Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 19 mei 2016

Wat doe jij met je vakantiegeld?

Sommige mensen krijgen deze maand vakantiegeld. Helaas lang niet iedereen. Voor sommige mensen zit het er gewoon niet in want ze zijn niet in loondienst, of ze laten zich maandelijks het vakantiegeld uitbetalen, dat kan ook. Dan krijg je niet een som ineens, maar verdeel je het over het jaar.

Volgens de wet is het vakantiegeld 8 procent van het bruto jaarsalaris. De berekening gebeurt op basis van het bruto salaris van 1 juni van het vorige jaar tot 1 juni van het dit jaar.

Vorig jaar kreeg ik netto 1198 euro en het jaar daarvoor €1190. Ik denk dat het dit jaar ongeveer 1050 - 1100 euro is. Deze keer is namelijk de eerste keer dat ik het hele jaar voorafgaande aan de vakantietoeslag minder werkte. Dat scheelt bruto inkomen en dus ook vakantietoeslag.
Voor mij dus ruim duizend euro extra in mei!

Wat ik er mee ga doen? Ik ga het geld investeren in een nieuwe verwarmingsketel. Die stond nog steeds op mijn verlanglijstje en het wordt wel eens tijd om de oude te vervangen. De oude ketel is deze maand 19 jaar oud. De ketel van het huurhuis van een collega van mij was ook 19 jaar oud, die ging vlak voor kerst kapot en kon niet meer gerepareerd worden. Ze moest een tijd in de kou zitten voordat er een nieuwe ketel geïnstalleerd was. Dat wil ik voor zijn, dus voor de winter is er een nieuwe ketel. 

Wat ga jij er mee doen?

30 opmerkingen:

 1. Eergisteren ging er WEER een storing lichtje branden ..gelijk naar de garage. BINGO, dag vakantie geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik werk maar 1 dag in de week in loondienst en nog niet eens een jaar. Ik kreeg dit jaar €200 en dat is al op. Gewoon in de pot, maar in principe besteed aan een weekendje weg. En de rest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op vakantie gaan, natuurlijk! Reizen is onze grootste hobby, vandaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor de vakantie werd wel tijd weer na ruim 10 jaar.Maar ketel die nog 100% functioneert zomaar op voorhand vervangen vindt ik wel erg zonde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk is de nieuwe ketel zuiniger. En als je er zorgvuldig een uit kan kiezen, zonder druk op snelle plaatsing levert dat waarschijnlijk nog meer besparing op. Dus zo gek is het niet. (Nog afgezien van dat ik me kan voorstellen dat je een periode zonder verwarming in de winter wil voorkomen).

   Verwijderen
  2. Hier vaker over terug gekomen weet wat voor ketel zuinigaan heeft en is van 3e generatie HR en heden zijn ze niet veel zuiniger en zeker niet met stookbeleid van haar gaat dat heel weinig schelen. En dat CV kapot gaat juist als het kouder is ,omdat men niet tijdig ketel goed naloopt voor men het stookseizoen aanvangt en zo kun je een hoop voorkomen. Hier een ketel van slecht 7 jaar oud maar heeft denk ik veel meer uur gelopen dan die van zuinigaan zeker meer branderstarts en is nog als nieuw hier.

   Verwijderen
  3. @Nanda, dat is ook mijn dilemma: de ketel doet het nog goed en mijn gasverbruik is laag, maar ik heb geen zin om misschien komende winter in de kou te zitten. Ik heb er wel eerder over geblogd en toen geen knopen doorgehakt, juist omdat ik het zonde vind om een ketel weg te gooien die het nog prima doet.

   Verwijderen
  4. Wij hebben afgelopen jaar de ketel vervangen. Was in ons geval nodig omdat hij (na een eerdere verbouwing) veel te veel warmtecapaciteit had en eigenlijk te weinig warmwater capaciteit. De ketel was 13 jaar oud en een VR ketel. Via Marktplaats heb ik hem voor een symbolisch bedrag verkocht en iemand die letterlijk in de kou en zonder warm water zat en geen geld had voor een nieuwe, erg blij gemaakt. Dat kan dus ook een overweging zijn.

   Verwijderen
 5. Ik ga denk ik de helft aan vakanties besteden en de rest sparen. Ik krijg ongeveer €2.000,00. Tot nu toe €410 besteed aan 8 dagen naar Spanje afgelopen februari. €140 naar 4 nachten hotel Zuid Limburg afgelopen april. €100 besteed aan 1 midweek aan zee in juni in een stacaravan. Ik heb dan nog €350,00 'over' voor een vakantie in het najaar. Het is geen moeten om precies dat bedrag te besteden.
  Ik vraag mij af of je voor dat geld een nieuwe ketel kunt laten plaatsen. Ik heb drie jaar terug de ketel laten vervangen. Ketel plus toebehoren was €1.100,00. Hij is geplaatst door een oom die er niets voor wilde hebben. Toch wat gegeven. Totale kosten €1.150,00. Maar ik denk dat dat niet lukt via een officieel bedrijf. Of weet je ook iemand om hem te plaatsen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor iets meer dan 700 euro heb je al een knappe ketel en voor 200 euro kun je hem wel laten aansluiten.

   Verwijderen
  2. Ligt ook aan welk merk je wilt en welk vermogen je nodig hebt. Ik heb mij door mijn oom die dus verwarmingsmonteur is laten adviseren. Gekozen voor een HR Remeha 28c. 2 onder 1 kap met drie verdiepingen en 4 slaapkamers. Deze kost nu €900 en dat heb ik toen ook betaald. Expansievat was stuk en ook moet ik een dakdoorvoer en nog wat aansluitmateriaal bij bestellen. Alles samen bij warmteservice €1.100,00. Ik denk niet dat dit voor €700,00 had gekund. Bij een installatiebedrijf zou ik toen voor deze ketel inclusief installeren oude verwijderen ed €2000 zijn kwijt geweest. Offerte opgevraagd maar toen toch mijn oom gevraagd. Mascha.

   Verwijderen
  3. https://www.cvketelkoopjes.nl/avanta-cw4-installatiepakket/1

   Verwijderen
  4. https://www.cvketelkoopjes.nl/avanta-cw4-installatiepakket/1

   Verwijderen
  5. Niet erg relevant voor dit blog maar wellicht een tip voor zuinigaan. Pakket die ik heb is hier rond de €930 exclusief dakdoorvoer, loodslab en aantal andere knel en sokjes die hier nodig waren voor installatie. Dus samen ongeveer hetzelfde dan ik betaalde. Maar hangt allemaal af van welke keuze je maakt en wat nodig is voor aansluiting. Mascha.

   Verwijderen
 6. Toen ik nog weinig financiele ruimte had als alleenstaande moeder met puberdochter betaalde ik o.a. de autoverzekering ervan die ook die maand kwam.
  Nu geen speciale bestemming, gaat naar de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We zijn als een gek aan het aflossen op onze aflosvrije hypotheek (zie aflosverhaal Consuminderen Opnieuw Begonnen, beter laat dan nooit). Het vakantiegeld wordt gestort in een spaardoel bij ING met de naam Fun/vakantie en dat gaan we lekker verbrassen middels vakantie, uitjes, terrasjes etc. Door een dergelijk spaardoel te hebben is het ook voor partner inzichtelijk of en hoeveel er beschikbaar is voor iets leuks, zodat hij mij ook eens kan verrassen met een leuk uitje. Naast de Funpot komt er ook een funportemonnee met cash om de terrasuitjes te betalen zodat het gescheiden blijft van het huishoudgeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij mij gaat een deel op aan een nieuwe tuinset. De oude (houten) tuinset ging juist vorige week stuk. Er waren wat latten doorgerot. Het restant vakantiegeld gaat naar het spaarvarken.
  Overigens krijgt niet iedereen in mei vakantiegeld; er zijn ook bedrijven die het in juni uitbetalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. alles naar de spaarrekening voor de aflossing in januari , ( maar we gaan wel op vakantie hoor, die is al betaald)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vakantiegeld wordt gewoon gespaard....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is mijn tweede maand in de WW, dus ik verwacht geen vakantiegeld. Niet erg, ik heb van mijn werkgever gekregen toen ik uit dienst ging. En dat staat op de spaarrekening, voorlopig ga ik niet weg. Op een weekendje hier en daar na.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier gaat het naar de zonnepanelen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Naar de spaarrekening, maar daar is een nieuwe ketel vanaf gegaan. Dus.....eigenlijk uitgegeven aan een nieuwe ketel. Ook gaan we op vakantie maar dat geld staat al geparkeerd.
  Ik zet altijd alles op de spaar en is er iets nodig dan haal ik dat ervan af.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Verstandige investering, Zuinigaan. Hier geen vakantiegeld, wel binnenkort geld van een opdracht binnen. En dan staat een nieuwe tuinschutting op m'n verlanglijstje..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik schreef al over investeringen die ik zou gaan doen. Verder betaal ik mijn vakantie ervan en de rest spaar ik om de zonnepanelen te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij krijgen samen zeker 2500 euro. Wij sparen het. De jaarplek voor onze stacaravan betalen we altijd van de dertiende maand(en).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik moet belasting bijn betalen, dus ga dat doen. De rest naar de extra aflossing van mijn huis. Nog 4 jaar te gaan..... - M

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik ben idd zzper, dus geen recht op vakantiegeld of doorbetaalde vakantiedagen ;) man heeft zn vakantiegeld al gehad. staat nu op de spaarrekening gewoon bij de rest. vakantie moeten we nog boeken (maar is hooguit de helft van t vakantigeld :p) en vorige week moesten we opeens een nieuwe cv ketel.. (of onderdelen ter waarde van de helft van een nieuwe cv.. was al 13 jr oud dus de keus was makkelijk.. we hoopten alleen nog 2 jr met deze cv te doen)

  geen specifieke doelen voor t vakantiegeld, op de hoop bij de rest van t spaargeld voor de grotere doelen.. eerst de tuin aanpakken, naar onze zin maken en orienteren op een nieuwe keuken oid. alles op gemakje :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik wel heel benieuwd wat voor ketel u had en om welke onderdelen het ging.

   Verwijderen
  2. een 13 jaar oude remeha (geen idee meer welk type) ging om de ventilator en nog een onderdeel wat lekte. en de prijs is incl montage/uurloon ;) maar de ketel was al 13 jaar oud, we wisten dus dat hij ergens dekomende 2 jaar vervangen moest worden. ga er van uit dat de nieuwe ketel zuiniger is... we hebben niet al t spaargeld opgemaakt aan t klussen gelukkig ;) (er zijn nog genoeg wensen, maar we willen het niet in 1x opmaken, liever wat verspreiden over de komende jaren zodat er buffer blijft) het was voor ons dus geen probleem om de ketel nu al te vervangen ipv ergens de komende 2 jaar....

   Verwijderen
 19. probeer de ketel die er nu af komt nog te verkopen via marktplaats. er zijn mensen die nog een paar tientjes over hebben voor en goedwerkende ketel, truc is om hem werkend te kunnen laten zien (dus filmen of goed timen)
  vaak nemen de ketelboeren als 'service' de oude ketel mee... maar die verkopen ze dan zelf ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen