Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 18 december 2015

Véél uitgaven op komst: ruim 13 duizend euro!

Er staan de komende tijd een heleboel grote uitgaven op stapel.
Volgende week ga ik de nieuwe hoortoestellen betalen, dat is €653,-
Verder moet ik of eind dit jaar of begin januari de jaarpremie zorgverzekeraar + eerste maandpremie verplicht eigen risico = in totaal €1432,- betalen. Bij de vorige zorgverzekeraar betaalde ik dit bedrag eind december 2015 en daarvóór begin januari 2015. Ik heb nog geen bericht gehad over de betaling.
Daarnaast heb ik een extra aflossing hypotheek gepland: €10.700,-
En verder ben ik toe aan een paar goede nieuwe schoenen, mijn vorige paren kostten gemiddeld €225,-
Alles met elkaar ruim 13.000,- euro. Mijn bruto jaarsalaris was vorig jaar €28.810 euro en zal dit jaar en volgend jaar lager zijn omdat ik een dag minder ben gaan werken.

Hoe ga ik dit bekostigen?
Een deel betaal ik uit mijn salaris van december, want ik krijg een 13e maand en daardoor is mijn salaris ongeveer 1600 euro hoger dan normaal. De rest van de extra uitgaven (ruim €11.400) gaan uit mijn buffer, want daar is een buffer tenslotte voor!
Voordeel van al die uitgaven voor de hypotheek voor mij: ik ga weer minder hypotheekrente betalen.
Ik betaal in de rest van het jaar weinig zorgkosten, want die zijn al betaald.
En die schoenen en hoortoestellen, tja die zijn gewoon nodig. Die uitgaven leveren verder geen voordeel op.
Hoe vind jij het om je buffer te plunderen?

28 opmerkingen:

 1. Welk hypotheekbedrag heb je momenteel nog open staan? Denk dat je een heel eind bent nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben alle buffers, potjes en rekeningen geplunderd om de schulden weg te werken, alles voelt nu heel leeg. Toch ben ik ook trots dat wij bij de bank van die schuld af zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met ons gezin met kind in het examenjaar van de middelbare school en eentje die aanstonds naar het voortgezet onderwijs gaat, laat ik de buffer gewoon de buffer. Aan ons eind jaren 70 huis komen ook de nodige kosten en ik voel me geruster met een pak geld op de bank. Ons huis staat niet onder water en de hypotheek is laag voor ons inkomen. Wel lossen we voor het eind van het jaar wat af omdat we nu twee kleine hypotheek leningen hebben en een grote. Het doel is om de kleine twee af te lossen. Het geld staat daarvoor al klaar maar ik moet even kijken hoe dat gaat.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, gelukkig zit er een groot deel aflossing bij, ik schrok al even!

  Mijn buffer plunderen vind ik helemaal niets aan! Als ik dat doe, dan moet het echt voor nood zijn, niet voor de bovengenoemde uitgaven (nood = geen inkomsten en toch hypotheek moeten betalen in mijn geval dan). Maar jij zit natuurlijk op een heel ander punt, als ik mijn hypotheek zo ver heb weggewerkt, dan zou ik mijn buffer denk ik ook makkelijker voor dit soort dingen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk dat je zo"n groot deel van dit bedrag gebruikt om af te lossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo'n bedrag en dan toch allemaal degelijke uitgaven..
  Ik plunder de buffer soms ook. Wat ik ervan vind, wordt bepaald door het doel van het geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Binnenkort ga ik ook mijn buffer plunderen.
  De maximale boetevrije aflossing van onze hypotheek in 2015 hebben we al bereikt. Dus verder gespaard in de buffer. In januari mogen we weer boetevrij aflossen. Dus meteen gebruik van maken. En natuurlijk ook in 2016 weer verder sparen, aflossen en bufferen.
  Gelukkig heb ik vanaf 1 januari weer werk. Alles wat ik verdien kan extra naar de aflossing. Dan schiet het tenminste op. Als we dit jaar weer de 20 procent aflossing halen, hieven we nog maar 3 jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super, dan heb je volgens mij nog maar ruim 10.000 euro aan hypotheek. Wat een onwerkelijk laag bedrag voor een hypotheek :-) . Maar het is gewoon zo, helemaal mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als werkeloze 60er laat ik zo lang mogelijk mijn buffer staan en wil ik het geld alleen voor nood gebruiken of als ik geen baan meer vindt als aanvulling op mijn inkomen
  Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als het nodig is moet je de buffer aanspreken, daar is de buffer voor. Houd er rekening mee dat als je met pensioen bent er geen 13 e maand meer is en het vakantiegeld heb je alleen van de AOW. Dat scheelt veel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Jannie ik weet het! Ik heb vanaf mijn 66e niet alleen maandelijks een lager inkomen, maar ik krijg ook geen 13e maand meer en het vakantiegeld wordt een stuk minder omdat dan alleen de AOW telt.

   Verwijderen
 11. Dat zijn nog eens flinke kosten! Maar gelukkig ook een prachtige aflossing erbij! Afgelopen jaar is onze buffer flink gezakt, er komen nog wat kosten aan (oa ook de zorgverzekering) maar die wil ik wel in 1 keer betalen. Dus volgend jaar hard aan de bak om de buffer weer aan te vullen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Volgens mij is een buffer daarvoor: niet voor "plunderen" maar om buitengewone "lasten" te betalen. Waarom zou je anders een buffer opbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind plunderen niet het goede woord. Juist door deze uitgaven gaan je maandelijkse kosten omlaag. Zorgkosten ontkom je sowieso niet aan; of het nu maandelijks of jaarlijks is. En je hypotheek aflossen, is niet plunderen. Eigenlijk komt dat bedrag je gewoon in een andere vorm weer toe; je lening is lager.

  En nieuwe schoenen zijn gewoon nodig, maar ook leuk. Zelf heb ik net weer twee prachtige paren schoenen gekocht die lang mee kunnen en heerlijk zitten. Genieten van het leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je aflossingsvrije deel staat nu op nul en je hebt een lagere levensdoel. Je betaalde al weinig, straks wordt het nog minder.

  Zojuist de premie van DSW omgezet naar jaarpremie, scheelt 2 procent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook gedaan, 2% rente krijg je nergens over dat geld.

   Verwijderen
  2. Ik heb juist de premie van jaarbetaling naar maandbetaling teruggezet. Het opgespaarde jaarbedrag gaat als extra aflossing in de hypotheek à 4,1%, dat levert me nog meer op!

   Verwijderen
 15. Ik vind het heel vervelend om mijn buffer te plunderen! Ook al is hij daarvoor natuurlijk wel! Maar het liefst houd ik hem intact.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik doe dat ook niet graag en spaar altijd de kosten die ik heb van het extra spaargeld zodat ik niet aan de buffer hoef.
  Dat is een erg mooi bedrag dat je gaat aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. IN principe zijn aflossingen natuurlijk geen kosten/uitgaven, hooguit een her-allocatie van je geld van spaargeld richting aflossing van schulden.

  Maar ik begrijp wel dat het kan voelen als een kostenpost

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Het woord herallocatie geeft een beetje heimwee naar een arbeidzaam leven. In het gewone leven wordt dit woord zelden gebruikt.

   Verwijderen
 18. Natuurlijk voelt het aflossen wel als een uitgave, hoewel het natuurlijk ook een koekje van eigen deeg is....
  Zou misschien leuk zijn om eens gewoon lekker geld uit te geven aan iets wat je leuk vindt. Nieuwe kleding, lekkere chocola, uit eten, ff dr uit. Gewoon genieten en het leven vieren. niet dat ik vind dat je dat niet doet, maar de boog kan niet altijd gespannen staan.
  groet,
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ook wij hebben gespaard om een stukje af te lossen. Maar we houden een buffer voor als het dak gaat lekker of de auto stuk gaat, of iets anders dat echt gerepareerd moet worden. Zoals de ramen laatst. Dat was een flinke klap waardoor de aflossing nu minimaal wordt. Ik houd liever iets te veel in de buffer dan dat ik moet gaan lenen omdat er echt iets gerepareerd moet worden,

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Naast het maandelijks extra aflossen, sparen wij ook een vast bedrag. We hebben nu een bescheiden buffer, maar vragen ons nu af of het niet zinvoller is om ook het maandelijkse spaarbedrag extra af te lossen omdat de rente op het spaargeld zo bedroevend laag is. We zijn er nog niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. In mijn ogen leveren nieuwe schoenen wel degelijk voordeel op namelijk weer heel lang plezierig kunnen lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. We hebben de buffer een beetje geplunderd en hebben dat er met de eindejaarsuitkering weer bij. Ik plunder de buffer liever niet teveel, want daarvoor is het een buffer :-)

  Knap dat je zoveel aflost!
  En wij gaan volgend jaar ook de verzekringspremie vooraf in een keer vooruit betalen. Levert meer op dan de rente en dan hoeven we over dat bedrag ook geen belasting te betalen. We zitten nl boven de vrijstelling.

  BeantwoordenVerwijderen