Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 21 december 2015

Een heerlijke en goedkope maaltijdsoep!

Linzen zijn gezond en zitten boordevol goede stoffen, daarnaast zijn ze een goede leverancier van eiwit. Meestal vind ik linzen niet erg lekker, tenminste als ik ze naast groenten en rijst gekookt als vleesvervanger eet.

Afgelopen weekend had ik een heerlijke linzensoep gemaakt. Het was een lekkere en goedkope maaltijdsoep.

Nodig:
250 gram blonde linzen, gedroogd (je kunt ook 2 blikjes kopen, maar die zijn duurder)
2 laurierbladeren, gedroogd
5 kardemom peulen, gedroogd (poeder mag ook, dan hoef je de peulen niet te verwijderen)
een theelepel kaneel
2 bouillonblokjes
2 grote winterwortels, in kleine blokjes (koop winterpeen altijd per kg en niet per stuk, dat scheelt aanmerkelijk in de prijs)
2 grote uien, of 3 à 4 wat kleinere, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 rode paprika, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
1 blikje tomatenpuree
zonnebloemolie of raapzaadolie
eventueel dobbelsteentjes spek
een eetlepel harissa

Week* de linzen 12 uren voor, gooi het weekwater weg, voeg vers water toe en kook de linzen met de laurier, de kardemom en de kaneel. Voeg, als de linzen koken, verkruimelde bouillonblokjes toe.
Kook de linzen 30 minuten.
Bak de groenten, de knoflook en eventueel de spekjes in de olie en voeg de tomatenpuree toe. Laat 20 minuten zachtjes bakken.
Haal de laurier en kardemom uit de linzen en laat de linzen wat afkoelen.
Haar een paar lepels linzen uit de pan en pureer de rest van de linzen met een staafmixer.

Voeg de linzenpuree en de hele linzen toe en voeg eventueel nog wat water toe totdat de goede dikte van de soep bereikt is. Laat nog even doorkoken en voeg een eetlepel harissa toe.
Smakelijk eten!

*Het voorweken van de linzen is niet noodzakelijk. Ze schijnen door het weken zachter te worden en beter verteerbaar.

7 opmerkingen:

  1. Je brengt me op een idee. Ik heb ook nog linzen staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb geen linzen meer, maar kan het wel eens proberen natuurlijk. Is het idee een beetje dat van erwtensoep ofzo? Of lijkt het daar totaal niet op?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, de smaak lijkt helemaal niet op erwtensoep. Dat komt waarschijnlijk door de kaneel en de kardemom.

      Verwijderen
  3. Ik maak ook regelmatig linzensoep, heerlijk! Ik week ze trouwens niet voor, ze worden sowieso lekker zacht :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarom week jij ze, alleen nodig als ze lang overjarig zijn. Kaneel en kardemom nog nooit gedaan, ga ik proberen. Kardemom schijnt iets van gember te hebben, dat heb ik altijd in huis, kan ik daar iets van nemen? laurier neem ik ook, leuk om wat dingen van jou recept uit te gaan proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker! Ik maak het ook zo maar zonder de kruiden en met een speklapje erin voor de smaak. Ik week ze wel. Niet om ze zachter te maken maar om de fytinezuur te verminderen. Ik giet de weekwater weg en spoel de linzen voor gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit recept ga ik zeker eens maken, bedankt. Vroeger maakte ik weleens een recept van linzensoep dat op een pak stond. Helaas was ik dat recept kwijtgeraakt. Ik had de fabrikant geschreven, en ik kreeg het recept opnieuw. Dat was gewoon met rookworst. Helaas ben ik het recept weer kwijtgeraakt in mijn mailbox. Misschien weer eens schrijven. Dit recept lijkt me ook heerlijk, ik ga het eens maken. Ik ben ook dol op paprika.

    Een fijne week.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen