Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 11 april 2016

Gespreid eigen risico van de zorgverzekering

Sinds februari dit jaar betaal ik iedere maand €38,50 voor het eigen risico van de zorgverzekering. Ik vind het heel handig om het eigen risico te spreiden over 10 maanden. Het is voor mij hetzelfde als de de termijnen van de waterschapsbelasting of de gemeentelijke belastingen. Iedere maand een beetje.
Aan de gemeente betaal ik vanaf februari 10 maanden achter elkaar €59,57.
Aan het waterschap betaal ik vanaf juni 10 maanden achter elkaar €19,38.
Dat eigen risico in de zorg maak ik al jaren in de eerste 4 maanden van het jaar vol.
Waarom? Ik heb 3 chronische ziektes waar ik medicijnen voor nodig heb, oren die niet zo goed horen en ogen die regelmatig gecheckt moeten worden o.a. omdat ooit ineens het netvlies losliet, er gaten in mijn netvlies kwamen en ik bijna blind was aan 1 oog. Daarnaast ben ik tamelijk recent geopereerd aan staar en heb ik door diabetes meer kans op netvlies afwijkingen in het oog.
Nu hoef ik niet het hele eigen risico in één keer te betalen. Ik vind het fijn. Mijn salaris komt iedere maand, dus iedere maand een beetje is voor mij perfect!
Mocht er ooit een tijd komen waarbij ik mijn gehele jaarsalaris in één keer ontvang, dan ga ik dan de betaling van bovenstaande kostenposten anders regelen. Maar eigenlijk verwacht ik niet dat de betaling van pensioen en AOW zal veranderen naar 1x per jaar. Het lijkt me voor veel mensen erg onhandig!
Het gespreide eigen risico wordt volgend voorjaar verrekend, ik geloof in april. Dus maak je het eigen risico niet op, dan creëer je een soort spaarpot bij de zorgverzekering.
Ik zou zeggen: alleen doen als je zeker weet dat je het eigen risico helemaal gebruikt.

15 opmerkingen:

 1. Handig dat dit zo kan! Wij hebben daar (gelukkig) nog niet mee te maken, maar ik zou het ook zo doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mijn moeder die haar eigen risico ook altijd in de eerste maanden opmaakt heb ik dit ook geregeld. Het blijft veel geld maar zo is het beter op te brengen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Netvliesloslating heb ik ook gehad, jaartje of 10 geleden. Wat was dat schrikken, zeg!
  Maar.... de oogchirurg vertelde me dat hoewel ik een verhoogde kans op herhaling heb, controles geen zin zouden hebben omdat het 1 minuut na de controle alsnog kon gebeuren.
  Moet ik hier toch op aandringen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van mij was in 1970. Toen moest ik wel regelmatig voor controle. Het is vooral belangrijk dat je het zelf in de gaten houdt. Nu maak ik een spoedafspraak als ik flitsen zie of als ik in mijn beeld een zwarte vlek heb. Als er iets mis is, dan kan je oog gelaserd worden.

   Verwijderen
  2. Oh dan begreep ik het verkeerd, ik dacht dat je ogen regelmatig gecheckt moeten worden vanwege de netvliesloslating.

   Verwijderen
  3. Nee, die check heeft vooral te maken met mijn diabetes, hoewel er vrij recent ook een netvliesloslating is geconstateerd. Die moest gelaserd worden.

   Verwijderen
 4. Ik betaal mijn zorgverzekering in 1 keer. (Scheelt 2%, kom daar nog eens om bij een spaarbank) En per maand zet ik €77,= voor 2 personen)weg voor het eigen risico. Ik heb daar een aparte spaarrekening voor. Dit doe ik al vanaf het begin, lekker makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ..ik ben een gelukkig mens. In 2015 voor het eerst mijn complete eigen risico betaald ivm een blindedarm die eruit moest. De andere jaren nooit meer dan 120 euro van mijn eigen risico betaald. Gelukkig, niet vanwege het geld, maar omdat ik nog zo gezond bent (klopt af op ongeverfd hout 😉)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk! Ik hoop voor je dat je nog heel lang zo gezond blijft!

   Verwijderen
 6. Ik heb hier nog niets over gezien of gehoord, maar verbruik ook eigenlijk vrijwel nooit ook maar iets van mijn eigen risico. Wel over het betalen trouwens, maar niet van mijn zorgverzekeraar dat ik dat zou moeten (gaan) doen. Ik houd het dus mooi zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet niets, het is een service van zorgverzekeraars voor mensen die normaal gesproken hun eigen risico vol maken. Je kunt er als verzekerde voor kiezen, maar dat is zeker niet verplicht.

   Verwijderen
 7. O, ik wist niet dat dat kon! Ik vraag elke keer nadat ik een factuur krijg om gespreide betaling, bijv. termijnen van 50 euro, maar dit vind ik veel makkelijker. Ik heb mijn eigen risico ook altijd direct op.
  Ik ga eens vragen bij mijn verzekeraar. Bedankt voor de tip.

  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zet elke maand geld apart op de spaarrekening voor het eigen risico. Ben ook in het 1e kwartaal al op mijn volledige bedrag. Toch ga ik het niet gespreid betalen, ook al ontvang je maar een beetje rente op de spaarrekening, ik krijg dat liever zelf dan dat de verzekering dat ontvangt van al die mensen samen. Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou zeker niet gespreid betalen als ik er niet 100% zeker van was dat het hele bedrag van het eigen risico op ging. Bij de huidige rentestand maakt die rente niet zo veel uit. Als ik door die gespreide betaling meer zou moeten betalen, dan deed ik het niet, maar aangezien ik in december ook al de hele jaarpremie (met korting) betaal, zijn het het erg veel zorgkosten in korte tijd en is spreiding zeker welkom!

   Verwijderen
 9. Dat je meer insuline moet gebruiken! Ik las dat type 2 diabetes minder kan worden.
  Mijn gamma gt is na jaren dieet en supplementen bijna gezond. Het kost mij wat maar ik heb het er wel voor over.

  BeantwoordenVerwijderen