Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 5 januari 2017

Nieuwe LED lampen

In mijn huis waren al 4 LED lampen, in de afgelopen week heb ik er nog 2 bij gekocht.
Ik heb nu een LED lamp als leeslamp bij mijn bed: 7 Watt
Verder was er één in de woonkamer, één van 9 Watt.
Daarnaast heb ik twee lampen in de keuken, één van 6 Watt en één van 13 Watt.

De nieuwe lampen waren een hamsterkoopje bij de AH. Twee voor de prijs van één. Volgens de verpakking kunnen ze 15 jaar mee. Hi, hi, dan ben ik 79 jaar! Beide 7 Watt lampen ga ik in de woonkamer gebruiken. Heerlijk, wat een licht! De lichtsterkte is even groot als een ouderwetse, niet meer verkrijgbare, 60 Watt gloeilamp, maar dan is het energieverbruik bijna een tiende van wat zo'n gloeilamp verbruikte!
Ga ik daar heel veel van merken in mijn stroomverbruik? Nee, ik denk het niet. De 7 Watt LED lampen vervangen de oude 20 Watt spaarlampen. Dit is een verschil van 12 Watt per lamp. Dat scheelt wel iets, maar ook weer niet heel veel.
En weet je wat er ook gebeurt nu ik de LED lampen in gebruik genomen heb? Ik doe de lampen vaker aan, juist omdat ze minder stroom verbruiken dan de spaarlampen, dat is onder het motto: het kost toch bijna niets!
Ik sprak afgelopen dinsdag mijn jongste dochter over LED lampen en die was niet erg tevreden. Ze had een aantal lampen die niet lang meegingen, ze waren binnen 3 jaar stuk!
Dat heb ik nog niet meegemaakt, dat een LED lamp kapot ging, maar ik heb mijn eerste lamp in maart 2014 gekocht, die is ook nog geen 3 jaar oud.
Ik ben heel benieuwd hoe lang mijn LED lampen meegaan!

Heb jij ervaring met LED lampen, en zo ja, hoe bevallen ze?

27 opmerkingen:

 1. De led-lampen in mijn bewegingsplafpnniere moet ik iedere paar jaar vernieuwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb niet zulke goede ogen en ik vind het licht niet fijn. Ik heb twee ledlampen alweer vervagen. Een door een spaarlamp en een andere door een ouderwetse gloeilamp van 75 (!) watt. Er past geen sterke spaarlamp in de lamp bij de zithoek. Vorig jaar losten we dit op door de glazen kap van de lamp te halen, maar dat staat ook zo ongezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wie lieten 3 jaar geleden al onze halogeenspots uit de keuken vervangen door ledspots. Aangezien de halogeenspots een draaifitting hadden, moesten alle inbouwarmaturen veranderd worden om ledspots te kunnen plaatsen. We hadden 14 ledspots in de keuken en van die 14 spots zijn er al 6 stuk op 3 jaar tijd..... Dat betekent dat meer dan de helft het al begeven heeft en momenteel zit er nog een spot te flikkeren dus binnenkort zal die het ook laten afweten.
  De spots die wij kochten waren van het merk Philips en volgens de verpakking zouden die spots enorm veel branduren meegaan. Niet dus.... Ik vind dat die spots een nutteloze investering waren aangezien er al zoveel kapot zijn. We hebben misschien wat minder elektriciteitsverbruik gehad maar aangezien er al zoveel lampen stuk zijn, hebben we de investering er nooit uitgehaald.
  We overwegen zelfs om terug de oude armatueren en de halogeenspots terug te plaatsen want als leds zo vlug stuk gaan komt het duurder uit ....
  In living en salon hebben we lusters waar in totaal 16 ledvlamlampen zitten. Deze zitten er nu ook drie jaar in en daarvan is er nog maar ene stuk (kort na de aankoop)
  UIt frustratie heb ik die dan maar vervangen door ene ouderwetse spaarlamp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. van Milieucentraal: Omdat een ledlamp zijn warmte wel goed kwijt moet kunnen, is deze lamp minder geschikt voor een spotje of voor een lamphouder met een gesloten lampenkap.

   Verwijderen
 4. Ik heb er wel goede ervaring mee. Ik heb ergens in 2010 of 2011 praktisch alle lampen in mijn oude huis vervangen door ledlampen en die werkten allemaal nog toen ik er afgelopen zomer uit ben gegaan. Ik ging toen van uit mijn hoofd 2600 naar 26 watt ofzo, als alles aan zou staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet het niet: nog werkende spaarlampen vervangen door LED lampen. Het levert een klein beetje minder electriciteitsverbruik op maar wel veel chemisch afval.
  Ik wacht met vervangen tot mijn spaarlampen op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk, wel de verpakkingen en de bon bewaren, is de lamp onverhoopt over 3 jaar kapot,kan je hem ruilen voor een nieuwe, omdat er niet is gepresenteerd wat er beloofd is.
  Dit doen wij altijd bij Bijv ik.Ea.
  Gr José

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koop dan geen ledlampen bij Blokker. Ik heb met snel stukgaande spaarlampen van Blokker slechte ervaringen bij de klantenservice.

   Verwijderen
 7. Ook ik heb slechte ervaringen met LEDlampen. Ook met terugbrengen naar de winkel, met bon trouwens. Nog nooit geld teruggekregen, ook niet toen de lamp het al na twee maanden begaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een vreselijke hekel aan het nare kille licht dat die dingen geven. (Misschien als je ze kunt dimmen dat het anders wordt maar die functie heb ik niet op mijn lichtbronnen in de huiskamer.) Geef mij maar de oude gloeilampen, veel gezelliger. Overigens gingen mijn spaarlampen in de keuken - inderdaad van de B.lokker - ook al na een jaar kapot.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kille licht was alleen in t begin je kunt ze nu ook in warm licht krijgen even goed op de verpakking kijken voor aanschaf.

   Verwijderen
  2. waar koop je die dan?want ik had zgn warm licht led lampen maar ik vind t toch echt ongezellig licht!!

   Verwijderen
  3. bij de AH! eigen merk is mooi licht. Ik heb ook een lamp met een groene kap dus dat zal ook wel invloed hebben op het licht. Er staat wel warm wit op.

   Verwijderen
 9. Anoniem, binnen 2 maanden stuk en geen nieuwe lamp gekregen? Klacht indienen! Ik werk in een bouwmarkt, en kan je vertellen dat je echt wel garantie hebt op de LED-lampen (ook op overige lichtbronnen overigens). Kassabon is je aankoopbewijs en daarmee je garantiebewijs. En het aantal jaren die vermeld staan op een verpakking zijn een indicatie, dus je lampen gaan 15 jaar mee bij een bepaald gemiddeld verbruik. Er staat ook bij hoeveel branduren er gegarandeerd worden. Bewaar wel je kassabon, hoe vaak wij het niet meemaken dat klanten terugkomen zonder bon, zo van: ja, die ga ik toch niet bewaren?! Nou, wel als je aanspraak wilt maken op garantie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. http://www.ninefornews.nl/artsen-waarschuwen-ledverlichting-is-schadelijk-voor-de-gezondheid/

  De 8e reactie op dit artikel is interessant, vind ik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles in dat artikel en nog meer in die bewuste reactie is een vrij dwaze interpretatie van feiten en gegevens die weliswaar bestaan maar waar op geen enkele manier die bewuste conclusies uit getrokken kunnen worden. Niet als je theoretisch goed onderlegd bent en niet in de dagelijkse praktijk.

   Verwijderen
  2. Het lijkt mij ook dat het met de gezondheidsschade mee valt, anders hadden we er wel meer over gehoord. LED lampen bestaan al weer geruime tijd.

   Verwijderen
 11. Nogal wisselend hier. We hebben lampen die al ruim 5 jaar in gebruik zijn maar we hebben ook een flik aantal die voortijdig stuk gingen. Daarbij maakt het niets uit in wat voor prijsklasse de lamp viel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb er een paar. In spotjes in keuken en badkamer, deze zaten ingebouwd en we hebben de halogeenlampen die erin zaten vervangn door dimbare ledlampen. Ik vind het maar zozo, ze wiebelen in lichtsterkte. Meestal sta ik in de keuken met het licht vol aan omdat ik dat geflikker verafschuw. 7 spotjes met zeven werkende ledlampen van 9 watt, als ik migraine heb of heb gehad of tegn een aanval aan zit kook ik in het donker.
  Ik heb in ruimtes waar ik zelden ben in het donker de ledlampen gedaan die we heel enthousiast kochten, ik haat het geflikker van die lampen, en ja alle ledlampen van ieder merk flikkeren. En sommige zoemen nog ook.
  In wc, werkkamer en bijkeuken heb ik spaarlampen. Als je je stanleymes in het donker uit de kist met gereedschap haalt omdat je liever geen licht dan het licht dat er is aandoet is er iets mis met het lampje..
  De meest brandende lampen in huis heb ik ouderwets gloeilampen in. En een forse voorraad daarvan aangelegd.
  Ik gaf per armatuur 80 euro extra uit voor een model waarvan de dimmer niet zoemde. Spaarlampen kunnen er niet in. Ledlampen die hoewel dimbaar of vrijwel uit of vol aan zijn, zoveel herrie maken dat ik mezelf niet meer hoor denken en die dan niet uit gaan als je de lamp uitdoet, nee die wil ik er niet in.

  Op een gewone avond heb ik twee gloeilampen aan, gedimt, verder is alle licht uit, tenzij ik op de wc ben, dan brand er een minuutje een derde lamp, als ik naar bed ga doe ik ze uit en geen enkele andere lamp gaat dan aan. Schiet mij maar lek maar ik heb geen zin om dag in dag uit ledlamplicht te moeten verdragen.
  Goed voor het milieu, nou ja misschien wel, maar niet voor mij.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. knipperen/zoemen ligt aan de dimmer, voor ledlampen heb je ook een leddimmer nodig ivm het min. wattage wat de dimmer vraagt

   Verwijderen
  2. Ze knipperen en zoemen in elke fitting, ook zonder dimmer, ook lampen die speciaal geschikt zijn voor ledlampen. En mijn dimbare lampen dimmen van 5-75 watt.
   Petra

   Verwijderen
 13. oh wat balen.. ik had een week of 2 geleden zon dure lamp gekocht. nu dus 1+1 :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is heel jammer! Alle soorten zijn nu 1 + 1 gratis. Ik kan me heel goed voorstellen dat je daar flink van baalt.

   Verwijderen
 14. Zelf heb ik vandaag ook twee LED lampen in de Bonus gekocht, een van 4 Watt en een van 7 Watt. Tot nu toe had ik volgens mij alleen maar spaarlampen, dus ik ben benieuwd. En ik heb ook nog steeds gloeilampen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En ik blijk ook nog halogeenlampen in huis te hebben, toevallig moest ik vanavond een lamp vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, mooi. In de tuin komt er bij mij ook led verlichting vanaf de serre voor een mooie sfeer in de vorm van led downlighter.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een aantal jaar geleden bij ons alles ook omgezet naar LED, vooralsnog geen klachten van ondervonden en veel plezier van.

  BeantwoordenVerwijderen