Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 23 december 2015

Let op: voorkom inbraak tijdens de feestdagen!

Volgens dit bericht worden er tijdens de feestdagen buitengewoon veel inbraken gepleegd.
Inbrekers zijn op pad, want de kans dat je niet thuis bent, is groot, zeker als je huis duidelijk verlaten is: er brandt geen licht en je auto staat niet voor de deur.
Beter kunnen inbrekers het niet krijgen!
Overal waar het donker is, zijn bewoners op vakantie, naar familie of gewoon uit eten. In die woningen kunnen inbrekers ongehinderd hun slag slaan. (Tenzij je een alarminstallatie hebt die naar behoren functioneert.)

Nu denk je misschien:
Ik heb niets bijzonders in huis. Niets dat dieven zouden willen hebben: tweedehands meubels, geen dure stereoapparatuur, geen fancy tv, geen blitse laptop of wat dan ook.
Alleen............. dat weten inbrekers niet. Die trekken eerst alles open, gooien allerlei spullen op de grond, bekijken je dierbare privé dingen, zijn misschien gefrustreerd omdat ze niets kunnen vinden dat in hun ogen echt van waarde is en vernielen daarom jouw inventaris.
Dat is geen leuke binnenkomer voor als je weer thuis bent.

Wat kun je doen?
Sluit de gordijnen.
Zorg er voor dat er licht brandt in de woonkamer en in de keuken.
Sluit voor je vertrek ramen en deuren goed af. 
Ben je langer dan een avond van huis? Zorg voor een tijdklok op je verlichting en doe niet alle gordijnen dicht. Want als je overdag de gordijnen potdicht hebt, dan valt dat op, tenzij je dat altijd al hebt.
Laat de buren een oogje in het zeil houden.
Mocht je in een flat wonen, doe ook dan je deur op slot. Misschien denk je dat je de andere bewoners van het gebouw kunt vertrouwen, maar als zo iemand alleen een bankpasje nodig heeft om binnen te komen, dan is het misschien toch wijzer om je deur echt goed af te sluiten en niet alleen achter je dicht te trekken.

Gisteravond was ik uit eten. Ik heb zowel in de keuken als in de woonkamer een aantal led-lampen aangedaan, zodat het niet opviel dat ik er niet was.
Wat doe jij aan inbraakbeveiliging?

16 opmerkingen:

 1. Wij wonen op het platteland waar de 'sociale ' controle erg groot is. We hebben 4 j buitenlampen, 2 reageren op licht/donker en 2 reageren op bewegingen. Bovendien hebben we een alarminstallatie (ivm zaak) en natuurlijk laten we lampen branden als we 's-avonds niet thuis zijn. Gaan we langer dan een weekend weg dan hebben we huisoppas!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geinvesteerd in goed hang en sluitwerk. Ik weiger onnodig verlichting aan te doen. Leg het maar eens uit aan je kinderen dat ze het licht uit moeten doen als er niemand in een ruimte is en vervolgens laat je lichten aan terwijl er niemand thuis is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de 5 uren die ik gisteren van huis was, verbruikte ik 13,44 watt per uur. 1000 watt (= 1 kWatt) kost ongeveer 22 cent. Dat betekent dat mijn stroomverbruik gisteravond in mijn afwezigheid €0,014784 kostte. Misschien moet je je kinderen uitleggen dat het stroomverbruik van LED lampen heel minimaal is.

   Verwijderen
  2. het stroom verbruik kan dan wel minimaal zijn, het is wel stroomverbruik. En ik ga niet nu al nog goede spaarlampen vervangen door LED lampen want de vernietiging van die lampen kost nog veel meer energie. Het gaat niet om de kosten, maar om de milieubelasting. Daar waar nieuwe lampen nodig zijn komt er LED, maar niet eerder.

   Verwijderen
  3. Ervan uitgaande dat je kinderen gezond en normaal zijn zullen ze het verschil vast wel snappen. En 1 of 2 lampen is voldoende, dus het is heel minimaal.

   Altijd goedkoper dan een inbraak lijkt me

   Verwijderen
 3. Ik laat op meerdere plekken in huis mijn licht branden. En zoals je al schrijft LED lampen, dus nagenoeg geen kosten. En niets weegt op tegen het overhoop halen van je huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alles dicht, ook de luiken voor de ramen. Een hond buiten die gaat blaffen. Niet zielig want hij heeft een fijn hok buiten. Wij wonen in een klein dorp, als er 'vreemden'rondsnuffelen wordt dit direct opgemerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb goede sloten, verlichting rondom (die altijd aan staat, maar ook die reageert op beweging), oplettende buren. Daarnaast doe ik de gordijnen dicht (of deels als ik idd langer weg ben).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. de radio laten spelen .... dat is een tip van de politie in onze gemeente.
  maar ik ben lekker al die dagen thuis en als we er niet zijn dan hebben we een hond (die blaft als de bel gaat!) hij weegt maar 3kg! maar dat weet de dief niet he en hij is lief....ssstttt!lieve groet Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zitten ook grendels op de deur tussen bijgebouwtje en keuken. Komen ze daar binnen,dat ben ik enkel wat voedsel kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ik een paar dagen van huis weg ben laat ik altijd een paar lampen aan. Overdag zie je die lampen niet, maar als het donker is wel. Aan dochter heb ik ook uitgelegd waarom ik dat doe. Tot nu toe is het (gelukkig) altijd goed gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Na een inbraak enkele jaren geleden net voor deze feestdagen hebben we extra sloten laten plaatsen. Gelukkig was onze zoon van toen zeven net een nachtje logeren. Zelf hebben we best lang last gehad van een onveilig gevoel; iemand heeft op een voor ons zo vertrouwde plek alles overhoop gehaald. Schakelaars gebruiken we ook sindsdien. Ook hebben we er bewust voor gekozen om een goede alarminstallatie aan te schaffen. Ik weet het, het is een luxe-product, maar het geeft een vertrouwd gevoel. Alleen de stickers op de gevel werken al een afschrikwekkend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mensen, laat altijd toch een licht aan in het huis! Wat ook een fijn gevoel is om een beveiligingscamera set op te hangen. Deze kan je toch op de juiste momenten een signaal geven als er iets misgaat op het thuisfront. Is in deze tijd steeds vaker nodig helaas. Nou in ieder geval, alvast fijne dagen toegewenst !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De hierboven beschreven tips zijn een goed begin, echter soms is de aanschaf en installering van beveiligingssystemen een overweging waard. Deze hoeven geen energieslurpers te zijn en kunnen desgewenst geprogrameerd worden om op bepaalde tijden automatisch aan of uit te gaan waardoor men niet onnodig verbruikskosten moet maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben zelf een rolluik voor de grootste ramen en de schuifpui word afgesloten met een extra latje zodat deze vanaf de buitenkant niet open kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dieven zijn zo brutaal. Wij hebben nu een foto detector geïnstalleerd, mocht er iets gebeuren hebben we de daders in ieder geval op beeld. En dankzij ons oproepsysteem kunnen we direct alarm slaan.

  BeantwoordenVerwijderen