Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 20 augustus 2015

Lekkere verse gember!

Pas sinds een paar jaar  gebruik ik gember bij het maken van oosterse gerechten, maar ook in sauzen en soepen, bijvoorbeeld de overheerlijke wortelsoep. Nog niet zo lang geleden walgde ik van gember. Ik denk dat daar pas goed verandering in kwam na een workshop Indiaas koken. Klik voor de recepten hier en ook hier. Ik ben nu helemaal om, wat de verse gember betreft.

Waarom had ik zo'n gloeiende hekel aan de geur van gember?
Mijn eerste vriend W., waar ik 6 jaar mee samenwoonde, gebruikte rond 1977 warme gemberkompressen om zichzelf te genezen van nierstenen. De geur, of in mijn beleving de stank, trok door het hele huis. Hij kroop er ook mee in bed. Vreselijk! Hij geloofde absoluut in de genezende werking van deze kompressen en ik vond het klinkklare onzin. De huid is een degelijke barrière tegen invloeden van buitenaf, waarom zou warme gemberprut helpen om nierstenen weg te halen?
Maar tja, W. was zelf opgeleid academicus, dus hij meende met kennis van zaken te handelen. Niet dat er verbetering was, nee dat niet, maar blijkbaar was dat iets van de (heel) lange adem.
Hij geloofde in de leer van Yin en Yang en in acupunctuur en volgens deze site zouden gemberkompressen inderdaad zeer heilzaam zijn.
Nierstenen zijn vreselijke dingen, zeker als ze op een gegeven moment krampen, kolieken,  veroorzaken. Die kolieken geven een hevige pijn, waardoor je wel bij de muren omhoog wilt kruipen. De pijnen waren voor hem verschrikkelijk om te doorstaan en ik voelde mij machteloos. Het enige wat ik kon doen was op zoek te gaan naar een zetpil om die helse pijn te doen afnemen en hem te verzorgen.
Ik denk, dat ik een afkeer kreeg van deze gembergeuren door W.'s wanhopige pogingen om van zijn kwaal af te komen en ik had niet het idee dat gember hem op wat voor manier dan ook daarbij zou kunnen helpen.
Zo kreeg ik bijna 40 jaar geleden de pest aan gember. Ik vond het echt heel vies en het heeft lang geduurd voordat ik de geur weer kon waarderen.

Gelukkig voor W. is de niersteenvergruizer ontwikkeld, die werd in 1984 geïntroduceerd in de VS en er kwamen ook al snel apparaten in Nederland. W. werd al weer lang geleden behandeld en die niersteenvergruizer was heel wat effectiever! Een zegen voor de niersteenpatiënt!
niersteenvergruizer Bron: wikipedia

13 opmerkingen:

 1. Genber de een is er gek op de ander griezelt ervan . Ik heb altijd een pot gember in huis oftewel hier lusten ze het wel. Op een stukje kaas , door de appeltaart , in de boterkoek :) pf manlief als gembergebakje van de bakker. Thuis aten we het nooit en kon ik het ook niet totdat ik bij manlief thuis kwam en het daar leerde kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben gek op gember. Heb ook vaak gemberkoek in huis met van die lekkere stukken gember erin,
  Zo zie je maar, als iemand wanhopig op zoek is naar genezing worden allerlei alternatieve middelen geprobeerd, waar kwakzalvers gewetenloos misbruik van maken. Bah!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij zoiets heftigs als nierstenen helpen zulke compressen niet. Maar toen ik zwanger was hielp gemberthee prima regen misselijkheid. Of, ik noem maar wat, venkelthee helpt bij opgeblazen gevoel, Aloe vera bij huidklachten, ook prima. De vriend van Zuinigaan had erover gelezen, er kwam geloof ik geen kwakzalver aan te pas.
   Ik ben dol op gember. Heb altijd een stuk gemberwortel in huis . En ook zoet is het heerlijk, gember met donkere chocolabv. mmmmm !

   Verwijderen
  2. @Marion: wat betreft de kwakzalvers zei ik niet dat de vriend van Zuinigaan daar gebruik van gemaakt heeft. Ik doelde op het feit dat als mensen wanhopig op zoek zijn naar genezing ze soms bevattelijk zijn voor allerlei onzinbehandelingen waar door bepaalde individuen gewetenloos aan verdiend wordt.

   Verwijderen
  3. Ja, dat is jammer genoeg zo. Ik moet dan ook denken aan die anti-reuma armbandjes. Niet zo ernstig misschien maar wel geld uit de zak klopperij ! En veel mensen trappen erin.

   Verwijderen
 3. Ik houd er ook niet echt van, maar dat is meer de geur, ik heb er gelukkig niet zo'n horrorverhaal bij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Net je blog gelezen. Ik ken gember eigenlijk helemaal niet anders dan van de gemberjam. Net op internet gelezen dat het om de wortelknol van de gemberplant gaat en dat je het niet puur gebruikt maar om gerechten lekkerder mee te maken. Ga het toch eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb gember leren eten en vind het nu heerlijk.
  Maar zo ondoordringbaar als jij zegt is de huid nu ook weer niet, hoor. Er bestaan echt medicijnen die via de huid kunnen worden toegediend, zoals hormoonpreparaten, pijnstillers, pleister tegen pijn op de borst en wat dacht je van de nicotinepleister.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt wel en de huid houdt ook geen straling van de zon of nucleaire straling tegen. Maar dat warme gemberprut iets zou doen voor nierstenen? Daar heb ik nooit in geloofd!

   Verwijderen
 6. In mijn jeugd was ik gek op gember.. maar sinds een paar jaar brrr,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ..ik gebruik veel verse gember. Zojuist lekkere courgette/gember marmelade gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb nooit van gember gehouden. En of het helpt tegen nierstenen? Geen idee.
  Een jaar of 8 terug werd bij mij een niersteen geconstateerd. De niersteenvergruizer hielp bij mij niet. En een maand of 10 later zat de niersteen klem bij de ingang van de blaas. Dus was een operatie noodzakelijk. Ik hoop het nooit meer mee te maken want ik heb nog liever weeën.

  BeantwoordenVerwijderen