zaterdag 10 september 2016

De overstap naar andere medicijnen loopt nu toch minder goed dan gehoopt

Dacht ik een week geleden nog dat alles prima ging met de overstap van het ene naar het andere schildkliermedicijn, dat valt nu toch wel wat tegen!

Waar heb ik last van?
- Hoofdpijn - ik had sinds de menopauze (15 jaar geleden) nooit meer hoofdpijn met akelige pijnscheuten, hooguit een licht pijntje, maar daar bleef het bij.
- Spierpijn - behoorlijk pijnlijke benen en handen
- Spierkramp - bingo! 3 x in één nacht kramp in mijn kuit
- Zweten - ik had het beurtelings koud en dan weer veel te warm
- Slaapstoornissen - één nacht was het wel heel bar en boos, toen heb ik maar 2 uren geslapen.
- Braken - dat nog net niet, maar wel misselijk na een normale maaltijd
- Diarree - wat 1x resulteerde in een vervelend "ongelukje"
Alle klachten die ik heb staan in de bijsluiter.
Geen feestje dus, die overstap. 

Gelukkig heb ik deze bijwerkingen niet voortdurend en lijkt het in vergelijking met het begin van de week al weer een klein beetje beter te gaan.
De afspraak is dat ik na 6 weken na de start van de nieuwe medicijnen geprikt word om de schildklierwaarden te laten meten, zodat er iets bijgesteld kan worden als dat nodig is.
Mochten de bijwerkingen zo heftig blijven als de afgelopen dagen, dan ga ik bellen met de huisarts en overleggen of het verstandig is toch een keer extra te prikken en al eerder de dosis van de medicatie aan te passen.

Op zich vind ik de uitleg van bijwerkingen altijd lastig. Misschien heb ik helemaal geen bijwerkingen van de nieuwe medicijnen en is het een heel andere kwaal die de kop opsteekt.

Toen ik de schildklierkwaal kreeg, had ik ook allerlei klachten, maar ik was ook in de overgang, die bij sommige vrouwen ook met een scala van klachten gepaard kan gaan. Daarnaast had ik toen nog niet zo lang insuline voor mijn diabetes. Een te hoge of een te lage bloedsuikerspiegel kan ook klachten geven die een beetje lijken op schildklierklachten.
Insuline is een hormoon, schildkliermedicatie is een hormoon en tijdens de overgang heb je te maken met natuurlijke hormoonschommelingen. Het ingewikkelde is dan ook nog dat het een het andere hormoon beïnvloedt.
En wat veroorzaakt dan welke klachten?

9 opmerkingen:

 1. Ben jij één van de gedupeerden van dat medicijn,dat tijdelijk niet gefabriceerd wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, helaas!! Ruim een jaar (!!!) lang wordt het medicijn, dat ik al zo'n 13 jaar gebruik, niet meer geleverd.

   Verwijderen
 2. Hier ook wisseling van medicijnen. Euthyrox i.p.v. Thyrax. Al 23 weken 'onderweg' en nog steeds niet op regel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is het hetzelfde middel waar ik op ben overgestapt. Doe mij maar weer de Thyrax, het liefst al vorige week!

   Verwijderen
 3. Dat is een slechte planning van de fabrikant. Heb je al enig idee wanneer je oude variant weer beschikbaar is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thyrax duotab, het medicijn, is vanaf februari dit jaar tot in het 2e kwartaal van 2017 niet leverbaar. Eerst zou Thyrax in de herfst van dit jaar weer beschikbaar komen. Ik had een ruime voorraad en hoopte genoeg te hebben. Maar ongeveer een maand geleden werd duidelijk dat het heel veel langer zou gaan duren tot de leverantie weer op gang zou komen - want het wordt dus april/mei 2017 (of nóg weer later, in mijn ogen zijn ze er onbetrouwbaar genoeg voor om het nog langer te laten duren). Mijn oude voorraad was helemaal op, dus moest ik 2 weken en 2 dagen geleden over op een ander medicijn.

   Verwijderen
 4. Met die klachten zou je ook een voedselvergiftigingetje gehad kunnen hebben, of een griepje. Maar natuurlijk: hou het in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tjee vervelend zeg, heel raar hoe dat geregeld is.. hopelijk komt het medicijn wel terug, als ik lees hoe het steeds verschoven wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook de zelfde klachten bij het overstappen. Zelf iedere keer hartkloppingen echt niet leuk meer.
  Nu een half jaar verder zijn eindelijk de bijwerkingen over.
  Het komt goed maar helaas heel lang.
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.