Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 29 juni 2016

Zuinig energieverbruik en afvalproductie

Ik probeer zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Goed voor het milieu, tegen gas-aardbevingen en ook nog eens heel goed voor de portemonnee.
De balans van een half jaar, namelijk 26 weken, verbruik van gas en stroom is als volgt:
333,5 m3 gas
581,4 kWh stroom
Op zich ben ik tevreden met dit verbruik. Het was een koud voorjaar, zeker januari en februari waren relatief koud.
Voor wie nieuw is op dit blog: ik ben alleenstaand en woon in een tamelijk grote tussenwoning met 3 slaapkamers en een zolder. Het is een tussenwoning, achtergevel op het westen en de voorgevel op het oosten, dus geen koude buitenmuur op het noorden, maar door de grote bomen in de omgeving ook vrij weinig zon op het huis en op het dak.

Vanochtend heb ik mijn grijze rolcontainer weer eens bij de weg gezet. Hij kan iedere 14 dagen geleegd worden, maar zo vaak bied ik hem zeker niet aan. Waarom zou ik? Ik vind 1x per 6 weken wel genoeg, ook dan zit hij lang niet vol. Dat is ook niet zo raar natuurlijk. Mijn buren zetten hem elke keer buiten, maar zij wonen met 6 mensen in huis. Vergeleken met hen zou ik aan 4 x per jaar genoeg moeten hebben en misschien is dat ook wel zo.
Ik denk dat ik maar eens ga turven hoe vaak ik de grijze bak buiten zet en hoe vol die dan is. Ik moet er bij vermelden dat we hier in de gemeente Groningen geen afzonderlijke stromen hebben voor plastic en blik. Alleen voor gft (groente- fruit- en tuinafval), glas en oude kranten. Dus ook blik en plastic gaan in de rolcontainer.

12 opmerkingen:

 1. leuk om te lezen en vergelijken.hier gaat t heel afvalsysteem op de schop ...ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons worden plastics en pakken apart aangeboden, Metalen verzamelen we zelf voor de school in de buurt, oud papier voor de muziekvereniging, textiel en kleding voor de kringloop, we maken zelf compost en versnipperen takken voor de aardbeibedden. Partner en ik laten de rest-afvalcontainer 1 keer per 2 maanden legen en dan is die nig maar halfvol!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kan je het plastic niet bij de gemeentelijke milieustraat brengen?

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kom daar nooit. Het is van hieruit 8 kilometer. Ik heb geen idee of het plastic daar wel afzonderlijk kan worden aangeboden.

   Verwijderen
 4. Het moet het GFT weer in de ondergrondse restcontainer. Dat is het grootste deel van ons afval.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook bij ons gaan blik en plastics in de rolcontainer, maar die wordt maar eens per drie weken opgehaald. Het ophaalschema (in de zomer) is grijs-groen-groen. In de winter wordt er nog steeds eens per drie weken grijs gehaald, maar de groene container vermindert dan tot eens per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zetten ons restafval 1 keer per maand aan de straat. En als deze nog niet vol is 14 dagen later. Wij kunnen hem om de week aan de straat zetten en 14x per jaar zit in het bedrag. Vaker dan 14x moet je betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, dat energieverbruik. Als ik de laatste 3 dagen nog even bij bedenk zitten wij met zijn 2en op 1200 kWh.

  Gas zitten we op ongeveer 220 kuub

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij verbruiken, nu inmiddels met 5 personen een stuk minder gas en electra dan gemiddeld, en daar doen we erg nog best voor! Onze afvalbak zetten wij wel elke twee weken aan de weg omdat onze tweeling natuurlijk nog in de luiers zit... De bak zit dan niet vol hoor, dus ik vraag me ook soms af hoe sommige buren die bakken zo vol krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier is eerst begonnen met plastic in zakken ophalen, dat scheelde al veel keukenafval. Ander effect was ook dat ik meer glazen potten ging kopen, en meer lette of ik iets zonder de plastic verpakkingen kan vinden. Sinds een jaar mogen ook blik en pakken erbij. Ik had zo weinig afval dat ik het een tijd wekelijks gewogen heb, en kom op een kwart kilo per week nu. Zaken als bonen,linzen,meel(voor koek en brood) koop ik in het groot in, dan zit het in papieren zakken. Kruiden koop ik los bij de toko, en stop ik in een van de vele glazen potten die ik nu heb, maak ook mijn eigen kruidenmixen voor nasi, marinades en thais eten. Ik ben echt geen GreenEvelien (respect hoeveel zij doet!) maar heb wel veel bij haar gelezen. Ik veranderde gewoon één dingetje en later nog één. Steeds een ding veranderen scheelt wel heel veel afval.
  Kaaskorst vond ik veel terug in mijn afval, maar ik heb hier twee boeren gevonden die kazen zonder korsten maken. Ook dat probleem is nu dus opgelost.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hm, bij ons gaat de bak elke week helemaal vol aan de straat. Nu hebben wij wel een wat kleinere maat dan gemiddeld, maar toch. En er wordt bij ons niets apart opgehaald, zelfs GFT niet (tenminste, ze halen het wel op, maar gooien het dan in dezelfde vuilniswagen, waardoor het alsnog bij elkaar zit...). Ik weet niet hoeveel energie wij verbruiken, ik ga het eens opzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Helaas verbruik ik op het moment meer energie. Ik zit inmiddels al iets meer als 3 maanden thuis door een erg onverwachtse operatie en het herstel daarvan loopt verre van voorspoedig.

  Wel werk ik verdeeld over de dag een groot deel dus mijn laptop wordt dagelijks opgeladen en de TV staat in mijn slaapkamer (mag niet veel zitten of liggen dus de uren buiten dat ik werk ben ik daar) veel meer aan.

  Maar al met al loop ik maar iets hoger als vorig jaar gelukkig. Dus doe het nog aardig goed.

  BeantwoordenVerwijderen