Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 19 december 2015

Duur kersteten en goedkope alternatieven

Afgelopen donderdag keek ik naar het Engelse TV programma Eat well for less.
Het was een kerstspecial. Een echtpaar met twee zoontjes sloeg flink boodschappen in voor kerst.
In totaal voor ruim 1400 pond, omgerekend zo'n 1925 euro.
Voor dat geld kochten ze drank, kant-en-klaar hapjes voor een kerstborrel met ongeveer 20 gasten en een kerstdiner met de familie.
De vader van het gezin moest heel veel uren extra werken om het allemaal te bekostigen. Uren die hij liever bij zijn gezin wilde doorbrengen.
De presentatoren van het programma, Gregg Wallace, Chris Bavin en diëtiste Lucy Jones bieden alternatieven aan en weten de uitgaven van dit gezin flink terug te dringen en tegelijkertijd gezonder te laten eten. 
Het is mij niet gelukt om een filmpje van dit programma terug te vinden op youtube, wel eerdere afleveringen. Maar het goede nieuws is dat deze uitzending herhaald wordt:
namelijk op
BBC one 23 december 11.15 am - dat is in Nederland 12.15 uur.
BBC two 24 december 3.45 am - dat is in Nederland 4.45 uur.

Hier vind je recepten van deze aflevering.
Recepten die ik heel bruikbaar vond: pizza hapjes, visschotel, aardappeltjes uit de oven met een laagje spek en groententaartjes

Op youtube zijn wel leuke eerdere afleveringen te vinden. In de meeste zit een soort vergelijkend warenonderzoek tussen verschillende merken, bijvoorbeeld diepvries friet, champagne, mince pies, chocolade, aardbeienjam, vanille ijs. Steeds weer zijn het niet de duurste merken die het lekkerst gevonden worden.
 


10 opmerkingen:

 1. Klinkt als een leuk programma. Wel bedragen zeg! Dat is makkelijk bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Groot-Brittannië zijn de boodschappen een stuk duurder en drank is er onbetaalbaar. Zelfs met de toegepaste verbeteringen, blijft het budget vaak stukken hoger dan van een Nederlands gezin. Wel een leuk programma.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het een heel leuk programma. Er is veel uitleg over hoe het komt dat mensen dure merken kiezen: uitgekiende markering, mooie verpakkingen. Vaak wordt er ook gezegd: heel veel mensen doen het zo, het is niet "raar" wat je doet. De manier waarop kinderen erbij betrokken worden vind ik ook heel goed, kinderen wordt als het ware al geleerd hoe ze bewust kunnen kiezen.
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken het programma niet, maar wat een bedragen zeg. Zelf koken is natuurlijk altijd goedkoper dan kant en klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk programma vind ik dat, zouden ze in NL ook eens op tv moeten gooien ipv al die stomme talentenjachten! Hier steekt iedereen wat van op!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat lijkt me een leuk programma, en ik ben het eens met Esther haar reactie, dit zouden ze hier ook eens moeten doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. BBC heeft veel leuke programma's vind ik. Deze aflevering heb ik niet gezien maar wel een oudere. Ook over gezonder eten en koken hebben ze leuke programma's.
  Veel Nederlandse programma's zijn overgenomen van de Britse.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij eten mosterdsoep, rollade met stoofpeertjes, spruitjes en een puree van aardappels met selderijknol" , daarbij jachtsaus( rolladejus met uitjes, spekjes en paddestoelen) en spruitjes. Rode griesmeelpudding met vanillesaus toe en een lekker wijntje erbij. Alles is al in huis. De soep en pudding al klaargemaakt en in de vriezer 2e kerstdag steengrillen met diverse hapjes. Het steengrilpakket koop ik bij de plaatselijke slager. De pudding en soep maakte ik in dubbele hoeveelheden vandaag. Dus vandaag ook al een halve kerstmaaltijd. Met nog een aangekleed broodje bij de soep. Ik doe nooit moeilijke dingen met kerst. In de kerstvakantie af en toe iets feestelijks en bijzonders. Vroeger maakte ik voor de kinderen een peperkoekhuisje. Niet duur, heel feestelijk. Ook niet zoveel boodschappenstress. Ik bak nog een apfelstrudel van de laatste goudrenetten van eigen boom. Er zijn wat nootjes, crackers, smeerkaas en blikjes vis. En ik bak peperkoek, maak glühwein van oude restjes wijn en we drinken warme chocolademelk. En is chocola.. En verder lekker veel lezen en wat naar buiten. Echt duur is dit allemaal niet. Hooguit 25 euro meer aan boodschappen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De rode griesmeelpudding maak ik als volgt. Een liter Duitse bessendrank van de Pennymarkt( 79 ct) zakje pruimen uit de vriezer van eigen boom( kan ook diepvriesfruit uit de winkel zijn. 1 liter melk, 200 tot 250 gram griesmeel, wat suiker, stevia en rode jam.evt nog kaneel
   Pruimen pureren en samen met bessensap tegen de kook aanbrengen. Dan de griesmeel met suiker en stevia er doorroeren. Op laag vuur houden. Als het wat dikker wordt de melk toevoegen. Langzaam aan de kook brengen. Goed roeren. Blijven roeren. Als het dikker wordt vuur afzetten. Wat anders doen en dan de pudding af en toe roeren. Als de pudding niet meer zo heet is, in 2 omgespoelde puddingvormen gieten en laten opstijven. Ipv pruimen is een blikje kersenpuree/ vlaaivulling ook erg geslaagd

   Verwijderen
 9. Ja, wij zien dit programma ook wel eens, daar worden toch de artikelen afgeplakt en "anoniem"in de kast gezet door het programmateam? en men proeft dus blind en het gezin is dan later heel verbaasd!.

  BeantwoordenVerwijderen