Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 20 maart 2016

Griep of zo, met nattigheid

Echte griep is het niet, want het is minder heftig. Toch ben ik sinds een weekje allerminst fit en fleurig!
Waar heb ik last van? Hoesten, taaie slijmen in de bovenste luchtwegen, hoofdpijn, diarree, geen eetlust en als ik dan wat eet, dan valt het niet echt goed en word ik er licht misselijk van. En ik ben moe, rillerig en soms ook weer veel te warm. Op maandag en dinsdag heb ik gewerkt, met "ondersteuning" van een hoeveelheid paracetamol. Op mijn vrije woensdag heb ik het zeer rustig aan gedaan in de hoop dat ik snel zou opknappen, veel geslapen etc. Maar uiteindelijk heb ik mij donderdag ziek moeten melden voor mijn werk. Mijn luchtwegen piepen en steunen dat het een aard heeft. Ondanks dat ik mijn astma medicatie een beetje opgevoerd heb, heb ik volgens mij een bronchitis te pakken.
Dat vele hoesten heeft overigens vervelende consequenties:
-veel spierpijn in mijn romp
-ik pies zo nu en dan in mijn broek, als een hoestbui mij overvalt.
Dat laatste is niet zo vreemd, al jaren geleden is bij mij een baarmoeder- en een blaasverzakking geconstateerd. Dat kan incontinentie geven. Normaal gesproken valt het reuze mee, en blijft het urineverlies beperkt tot hooguit een paar druppeltjes per dag en dat verlies treedt zeker niet iedere dag op. Dat is met een inlegkruisje prima te verhelpen. Maar nu met dat hoesten is er in een plotselinge hoestbui geen houden meer aan!
Die stress incontinentie, want dat is het, heb ik al vanaf dat ik een meisje was. Als ik hevig moest lachen, dan pieste ik als kind en ook als puber regelmatig in mijn broek. Ik had chronische blaasontstekingen, dat speelde zeker een rol, maar ik denk dat mijn bekkenbodem nooit geweldig sterk is geweest. 
Ik heb bekkenbodemfysiotherapie gehad en doe regelmatig mijn oefeningen,  maar dat is niet genoeg om het hoestgeweld te pareren, dat is wel duidelijk.
Dus heb ik besloten om incontinentiemateriaal te kopen, geen A-merk, maar gewoon een huismerk. Dat heb ik nu in gebruik en ik moet zeggen: voor dit moment ben ik er heel blij mee. Als ik nu door een hoestbui wat urine verlies, is het eigenlijk helemaal geen probleem, het komt goed.
Dan vraag je je misschien af: moet je geen operatie?
Volgens de gynaecologe die ik een jaar of 4 geleden consulteerde in verband met een uitstrijkje dat niet door de huisarts uitgevoerd kon worden vanwege bovengenoemde verzakkingen, konden operaties soms wel eens als effect hebben dat je er juist incontinent van werd. Haar advies: niet aan beginnen als het niet nodig is. Tot nog toe gaat het goed, alleen de afgelopen dagen niet.

25 opmerkingen:

 1. Nou Zuinigaan dan zou ik zeker niet aan een operatie beginnen hoor. Dat is altijjd een uiterste redmiddel vind ik.
  Sterkte met je voorjaars"griepje", ik hoest gezellig met je mee.........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat vervelend zeg.
  Zowel de verkoudheid / het griepje als het urineverlies.
  Ik hoop voor je dat beiden een kortdurend, tijdelijk iets zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier heerst er ook zo iets. De ene is er zieker van dan de ander. Inderdaad een grieperige hoest toestand met een buik die mee doet. Er heerst hier in het oosten van het land ook kinkhoest. Begint vergelijkbaar. Bij elk hoesje van de kinderen wil ik al bijna naar de dokter. Ondanks een inenting kan je daar behoorlijk ziek van worden.
  Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet uit ervaring dat je ondanks inenting voor kinkhoest vervelend kunt gaan hoesten als je kinkhoest oploopt.

   Verwijderen
 4. Je hebt ook zo'n vaginalr ring tegen verzakking, is daar al eens met je over gesproken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn moeder had zo'n ring, na een operatie aan een verzakking. Ze had een verwijdering van de baarmoeder, dus waarschijnlijk was de ring voor een blaasverzakking. Die ring werd met heel veel pijn en ellende jaarlijks schoongemaakt door de huisarts. Daar zag ze altijd als een berg tegenop.
   Je kunt je daarom voorstellen dat ik een beetje bang ben voor een ring.

   Verwijderen
  2. Het kan goed zijn dat in de tussenliggende jaren de kwaliteit erg verbeterd is. Ik zou er misschien eens naar vragen.

   Hoe dan ook, veel beterschap voor de huidige problemen. Misschien is het ook (nog) niet nodig als je straks niet meer hoest.

   Verwijderen
  3. Ik hoop dat de klachten weer ongeveer verdwenen zijn als het hoesten over is.
   Ik wacht nog een tijdje. De kwaliteit van de operaties en andere behandelingen zal zeker verbeteren. Er zijn tegenwoordig zoveel ouderen die behandeling nodig hebben, ervaring genoeg hoop ik.

   Verwijderen
  4. zoek eens op Kubus pessarium! Helpt mij al jaren. Geweldig. Je hebt het helemaal zelf in de hand. doen!

   Verwijderen
 5. Ik wens je snel beterschap. Ik gebruik al jaren incontinentieverband van de Aldi of Lidl en vind ze beter dan de A merken.
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben je al langs de huisarts geweest voor het hoesten? Ik heb eens een zware longontsteking gehad zonder koorts. En met jouw gevoelige longen kan dat extra schade geven (helaas spreek ik uit ervaring).
  Ik heb weinig verstand van problemen met urineverlies. Wel was een tijdje terug in het nieuws dat veel vrouwen problemen krijgen als ze bij een verzakking een soort 'matje' laten plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist over die "matjes" hoor ik ellendige verhalen.
   Groet,Greet

   Verwijderen
  2. Ja, een aantal jaren geleden waren die matjes niet positief in het nieuws. Vrouwen hadden meer klachten na de operatie dan dat ze daarvoor hadden.

   Verwijderen
  3. Ik wacht nog even, ik heb o.a. hier zitten lezen: https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/incontinentie/patientverhalen/ik-ben-blijvend-incontinent-door-een-mislukte-operatie/item44560

   Verwijderen
 7. Wat een nare klachten om te hebben zeg. Beterschap en hopelijk zijn dan de grootste problemen weer voorbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een paar jaar geleden zo'n TVT-bandje gekregen. Ik had er meer last van, vergeleken met jou. Het werkt bij mij perfect. Het enigste nadeel is, dat je wat moeilijker plast, ik moet altijd wat voorover zitten. Ik heb echter ook aandrangincontinentie. En dat zou een zware operatie worden. Die ik dan ook graag aan me voorbij laat gaan. Ik red meprima zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet om mijn blaas goed leeg te maken ook voorover zitten. Dat is op zich geen probleem. Als ik rechtop zit, maak ik mijn blaas niet leeg en blijft er urine achter.

   Verwijderen
 9. Hoi, via de huisarts kun je een blijvend herhaal recept krijgen voor goed inco materiaal voor stress incontinentie wat bij jou past.
  Uitleg daarover krijg je bij de apotheek prive in een ruimte.
  Eenmaal dit recept dan slechts 1x per maand naar de apo gaan om dit op te halen.
  Succes , groet Nicol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een goede tip! Als het probleem na het hoesten blijft, dan ga ik het zeker aankaarten bij de huisarts.

   Verwijderen
 10. Beterschap! Met dit weer is met een plaid op de bank geen straf maar je moet er niet ziek bij zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen