Linzen zijn gezond en zitten boordevol goede stoffen, daarnaast zijn ze een goede leverancier van eiwit. Meestal vind ik linzen niet erg lekker, tenminste als ik ze naast groenten en rijst gekookt als vleesvervanger eet.
Afgelopen weekend had ik een heerlijke linzensoep gemaakt. Het was een lekkere en goedkope maaltijdsoep.
Nodig:
250 gram blonde linzen, gedroogd (je kunt ook 2 blikjes kopen, maar die zijn duurder)
2 laurierbladeren, gedroogd
5 kardemom peulen, gedroogd (poeder mag ook, dan hoef je de peulen niet te verwijderen)
een theelepel kaneel
2 bouillonblokjes
2 grote winterwortels, in kleine blokjes (koop winterpeen altijd per kg en niet per stuk, dat scheelt aanmerkelijk in de prijs)
2 grote uien, of 3 à 4 wat kleinere, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 rode paprika, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
1 blikje tomatenpuree
zonnebloemolie of raapzaadolie
eventueel dobbelsteentjes spek
een eetlepel harissa
Week* de linzen 12 uren voor, gooi het weekwater weg, voeg vers water toe en kook de linzen met de laurier, de kardemom en de kaneel. Voeg, als de linzen koken, verkruimelde bouillonblokjes toe.
Kook de linzen 30 minuten.
Bak de groenten, de knoflook en eventueel de spekjes in de olie en voeg de tomatenpuree toe. Laat 20 minuten zachtjes bakken.
Haal de laurier en kardemom uit de linzen en laat de linzen wat afkoelen.
Haar een paar lepels linzen uit de pan en pureer de rest van de linzen met een staafmixer.
Voeg de linzenpuree en de hele linzen toe en voeg eventueel nog wat water toe totdat de goede dikte van de soep bereikt is. Laat nog even doorkoken en voeg een eetlepel harissa toe.
Smakelijk eten!
*Het voorweken van de linzen is niet noodzakelijk. Ze schijnen door het weken zachter te worden en beter verteerbaar.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 21 december 2015
Een heerlijke en goedkope maaltijdsoep!
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Je brengt me op een idee. Ik heb ook nog linzen staan.
BeantwoordenVerwijderenIk heb geen linzen meer, maar kan het wel eens proberen natuurlijk. Is het idee een beetje dat van erwtensoep ofzo? Of lijkt het daar totaal niet op?
BeantwoordenVerwijderenNee, de smaak lijkt helemaal niet op erwtensoep. Dat komt waarschijnlijk door de kaneel en de kardemom.
VerwijderenIk maak ook regelmatig linzensoep, heerlijk! Ik week ze trouwens niet voor, ze worden sowieso lekker zacht :)
BeantwoordenVerwijderenWaarom week jij ze, alleen nodig als ze lang overjarig zijn. Kaneel en kardemom nog nooit gedaan, ga ik proberen. Kardemom schijnt iets van gember te hebben, dat heb ik altijd in huis, kan ik daar iets van nemen? laurier neem ik ook, leuk om wat dingen van jou recept uit te gaan proberen.
BeantwoordenVerwijderenLekker! Ik maak het ook zo maar zonder de kruiden en met een speklapje erin voor de smaak. Ik week ze wel. Niet om ze zachter te maken maar om de fytinezuur te verminderen. Ik giet de weekwater weg en spoel de linzen voor gebruik.
BeantwoordenVerwijderenDit recept ga ik zeker eens maken, bedankt. Vroeger maakte ik weleens een recept van linzensoep dat op een pak stond. Helaas was ik dat recept kwijtgeraakt. Ik had de fabrikant geschreven, en ik kreeg het recept opnieuw. Dat was gewoon met rookworst. Helaas ben ik het recept weer kwijtgeraakt in mijn mailbox. Misschien weer eens schrijven. Dit recept lijkt me ook heerlijk, ik ga het eens maken. Ik ben ook dol op paprika.
BeantwoordenVerwijderenEen fijne week.
Pecunia.