Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 15 december 2015

Zuinig fietsen

Er zijn mensen die denken dat ze kunnen bezuinigen op fietsverlichting, maar dat is een foute zuinigheid. Het is namelijk levensgevaarlijk! Je bent voor andere weggebruikers niet goed zichtbaar en daardoor kan het je leven kosten. Gisterochtend dook ineens een fietser voor mij op. Ik zag haar pas op het laatste moment. Ze had een kind vóór op de fiets en ook nog eentje achterop. Daarmee bracht ze 3 levens in gevaar.
Brr doodeng!
Mensen denken waarschijnlijk: ik let zelf goed op waar ik fiets en dan overkomt mij helemaal niets. Ik denk dat het een stuk verstandiger is om in ieder geval losse fietslampjes te hebben, zodat je beter zichtbaar bent.
Wees zuinig op je gezondheid en op je leven!

15 opmerkingen:

 1. Vaak zie je ook losse lampjes op fietsen, die zo weinig licht geven dat ik me niet voor kan stellen dat je met zo'n lampje op tijd gezien wordt. Schijn veiligheid. Op fietslicht heb ik nooit bezuinigd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooral in deze periode waarbij het veel regent, vroeg donker is en de straatverlichting door de jaren heen minder licht geeft verbaas ik me over veel fietsers. Volledig in het zwart gekleed, een donkere fiets zonder licht, soms nog een paraplu, duiken ze opeens voor je op. Ik ben me al een aantal keren rot geschrokken.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind die nieuwe Trent dan ook super, op school zie je nu veel kinderen met zown speciale licht slang Rond hun wiel en frame, die zie je niet over het hoofd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens, goede verlichting is van levensbelang! Van mij mag de politie vaker controleren en flinke boetes uitdelen! Je moet er toch niet aan denken dat je als automobilist iemand aanrijdt omdat ze geen fietsverlichting hebben. Ik zit zelf echt 5 keer zo vaak op de fiets als in de auto en ik zorg dat mijn verlichting werkt en goed werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die kleine mini lichtjes zijn juist helemaal niet zichtbaar, alleen als je je auto al tegen zo'n fiets geparkeerd hebt kun je ze misschien zien. Is toch rijkelijk te laat. Die dingen zouden verboden moeten worden. Gewoon een groot goed zichtbaar licht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Af en toe fiets ik in Groningen met een OV- fiets. Ik vind het daar lastig fietsen ivm vele onverlichte fietsen, hard fietsende lieden met oortjes( die niet opletten) studenten die tegen de rijrichting infietsen etc. Ik ben er vorig jaar nog aangereden door een fietser op het Zuiderdiep en viel toen. Gelukkig goed afgelopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de spits in het donker is het donders goed opletten! Zeker als het regent. Dan moet je ogen en oren aan alle kanten hebben en dan nog kan het misgaan!
   Fietsen in jouw thuisomgeving lijkt me een stuk fijner!
   Ik fiets om deze tijd van het jaar liever niet in het centrum van Groningen.
   Gistermiddag ben ik een uur eerder naar huis gegaan, toen was het nog (een beetje) licht. Wat een enorm verschil is dat in het verkeer!

   Verwijderen
  2. In het donker fietsen is altijd lastig. Ook in mijn friese dorp. Soms raak je verblind door tegenliggers. Bij mijn Wohnwagen nabij Gartow/Laasche in Duitsland is het aardedonker op de fietspaden die wat kronkelig naast de weg lopen. Even om een grote eik etc. Dat moet je dan wel zien en niet verblind zijn. En sowieso een goede schijnwerperfietslamp hebben.Ik overweeg een superlamp van 400 lumen( dimbaar) .vanwege de oostelijke ligging is het ook nog eens 20 minuten eerder donker

   Verwijderen
 7. Ik draag tegenwoordig zo'n geel verkeershesje met reflectorstrepen. Ik zag dat hardlopers veel beter zichtbaar waren dan fietsers. Het ziet er minder leuk uit, maar is wel stukken veiliger.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik merk dat ik fietsers ook met licht slecht zie, vooral als het kleine lampjes zijn. Beter gewoon zorgen dat de verlichting van de fiets het goed doet en zo'n lampje eventueel als extra gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben het helemaal met je eens, sinds ik mijn rijbewijs heb (en dat is nu al 10jaar) merk ik pas hoe slecht je fietsers zonder licht ziet. En inderdaad zonder licht met kinderen op de fiets is zo dom! Groetjes,
  Doortje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben zon fietser met slecht licht. Ik repareerde twee, drie keer per week kapot getrapte verlichting.. Kost een vermogen. Ik ben overgestapt op ledlampjes die ik op de fiets klik en in mijn tas bewaar. Zichtbaar op 50 meter. Vier stuks. Voor zij en achter. Op een parkeerplaats mijn man laten kijken vanuit de auto voor de hoek.

  De meeste fietsers denken dat hun licht is om zelf meer te zien.. En zetten de lamp omlaag.

  Ik fiets veel op landweggetjes en weet dat ik misschien niet gezien word, en kies daarom bij verkeer regelmatig even de berm. Verder fiets ik zoveel mogelijk over fietspaden waar geen scooters en autos mogen. Ik kan dwars door de bebouwde kom, met drie stoplichten en veel zijwegen en verkeer. Ik kan ook 200 meter omrijden en maar 50 meter door de bebouwde kom gaan.. Kies ik de laatste, het is sneller en veiliger.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zichtbaar op 50 m is zichtbaar binnen 3,6 seconden voor impact bij 50km/uur. Heb je nog 2,6 seconden om stil te komen staan: 1 seconde er af voor reactie vermogen. Hoe zwaarder de auto, hoe langer de remweg. Je rijdt bij 50km/h 14m per seconde.

   Maar ook als je in de berm gaat staan ben je niet veilig, als automobilist schrik je dan nog steeds van ineens iemand die daar ineens staat. Beter is dan om zo'n reflectie vest aan te trekken, dat verhoogt de zichtbaarheid enorm.

   Verwijderen
  2. Hier verwachten ze dan iemand die loopt en in de berm gaat. Mijn witte jas moet maar afdoende zijn. Ik fiets overigens 30 km per uur, dat maakt de reactietijd de helft langer..
   Overigens zie je mij eerder dan iemand met gewone fietsverlichting. Fietsen maar afschaffen?
   Ppetra

   Verwijderen
 11. Zelfs mét lichtjes kreeg ik vanmorgen bijna een ongeluk. Een of andere mafklapper gooide vlak voor mijn fiets opeens zijn autodeur open, waar ik dus bijna bovenop knalde. Ik schrok me rot :(

  BeantwoordenVerwijderen