zondag 10 april 2016

Digitale belastingaangifte te moeilijk of niet veilig?

Volgens berichten op Nu.nl wilde de overheid te snel de belastingen volledig digitaliseren, klik hier en hier.
Op zich is digitaliseren prima, maar niet iedereen kan of wil daarin meegaan.  Met name een goed en sluitend vangnet voor diegenen, die door de digitalisering de boot missen, ontbreekt.
De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zegt dat de overheid mensen niet mag dwingen tot digitalisering, want dan vallen de zwakkeren tussen wal en schip en dat kan niet de bedoeling zijn.

Je hebt ook mensen die er uit privacyoverwegingen voor kiezen om niet digitaal aangifte te doen. Een collega van mij doet nog steeds op papier aangifte, die vertrouwt het digitale gebeuren totaal niet en blijft bij de oude vertrouwde papieren. Dat kan, het is in mijn ogen een recht van de burger om te kiezen waar je je het beste bij voelt.
Als ik niet werkte met computers en 10 of 15 jaar ouder was geweest, dan had ik er misschien ook wel moeite mee gehad. Ik ben niet met computers opgegroeid en ik heb pas rond mijn 45e langzamerhand de mogelijkheden van computers ontdekt.
Ik denk inderdaad dat volledige digitalisering echt niet kan. Er zullen altijd mensen zijn die hun belastingen niet met een computer willen afhandelen. Ouderen, maar ook jongere mensen. Er moet een mogelijkheid blijven om het anders te doen.
Wat vind jij van gedwongen digitalisering?
Kan de overheid volgens jou mensen dwingen om hun correspondentie digitaal te laten verlopen: belastingaangifte, toeslagen etc?

12 opmerkingen:

  1. Ik denk dat het momenteel niet haalbaar is om iedereen te verplichting alles digitaal te doen, maar mijn kinderen groeien er echt mee op, dus over een aantal jaar zal ik het niet vreemd vinden, ik vind het persoonlijk heel handig, maar ik kan me ook voorstellen dat mensen er moeite mee hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als dat echt verplicht wordt,krijgen mensen zonder pc extra kosten. Dan wordt waarschijnlijk ook aanvragen en afhandelen van toeslagen digitaal. Niet iedereen heeft familie of vrienden,die kunnen helpen. Bovendien,wat hebben die met jouw financiële plaatje te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik dien onze aangifte nog steeds op papier in. Ik heb ergens gelezen dat in de toekomst de aangiftes automatisch digitaal zouden worden voor wie zelf zijn aangifte digitaal indient.
    Ik wil mijn formulieren in papier blijven ontvangen omdat mijn man heel zelden op internet gaat, laat staan dat hij zou inloggen op een site van de overheid. Als ik iets tegenkom en de aangifte niet meer digitaal zou kunnen doen, dan wordt het een probleem voor mijn man.
    Ik stel me ook de vraag wat er gebeurt als je van internetprovider verandert en dus een ander emailadres krijgt. De overheid kan het belastingsfomulier dan niet naar je toesturen aangezien het andere emailadres.
    Nu ben ik een vijftiger en kan ene beetje overweg met internet maar wat zal het zijn binnen enkele jaren ?
    Onze kinderen zijn, zoals alle jonge mensen, opgegroeid met internet en zijn er vertrouwd mee maar ik wil hen later zo weinig mogelijk belasten met hulp aan ons. Als ik de papieren aangifte blijf invullen, kan ik het zelf. Als het digitaal wordt, zal ik binnen x aantal jaar hulp moeten vragen. Mijn man en ik staan altijd ter beschikking om ouders en schoonouders te helpen. Op de duur wordt dat als normaal beschouwd. Ik wil later onze kinderen zo weinig mogelijk om hulp vragen en hen niet tot last zijn vandaar dat ik ook bewust opteer om de papieren aangifte te blijven invullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik word er kregel van dat alles wordt opgelegd. Ik kan het wel, maar ik wil gewoonweg niet verplicht worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er zijn veel mensen met leesproblemen. Van scherm lezen is moeilijker dan van papier. Je kan bijvoorbeeld je vinger niet gebruiken. Voor deze groep mensen is de digitalisering ook en groot probleem. Zij worden nu afhankelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Juist een overheid moet ervoor zorgen dat iedereen mee kunt komen, dus digitaal en op de ouderwetse manier (papier). Oud of jong, er zijn altijd redenen waarom iemand geen pc heeft (leeftijd hoeft hier niets mee te maken te hebben) en daar hoort een overheid rekening mee te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben blij met de mogelijkheid om digitaal aangifte te doen (en dat alle brieven ook in het digitale deel staan). Er zijn echter genoeg mensen die geen computer (of internet!) hebben of daar niet goed mee om kunnen gaan. En het is mijns inziens veiliger dat iemand dan met een papiertje in de hand om hulp vraagt, dan dat je elders in moet loggen op iemand anders z'n computer.

    Daarbij: kwetsbare mensen en wachtwoorden gaan ook niet altijd goed samen.....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Of de overheid het op kan leggen vraag je, nou als banken en bedrijven het kunnen zal ook de overheid zich niet verplicht voelen om ons een vrije keuze te geven. We zijn een democratie, maar steeds vaker worden ons allerlei dingen opgedrongen zonder dat wij zelf mogen beslissen, zo kreeg ik met mijn nieuwe gasaansluiting ook een slimme meter , terwijl ik aangegeven had dat niet te willen. Voor nu is hij zo ingesteld dat Enexis hem niet kan uitlezen, maar de monteur vertelde er wel bij dat hij op afstand geactiveerd kan worden en dat dat over een aantal jaren verplicht word of ik dat wil of niet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Naar mijn mening is de overheid iets anders dan bedrijven en banken. Bij die bedrijven kies je of je klant wilt worden. Bij de overheid valt er niets te kiezen en moet je het als burger doen met wat er is. Daarom kunnen burgers eisen dat het hen niet al te moeilijk wordt gemaakt.
      Nu is het wel zo dat een netbeheerder als Enexis in een wat grijs gebied zit. Ook bij Enexis valt er niets te kiezen. Er is maar 1 netbeheerder in een bepaald gebied. Hier is er nog geen slimme meter, ik ben van plan hem te weigeren en ik ben benieuwd of mij desondanks zo'n slimme meter opgedrongen wordt.

      Verwijderen
  9. Ik vind de digitale aangifte juist veel gemakkelijker dan die op papier. Een bedrag fout invullen is snel gemaakt en dan moet je weer in de weer met correctievloeistof. Jongeren die moeite hebben met de digitale aangifte zullen dat ook hebben met de papieren versie. Er vanuitgaande dat ze wel ervaring hebben met internet. Er komt meer bij kijken, weten wat je in moet vullen en alle relevante gegevens bij de hand hebben. Het probleem zal later niet liggen bij de digitale aangifte, maar met de aangifte in zijn algemeenheid. Er blijven altijd mensen die dat niet kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ze hebben nog steeds niet alle kinderziektes uit het digitale systeem gehaald, dus ik betwijfel of dit een goed idee is. Niet klikbare links, foutmeldingen, site van de BD die er voortdurend uit ligt... Het wordt gewoon door onze strot geperst, of we het nou willen of niet. Sneu voor mensen die er niet mee om kunnen gaan. Het zou wel fijn zijn als daar een oplossing voor kwam, een of andere gemeentelijk geregeld initiatief van mensen die de belastingpapieren voor mensen die het echt niet kunnen regelt. Daar moet toch een mouw aan te passen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.