zit..).

    BeantwoordenVerwijderen
  18. O ja, nou en of, alles wordt hier opengeknipt en leeggeschraapt! Als de honingpot leeg is, gaat er kokend water in zodat de honing die nog aan het glas zit oplost en daar kan zoonlief nog een heerlijk bakkie thee van drinken.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat grappig zeg... ik haal echt een paar goede tips uit de reacties :-))
    En je flessendruiper vindt ik een fantastische uitvinding, ik had er nog nooit van gehoord, maar vind het een erg goed idee voor lege olieflessen en zo.

    Ik ben overigens een enthousiast schraper en knipper. Maar niet bij yoghurtpakken omdat wij ze met een dopje hebben (en openknippen is me dan net iets te kliederig). De tip om er sinaasappelsap bij te doen en dan te schudden is voor ons wel erg bruikbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Als mijn tube tandpasta bijna leeg lijkt dan doe ik er een paar druppels water in, even schudden en ik kan weer dagen poetsen met tandpasta uit deze tube.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik knip ook de tandpasta tubes open. En de douchecreme verdeel ik over de oude en de nieuwe fles en die leng ik aan met water. Ik gebruik er daardoor stukken minder van, want uitschieten is snel gedaan en zoveel heb je niet nodig.

    Greetz,
    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Waar zou ik een flessendruiper kunnen kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Destijds waren deze dingen voor glazen yoghurtflessen en flessen met vla gemaakt. Die glazen flessen kunt je nu niet meer kopen. Ik denk dat dit iets is wat je alleen vintage kunt aanschaffen.

      Verwijderen
  23. Misschien heeft iemand deze nog in de kast.
    Ik wil deze wel overnemen . Doet mij trouwens inderdaad aan vroeger denken

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.