Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 26 juli 2015

Tevreden met méér geld

Toen ik nog krap zat in mijn geld en graag wat meer geld wilde om af te lossen en een buffer op te bouwen, was ik véél met geld bezig.
Iedere week telde ik mijn geld:
in een excelsheet telde ik de alle bedragen bij elkaar op: banksaldo, spaarrekening A, spaarrekening B, spaardeposito X, inhoud portemonnee, losse 1 en 2 euro munten in mijn spaarpot*, aanwezige cadeaubonnen, alles werd bij elkaar opgeteld en tegen het licht gehouden.

Is er weer wat bij gegroeid? En waarom dan niet?
Maar een totaalsaldo van 4.735 euro! Hoe moet ik dan de volgende jaaraflossing van mijn hypotheek van ruim 12.000 euro doen? Met veel schrapen kreeg ik 7.500 bij elkaar voor een deelaflossing.

Nu ik meer geld heb, boeit het me veel minder, ik heb toch wel genoeg. Waarom zou ik dan steeds checken wat de stand van zaken is? Ik heb ook nog een slecht geheugen voor getallen. Als iemand me zou vragen naar hoeveel geld ik heb, dan kan ik daar zomaar een nul naast zitten. Zo lang ik zelf geconstateerd heb dat het genoeg is, dan ben ik tevreden!

Niet dat ik nu helemaal niet meer naar mijn totalen zie, dat doe ik wel, maar niet meer zo vaak.

* Die munten zijn me veel te zwaar, mijn portemonnee wordt er te dik en te zwaar van, dus leg ik die munten er meestal uit. Ongemerkt vormt dit een flinke spaarpot waar soms wel ruim 70 euro in zit.

9 opmerkingen:

 1. Dan ben je rijk,als je zo kunt leven

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een nul ernaast zitten vind ik wel een errug grote inschattingsfout. Dat betekent dus schatten dat je 40.000 euro hebt als het er 4.000 zijn :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik niet als ik de getallen vóór me zie. Op zo'n moment trek ik de conclusie dat ik genoeg heb.

   Verwijderen
 3. op mijn vogelkalender stond vrijdag het volgende gezegde

  Kleine vogels, kleine nesten (betekenis: bescheiden mensen zijn met weinig tevreden)
  Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar ook al heb je in je ogen genoeg geld op de bank etc hou het altijd in de gaten, want voor je het gaat er opeens iets kapot, gebeurt er iets of krijg je extra lasten waarop je niet rekende en dan vliegt het weg.

  Deze maand hebben wij zoveel tegenslagen en zoveel extra rekeningen en het blijft maar door gaan.. het een na het ander gaat stuk of moet gemaakt worden etc gelukkig kunnen we het opvangen omdat we ook een goede spaarrek achter de hand hebben maar nu moet het toch echt gaan stoppen en gespaard worden anders hebben we wel straks een probleem!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms kun je inderdaad heel veel pech hebben en voor veel uitgaven komen te staan.

   Verwijderen
 5. Wat ontzettend fijn voor je! Al je inzet heeft je ook weer veel gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat lijkt me een heerlijk rustgevend gevoel Zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik beken: ook ik leef zo rustgevend! We hebben het goed. We kunnen tegenvallers opvangen, de hypotheek en ziektekosten betalen. Heerlijk veel fruit kopen en ook nog weleens iets extra's. Voor een ander misschien net niet genoeg, voor ons ruim voldoende!

  BeantwoordenVerwijderen