Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 19 juli 2015

Het geld stróómt binnen, zomaar vanzelf!

Ik heb nu al weer 2 dagen vakantie en mijn vakantie duurt een maand. Nu werk ik al weer heel wat jaren, maar toch vind ik het nog steeds een prachtig iets: ik krijg zomaar geld in mijn vakantie!
Ik hoef er helemaal niets voor te doen en toch krijg ik een volledig maandsalaris!
Ik kan uitslapen, laat naar bed gaan, ik kan helemaal doen wat ik wil en toch word ik er voor betaald, gewoon omdat ik verlofdagen heb!

Ik realiseer me heel goed dat dit niet overal op de wereld het geval is! In andere landen hebben mensen korter vakantie of helemaal niet. 
Ik kan luieren en toch komt er geld binnen!
Net zo veel als anders!
Prachtig!
Sta jij er wel eens bij stil dat vakantie hebben eigenlijk voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend is?

27 opmerkingen:

 1. Mijn ouders hadden we winkel. We zijn éénmaal met het hele gezin op vakantie geweest. Want dat kostte niet alleen extra geld,maar ze hadden ook geen inkomsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er wordt toch elke maand loon ingehouden voor het vakantiegeld?
  Of heb ik dat verkeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vakantiegeld is iets anders dan doorbetaling tijdens vakantie. Mijn vakantiegeld heb ik al gehad. Dat was in mei, dat geld wordt inderdaad iedere maand gereserveerd en in mei uitbetaald.
   Ik heb het nu over verlofrechten. Ik heb vakantie, verdien mijn maandloon en hoef er niets voor te doen.

   Verwijderen
  2. Oooh, oké, nu begrijp ik wat je bedoeld.

   Verwijderen
  3. Het vakantiegeld wordt niet ingehouden enen gereserveerd , maar is een toeslag van 8 % boven op het salaris die 1x per jaar wordt uitbetaald.

   Verwijderen
 3. ......dit jaar werd (voor het eerst sinds 1985) mijn vakantie doorbetaald! AOW ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter heeft een 5 uren-contract bij de post. Ze werkt per week altijd véél meer dan die 5 uren. Tijdens vakanties wordt ze dus voor 5 uur per week doorbetaald en valt een deel van het inkomen weg!

   Verwijderen
 4. dat heb ik ook een contract van 7 uren en ik werk gemiddeld 16/20 uren, toch in mijn vakantie maar voor 7 uren vakantieloon, erger nog zijn de volledige oproepkrachten in hun loon van €9.45 zit al zogenaamd vakantiegeld en geen geld als ze vakantie opnemen... dat zijn de goede arbeidsomstandigheden in Nederland! hoe zou dat in Griekenland geregeld zijn? geen idee, maar de oproepkrachten en met hele kleine contracten zitten gewoon slecht hier in Nederland en het mag gewoon! Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Griekenland bestaat het verschijnsel oproepkracht niet en een postbezorger verdient echt geen 9,45 per uur. Vakantiegeld ? Allang afgeschaft in Griekenland. Je mag blij zijn als je werkgever je kan uitbetalen.Ik neem aan dat het een soort grapje van je was. Natuurlijk is er op de Nederlandse arbeidsomstandigheden wat aan te merken maar vergeleken met die in Griekenland, waar ik al heel wat jaren woon, ben je in Nederland heeeeeeel wat beter af.

   Verwijderen
  2. Toen ik oproepkracht was kreeg ik mijn verlofrecht gewoon per uur al uitbetaald. Omdat inderdaad niet van te voren te bepalen is hoeveel verlofuren je opbouwt. Ik dacht dat dit wettelijk bepaald was? Omgedraaid wordt er bij een vast contract dus gewoon wat salaris ingehouden om je tijdens je vakantie door te kunnen betalen.
   Groetjes Anne

   Verwijderen
  3. waarom bestaat in Griekenland het verschijnsel oproepkracht niet? hoe zijn de contracten daar geregeld? ik heb geen idee dat schreef ik al.
   en die €9.45 is bruto, voor iedereen boven de 24 en geen uitzicht op vaste uren, ook al werk je al jaren bij dezelfde werkgever. dus ook geen uitzicht op een hypotheek.
   Onze volwassen dochter werkt in de horeca ook als oproepkracht en verdient bruto 7,56 geen recht op vakantiegeld en doorbetaalde vakantie
   .
   Wat ik bedoel is dat in Nederland volkomen wettig de bescherming en de rechten van de werkenden volkomen legaal worden uitgekleed en het einde is niet in zicht. en nee daar is Griekenland geen schuld aan, daar gaat nu de btw morgen op 23% ook op levensmiddelen en dat is een schande. Dat de politiek in Europa niet gericht is op het welzijn van zijn inwoners, zal ik het zo benoemen dan? Bieke

   Verwijderen
  4. Het komt wel voor dat mensen onregelmatig een paar uur bij dezelfde werkgever werken, Je zou dat ook oproepkracht kunnen noemen, maar dan zonder contract. Voor zover ik weet komt dit vaak voor in de horeca, landbouw en huizenbouw en -onderhoud. Dat is wat je in Nederland zou omschrijven als 'los werk'.Heette dat niet dagloners ? Schandalig slecht geregeld dus.
   Je hebt gelijk natuurlijk, dat in Nederland helemaal legaal en volgend de wet werkenden worden uitgekleed. Deugd niks van.
   En morgen wordt hier inderdaad de BTW op heel veel artikelen fiks verhoogd. Dat, terwijl de mensen steeds minder verdienen. Allemaal wettig en legaal geregeld door de EU in het nieuwe hervormings (lees bezuinigings) plan. Je zou er nog anti-EU van worden !

   Verwijderen
 5. Mijn vriend heeft eenzelfde soort situatie. Hij studeert nog, en heeft nu dus bijna twee maanden vrij (dat is ook al verschrikkelijk lang). Maar zijn stufi loopt gewoon door in deze maanden. Ook voor hem betaald thuis zitten dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de VS en in Japan ( de 1e en 3e economie ter wereld !) krijg je dus heel weinig doorbetaalde vakantiedagen!
  Toevallig van Japan weet ik hoe dat is. Daar is een lange zomervakantie 3 dagen en 2 nachten en langer ga je als werknemer echt niet weg, want je zadelt je collega's dus niet op met jou werk!! Ongelofelijk maar echt waar. En in januari mag je kiezen wanneer je dat verlof op wilt nemen, maar het liefst in maart of april dus helemaal niet in de zomer.
  Wel hebben ze in Japan twee keer per jaar dat iedereen (!) vrij heeft. Dat is omstreeks Oud en Nieuw 7 dagen. Maar dan sta je weer met iedereen in de file bij de tempel waar je heengaat voor goede wensen voor het nieuwe jaar, zoals daar gebruikelijk. Ook zit je dan weer in treinen en metro's die overvol zijn omdat iedereen vrij heeft en op stap gaat. Maar extra dagen opnemen ( bij die 7 ) mag dan weer niet. Dus een reisje boeken naar Europa - waar 3 dagen mee gemoeid zijn - kan wel maar je bent dan maar 4 dagen hier. En dat komt allemaal omdat daar geen vakbonden zijn of ze zijn er wel maar mensen worden er geen lid van want dan wordt je als communist beschouwd en dat is daar bijna een doodzonde. Oja, de 2e week dat iedereen vrij heeft heet GOLDEN WEEK en is net zoals hier, eind april ! Oh, en nog iets. Als je dan onverhoopt wél langer vrij wilt nemen, dat kan wel, maar dan moet je ontslag nemen! ! Echt waar, zonder dollen !!
  Laten wij dus maar heel blij zijn met onze vakbonden, die gemaakt hebben dat wij zulke lange doorbetaalde vakanties hebben!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het vergeleken bij deze landen erg luxe! Als ik werkdagen van 8 uren werk, heb ik 9 weken per jaar vakantie. Als ik iedere werkdag 7,6 uur werk, dan heb ik 7 weken vakantie. Als ik per werkdag 7,2 uren werk, dan heb ik 5 weken vakantie in een jaar.

   Verwijderen
  2. Hoog zelfmoordcijfer hebben ze ook in japan, en de bevolking is aan het uitsterven. Dus het "systeem" van een slavende bevolking verdwijnt op den duur vanzelf...

   Verwijderen
 7. Het is inderdaad wel eens goed om naar de arbeidsomstandigheden en voorwaarden hier te kijken en je zegeningen te tellen. Dat zouden meer mensen moeten doen ipv dat eeuwige geklaag. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. niet iedereen heeft dezelfde arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden iets dat veel mensen vaak vergeten.

   Verwijderen
  2. Daar heb je gelijk in, maar in vergelijking met veel andere landen hebben we het hier heel erg goed.

   Verwijderen
 8. Geniet maar flink van je vakantie, lekker uitslapen, laat naar bed gaan en leuke dingen doen :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij ons ook veel dagen. Bij 8 uur per dag (40-urige werkweek) werken, heb je recht op 40 dagen (=8 weken) vakantie. Ik werk 4 dagen, dus 32 dagen vakantierecht. Daardoor kan ik ook nog steeds 8 weken vakantie opnemen, want ik hoef dus maar 4 dagen per week in te leveren. Ik krijg ze nooit op, daarom dit jaar wat meer vrije dagen opgenomen. Echt een luxe, besef ik maar al te goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb dat altijd bijzonder gevonden als ik het had, waarschijnlijk vooral omdat ik het als ondernemer juist heel vaak niet heb. Want het is toch bijzonder dat je voor elk uur dat je werkt ook een beetje extra vrije tijd opspaart!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. niet iedereen word doorbetaald in de vakantie, ik werk in de schoonmaak en toen ik op scholen schoonmaakte , was je alle vakanties verplicht vrij, maar omdat ik een zogenaamd scholencontract had , kreeg je die vakanties niet doorbetaald en moest je gedurende het jaar flink sparen om tijdens de vakanties voldoende geld te hebben om je rekeningen te betalen en ik denk dat er nog wel meer beroepsgroepen zijn waar dit ook zo is. mensen gaan altijd uit van hun eigen situatie en roepen dan dat we hier in nederland niet zo moeten klagen, maar vergeet niet dat niet alles voor iedereen hetzelfde geregeld is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb ook veel vakantiedagen, echt een luxe waar ik blij mee ben. Soms krijg ik ze niet eens op, omdat ik parttime werk.

  Toen ik in een vorige baan fulltime werkte moest ik echt zuinig zijn op mijn verlofdagen.

  Een heel fijne vakantie, geniet er van!

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Omdat de baan van manlief echt op de tocht heeft gestaan, zijn we weer extra dankbaar voor alle goede regelingen die er toch zijn. Niet voor iedereen hetzelfde, daarvan zijn we ons altijd al bewust, want de banen hiervoor brachten niet zoveel luxe met zich mee. Over de bijbaantjes van de studerende kinderen nog maar niet te spreken. Het is goed om af en toe stil te staan bij de luxe van het hebben van werk en een loon, vakantiegeld en vrije dagen. Juist omdat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Geniet van je vrijheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Elke dag die ik werk , werk ik een uur te veel om mijn vakantie te verdienen.
  ik werk als peuterleidster en ben alle vakanties vrij. Maar daar heb ik niet geneog uren voor dus....als ik een uur per dag niet betaald krijg worden die uren bij mijn compensatie uren bijgeschreven en die neem ik op als het vakantie is.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat vind ik wel een mooie invalshoek. Zo had ik het nog niet gezien.
  Waar mijn gedachten tegenwoordig wel naartoe gaan is de inkomenszekerheid in het algemeen van een baan in loondienst. Het is een zekerheid die ik niet snel op zou durven geven, ook al geeft het me niet altijd dezelfde voldoening als het regelen van het huishouden.
  Het is goed om daar af en toe bij stil te staan.
  Fijne vakantie gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen