Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 2 juli 2016

Pesten op het werk

In de Volkskrant van 29 juni: de weduwnaar van biologiedocente Caroline Dijkman krijgt schadevergoeding van de school waar de docente werkte.
De vrouw pleegde zelfmoord na jarenlang ernstig gepest te zijn. De school geeft niet toe aan het feit dat er gepest werd, maar stelt wel dat er onvoldoende is gekeken naar haar klachten.

Dit schrijft de Volkskrant: Het kritische oordeel van een onafhankelijke onderzoekscommissie: De school heeft 'de klacht over pestgedrag niet tijdig en adequaat opgepakt en onderzocht', schrijven de deskundigen.

Ik weet dat er wordt gepest, zowel bij kinderen als ook bij volwassenen op het werk en zelfs in bejaardencentra. Toch vind ik het een raar fenomeen. Waarom pesten mensen? Waarom maken mensen anderen het leven zo zuur?
Ik vind het beschamend dat mensen zich aan pesten schuldig maken, zeker volwassenen.

Op dit moment ken ik 2 vrouwen die heel recent te horen gekregen hebben dat ze niet hoeven terug te komen op hun werkplek. Ook een kwestie van jarenlange pesterijen, niet door collega's, maar door de leidinggevende. Ze kregen beiden op hun werkplek te horen dat ze nog nooit iets goed gedaan hebben en dat ze de ondergang waren van hun afdeling. En dan heb ik het over vrouwen van rond de 60 die hun hele leven gewerkt hebben.
Omwille van de privacy ga ik niet verder in op de details, dat lijkt me namelijk niet wenselijk.

Maar ik ben wel danig geschokt. Hoe bestaat het?
Wie heeft daar voordeel bij om mensen op die manier kapot te maken?

14 opmerkingen:

 1. Het is een menselijke trek,die tot hoge leeftijd op kan spelen. Zelfs in verzorgingshuizen wordt gepest,triest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat erg! ik ben zelf een tijdje getreiterd op mijn werk en dacht dat ik er wel tegen kon. Ik had veel collega's van een andere afdeling waar ik mee omging. Maar het is toch sluipend, op een gegeven moment kon ik niet meer. Ik was opgebrand. Ben een half jaar uit de running geweest. Er was op dat moment een grote reorganisatie bij onze gemeente en ik heb toen op een andere functie gesolliciteerd. Daar heb ik nog jaren met heel veel plezier gewerkt. Het beleid was dat je "elkaar moest aanspreken op gedrag". Nou mijn visie is dat bij vervelend gedrag dit een taak van de manager is. En die deden dat niet. gr. Joanne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben nooit gepest en heb (behalve mijn broers en zussen, toen we nog klein waren) nooit iemand gepest. Misschien wel onbewust eens iemand gekwetst maar gepest, nee....
  Het heeft o.m. te maken met gevoel van eigenwaarde. Iemand met een minderwaaardigheidscomplex probeert dat te "verbloemen" door anderen dat gevoel te bezorgen.
  Mensen doen ook vaak mee uit angst "Laat ik maar meedoen, anders pikken ze mij er misschien uit"
  Jaloezie en macht spelen ook een grote rol, zeker op de werkvloer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me inderdaad een grote rol te spelen Janne.

   Ik vraag me altijd af of die meelopers zich voelen als ze uit de omgeving zijn en gewoon thuis hun dag eens overdenken en of ze zich dan toch niet schuldig voelen.
   Ik denk niet dat die pesters echt onmenselijk zijn maar zich alleen maar heel even goed voelen.

   Verwijderen
 4. Die vrouwen moeten tot de kantonrechter gaan. Ze bezitten verslagen van functioneringsgesprekken. Bovendien werken ze daar al lang. Werkgever heeft geen poot om op te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik merk is dat je aangesproken wordt: Ja, je moet wel van je afbijten. Je zorgt er zelf voor dat je gepest wordt door je gedrag. Je zorgt er zelf voor dat je collega's op je neerkijken. Je verliest door jezelf het respect van je collega's. Kortom. Als je gepest wordt, is het je eigen schuld.
  Dat ik de boodschap die ik kreeg. En nu?????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gepeste mensen ook nog de schuld geven dat ze gepest worden, vind ik heel naar.
   Het is alsof de pesters zeggen: wij kunnen er niets aan doen dat we je te kakken zetten of negeren of wat dan ook, we moeten wel

   Verwijderen
  2. ..dat is hetzelfde als tegen een vrouw die aangerand of verkracht wordt, zeggen: je moet je anders kleden of wat doe je zo laat op straat!

   Verwijderen
  3. Je krijgt ook echt het gevoel dat het je eigen schuld is. Als kind was ik niet echt gewenst. En ik ben al gepest op de lagere school en op de middelbare school. Het loopt als een rode draad door mijn leven. Ik ben getrouwd geweest met een narcist (officiële diagnose) en die heeft mij ook op verschillende manieren de grond in geboord. Ik weet niet hoe ik dit moet doorbreken. Want ergens hebben de pesters wel gelijk. Op de een of andere manier moet ik iets veranderen om het pesten te stoppen.

   Verwijderen
 6. mijn dochter werd op de basisschool gepest, die school ging kinderen die gepest werden een cursus sociale vaardigheden geven, op zich goed, maar wel raar dat de pesters die cursus niet hoefden te volgen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De omgekeerde wereld dat gepeste mensen een sociale vaardigheidscursus moesten volgen en de pesters niet.
  Krijgen ze nog een trap na!
  Ben zelf jaren gepest door familieleden van mijn tweede man.
  Ze gingen heel geraffineerd te werk, reageerden nooit op mij en probeerden me vaak in een vernederende positie te manuvreren.
  Dan zit je tussen twee vuren in en kunt geen kant uit.
  Totdat het me genoeg was en ik zei: zij eruit of ik
  Gelukkig koos hij voor mij. En dát werd me door hen niet in dank afgenomen. een onmogelijke situatie waar je zó maar in terecht kunt komen. En ik deed eerst ook nog alles voor hen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik ben zelf gepest in het vervolgonderwijs, het kan inderdaad iedereen overkomen. bij mij was het van populair naar gepest worden. waarom? joost mag het weten. ik heb in die tijd wel eens met de gedachte gespeeld om voor de trein te stappen, maar iets hield me tegen: de gedachte dat de pesters dan hun zin hadden en dat wilde ik niet.
  ik denk dat pesters zelf onzeker zijn en gewoon met een groep er iemand uit pikken om te pesten. eigenlijk heb ik medelijden met dat soort mensen, een ander pesten om je zelf zeker te voelen, zielige mensen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas springen er toch nog een hoop tieners voor de trein of plegen op een andere manier zelfmoord, gepest worden op die leeftijd is helaas soms funest.

   Ik heb een handicap en werd daar op school erg door gepest. En nu nog steeds komt het voor dat er lullige opmerkingen gemaakt worden over mijn handicap. Inmiddels heb ik het los gelaten n bedenk me maar dat het meer over hun zegt dan over mij.

   Verwijderen
 9. Het is triest dat het vaker voorkomt dan bekend is. En dat er niets aan wordt gedaan. Zelf heb ik ervaring met pesten op school, maar niet op de werkvloer. Het is erg dat dit bestaat en dat er zo weinig aan gedaan wordt.

  BeantwoordenVerwijderen