zondag 4 september 2016

De rijke babyboomer

Vrijdagavond was ik op de jaarlijkse reünie van collega's van mijn oude afdeling. Die afdeling bestaat niet meer, maar ongeveer 11 medewerkers komen nog steeds jaarlijks bij elkaar om weer eens bij te praten en bij één van ons thuis lekker te eten. We werken nog steeds voor dezelfde werkgever. Het is een leuke club mensen, vandaar ook de gezellige reünies. Twee van hen zijn nog steeds mijn directe collega's, want "meeverhuisd" naar mijn huidige afdeling en een andere collega zie ik wekelijks in het zwembad onder het baantjeszwemmen.
Onze leeftijd ligt tussen de 50 en de 66 jaar en natuurlijk komt het gesprek op (koop)huizen en (toekomstige) pensioenen. In die pensioenen zitten nogal wat verschillen. De 66 jarige, oudste van het gezelschap, vertelde dat hij maandelijks 2100 euro ABP pensioen heeft + de AOW voor alleenstaanden.
Zijn vrouw is een jaar geleden overleden, hij heeft een nabestaandenpensioen en een eigen pensioen en samen levert dat het riante bedrag van 2100 euro netto pensioen op.
Dat is toch wel andere koek dan mijn pensioentje à 430 euro dat ik over ruim 2 jaar maandelijks in ontvangst mag nemen.
Niet dat ik hem dat geld misgun of ontevreden ben met mijn toekomstig pensioen, maar het verschil is wel groot.
Dat verschil is op zich heel goed verklaarbaar. Zijn pensioen is gebaseerd op ruim 43 jaar fulltime werken in een loonschaal die een stuk hoger lag dan die van mij en dat gold ook voor het nabestaandenpensioen van zijn vrouw, die lang fulltime werkte en ook goed verdiende.
Ik heb een pensioengat van 20 jaar en ik werkte steeds 80% in een loonschaal die lager lag. Geen wonder dat mijn pensioen lager uitpakt.

18 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat het wel wat steekt. Aan de andere kant hebben hij en zijn vrouw er ook voor gewerkt en betaald.
  Ik heb helemaal geen pensioen, heb ik door ziekte niet op kunnen bouwen, ook geen uitkering of baan. Mijn man heeft een goed salaris en daar ben ik heel blij mee, al werkt hij daar gemiddeld wel vijftig uur per week of nog meer voor en zijn vrije weekenden hier een zeldzaam verschijnsel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laatst heb ik me nogal gestoord aan een uitzending van 1 vandaag, waar 65-plussers werden geïnterviewd over hun financiële positie. De mensen die aan bod kwamen waren aan het varen op de Vecht (!!). Niet direct Jan met de pet dus.
  Maar wat Henk Krol doet, alle ouderen bestempelen als slachtoffer en armlastig klopt ook niet.
  Ik denk dat er door alle leeftijdsgroepen heen mensen zijn die het goed hebben en mensen diejfinancieel moeilijk zitten. Door eigen keuzes, door pech of door overheidsmaatregelen.
  Je kunt geen groepen over 1 kam scheren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het overlijden van je partner is een klap die niet in geld uit te drukken is. Ik wil er wat onder verwedden dat jouw collega graag afstand van alles zou willen doen als hij zijn (kennelijk te jong overleden) vrouw weer terugkreeg.
  Zelf kreeg ik op mijn 51e een nabestaandenpensioen. Maar echt, ik zou met een ouwe viool dagelijks voor de super willen gaan zitten als ik mijn liefste had mogen houden. Het voelt echt als een amputatie.

  Dit is niet bedoeld als aanval hoor, lieve ZuinigAan. Jij hebt het wel eens over je niet meer in leven zijnde kindje, dus ik denk dat jij heel goed beseft wat het is om iemand kwijt te raken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, het gemis is enorm. De echtgenote van deze oud-collega was een naaste collega van mij waarmee ik intensief samenwerkte. Ik heb het ziekteproces jarenlang van nabij meegemaakt.

   Verwijderen
  2. En vergeet haar eigen partner niet. De partner van Zuinigaan is weliswaar niet dood, maar ze is hem kwijtgeraakt aan psychische ziekte. Ik weet persoonlijk niet wat zwaarder zou zijn...

   Verwijderen
  3. Ja, ik ben mijn partner kwijt aan kanker en een zus aan een psychische ziekte. Plus moeder aan dementie. Ik weet er alles van. Op mijn 51e een nabestaandenpensioen is dan een pleister op een wond. Maar laten we er geen wedstrijdje wie-is-het- zieligste van maken. Ik wilde alleen even relativeren dat een goed pensioen het hoogste goed. is.

   Verwijderen
  4. @anoniem van 9.23 uur. Misschien had ik dit bericht helemaal niet moeten schrijven. Door het lezen van alle reacties word ik weer heel erg verdrietig dat ik de vader van mijn kinderen kwijt ben. Hij leeft weliswaar nog, maar hij is niet meer de lieve, zorgzame, humorvolle, slimme man die hij ooit was en waar ik heel veel van hield. Hij lijkt er niet meer op. Ik zie hem nog regelmatig, maar elke keer is het voor mij pijnlijk: zijn oude ik is overgenomen door het ernstige psychiatrische ziektebeeld. Zijn stem is hetzelfde, soms zijn gezichtsuitdrukking, maar verder is alles anders. Ik kom er voor hem, omdat hij graag wil dat ik langskom, ik kom daar niet voor mezelf.

   Verwijderen
  5. Ach Zuinigaan, je schreef het niet met een verkeerde intentie. Het is geen afgunst, je bent je bewust van het verschil. Jammer dat dit verdriet bij je oproept qua herinneringen.

   Verwijderen
 4. Natuurlijk zitten er in elke leeftijdsgroepen mensen met meer of minder inkomen. Maar waar ik me aan stoor is het feit dat wij als groep de laatste jaren wel onevenredig veel ingeleverd hebben tov andere bevolkingsgroepen. Ik ben 67 en maak vanaf mijn 60ste gebruik van vroegpensioenregeling en ik zie dat mijn koopkracht er fors op achteruit gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, jij kon met vroegpensioen.... Zit er voor dekkende generaties niet meer in tenzij ze het zelf regelen

   Verwijderen
  2. De huidige generatie kan überhaupt een vroegpensioen op z'n buik schrijven. Beetje teveel tegenstrijdigheid in 1 reactie voor mij.

   Verwijderen
 5. Er is nog een belangrijk verschil, gepensioneerden hebben meestal een eindloon regeling, waarbij de hoogte van het pensioen gebaseerd is op het loon aan het einde van de cariere, werkenden van nu bouwen een middenloon gebaseerd pensioen op, dat is een stuk lager.
  De verschillen waren er en zullen er altijd zijn. Mijn ouders krijgen zo'n €350 aan pensioen boven op hun alleenstaanden AOW en daar redden ze het prima mee. Beter gezegd ze houden elke maand geld over zonder dat ze daar echt bewust mee bezig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik krijg wel eens het gevoel,dan men( ook de regering) denkt,dat de meeste gepensioneerden in de positie van die meneer verkeren. Jammer, er zijn ook veel mensen met een klein pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben ook een klein pensioen en omdat mijn vrouw iets jonger is en niet werkt krijgen we minder. Maar ik heb liever minder en dat we samen zijn dan veel geld en ik moet verder zonder mijn vrouw!
  Geld is niet zalig makend.
  Maar het had wel anders verdeeld kunnen worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk had het anders verdeeld kunnen worden. Maar als je je hele leven hard en veel werkt, moet het dan altijd maar gelijkwaardig verdeeld worden over iedereen; ook de mensen die niet lang en hard werkten (hier bedoel ik dus niet de chronisch zieken ofzo, maar gewoon de mensen die een carriere minder belangrijk vonden of een ander bestaan kozen).

   Iemand die veel verdient of verdiende heeft zijn steentje bijgedragen in een hoge belastingschijf en een gebrek aan tegemoetkomingen van de staat.

   Verwijderen
 8. Ik hoorde laatst ook van iemand die met aow en pensioen hetzelfde inkomen zou hebben, als voor de pensionering. Die had een pensioen gebaseerd op eindloon, wat tegenwoordig nog maar zelden voorkomt. De meeste mensen die ik ken hebben een pensioen van een paar honderd euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een controversieel onderwerp, zo lees ik in de reacties. Het is altijd lastig he, zo'n gesprek over geld en wat er eerlijk is en wat niet.
  Voor wat het waard is, ik ben blij dat je dit stukje geschreven hebt. Het geeft veel mensen vast een nieuw inzicht. En mij in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is mooi dat jullie er onderling open over konden zijn, ik denk dat dat begrip over en weer kweekt.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.