Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 20 december 2015

Kalkoen en wild met kerst

Hoewel kalkoen in veel families een kersttraditie is, heb ik nog nooit van mijn leven kalkoen gegeten. En eerlijk gezegd: het lijkt me helemaal niets! Als je niet heel veel zorg besteedt aan het klaarmaken van zo'n grote vogel, dan wordt hij taai en smakeloos. Ook schijnt het van groot belang te zijn om niet een veel te snel gefokt beest te hebben, maar een kalkoen die rustig de tijd gehad heeft om te groeien. Dan wordt het al snel een dure en een tijdrovende bezigheid om een smakelijke kalkoen op tafel te zetten.

En dan wild.
Op de site van de AH staat: Voor be­paal­de pro­duc­ten ma­ken we ge­bruik van far­med wild.
Hoezo is dat wild als het gefokt is op een boerderij?
Volgens de Volkskrant is er bijna geen wild dat in Nederland verkocht wordt als wild echt wild. Alleen hazen en wilde zwijnen zouden echt uit het wild stammen. De rest is gefokt of in ieder geval bijgevoederd.
Vooral konijn is absoluut niet wild, dat is een dier dat in een klein hokje wordt gefokt en dat door die slechte omstandigheden regelmatig voortijdig overlijdt. Bij deze uitval gaat het om 1 op de 5 à 6 dieren, aldus de Volkskrant. Triest!
Ik heb in mijn leven nog maar 1 keer wild gegeten. Dat was een haas die door een bevriende jager in de buurt was geschoten. Het vlees zat vol met hagel van het schot waarmee hij was gedood. Mijn schoonmoeder had de haas gebraden. Het vlees was zeer mager en daardoor vrij taai. Mij maak je er niet echt blij mee!

Mijn mening: geef mij als kerstmaal maar heel gewoon eten. Als dat met aandacht en liefde is klaargemaakt, dan smaakt het goed, ook al is er geen vlees en zeker geen wild aan te pas gekomen.

12 opmerkingen:

 1. Ik hoef ook geen wild. Wij eten ergens anders dus ik moet afwachten wat ik krijg.
  Ik hou erg van lekkere aardappelgerechtjes zoals gratin of hasselbach en traditionele gerechtjes als stoofpeertjes. Vlees hoeft er van mij niet of heel beperkt bij.
  Ook groente met noten en/of kaas vind ik erg lekker.
  Al die arme dieren die er met kerst aan moeten geloven.......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook gewoon eten kan niet lekker klaargemaakt worden, zelfs een balletje gehakt is te verpesten.

  Mager wild wordt vaak gelardeerd (met spek omwikkeld of in snedes gedrukt) gestoofd, dan wordt het mooi mals.

  Zelf vind ik het heerlijk en met kerst eten we eend gevuld met een gehaktmengsel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik eet al meer dan 17 jaar geen vlees en dat bevalt prima! Ik houd alleen van levende dieren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kalkoen is heel goed te eten, hoor. Maar om een hele kalkoen klaar te maken, dat is alleen leuk als je met veel mensen aan tafel zit,je kunt ook heel goed alleen kalkoen filet kopen van een paar ons en bakken bijvoorbeeld als varkenshaas. Het is heel mager vlees, dus niet te lang bakken. Het schijnt van alle vleessoorten nog het meest aanbevolen te worden, beter dan kip met als zijn salmonella etc...
  Maar zonder vlees kan je ook hele smakelijke kerstgerechten maken hoor! Wij gaan - op wens van mijn man - Indonesisch buffet eten. We hebben dat een keer voor een verjaardag gedaan en dat was heel smakelijk. Dan kan je zelf bepalen hoeveel en welk vlees je neemt !!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het hele jaar door kook ik heerlijk met goedkope basisingredienten van het seizoen. Vlees met mate, ongeveer 1 keer per week. Met kerst is het huis vol en ga ik lekker los. Kalkoen, ree, fazant, konijn of juist een ingewikkelde vis (ook niet goedkoop), heerlijk vind ik het om een keer met zo'n mooi en bijzonder ingredient te mogen werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vroeger, toen ik nog vlees at, hield mijn vader kalkoenen op de akker en ik kan je zeggen het is heerlijk vlees. Ik zou het nu niet meer hoeven maar toen was ik nog jong en at het wel. Die dieren hadden ook een prima leven gehad met veel ruimte op de akker, groenvoer en zaden als bijvoer. Beter nog dan een bioboer denk ik. Nu heb ik er geen behoefte meer aan levende wezen te eten, zonder gaat ook prima. Dat geschrans met de kerst van al die mishandelde dieren is voor mij beslist niet feestelijk. Het is toch leed wat je zit te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn tante maakte vroeger met kerst altijd reebout en daarbij spruiten met kastanjes. De ree kwam van een fijne wild leverancier en ze heeft wel eens haar gebit stuk gebeten op een kogeltje uit een haas. Ik proefde als kind wel eens een stukje en vond het best lekker. Toch staat het bij ons niet op het menu, geen liefhebbers in huis.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een keer fazant en een keer haas gegeten, beide waren aangereden door mijn vader. Ik was toen 7 en 10, geloof ik. Vooral het feit dat ik erbij was dat die beesten werden aangereden, heeft indruk gemaakt. Officieel had hij ze bij de politie moeten inleveren, een boete gekregen, en had de politie ze aan een restsurant doorverkocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ken nogal wat jagers, en zal nooit wild bij supermarkt halen. Zelfs online zijn er goede poeliers te vinden. Overigens eet ik met kerst boerenkool. Al jaren. Geen gedoe en ook een beetje uit protest tegen al dat uitbundige. Verder wandel ik in het bos...ik zie hooguit een levend konijn met kerst dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je echt wild eet en het goed klaar maakt is het heerlijk. Wij eten wild zwijn met de kerst en ik verheug me er op

  BeantwoordenVerwijderen