Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 20 februari 2017
Flexwerk is voor niemand goed
Nederland geldt als Europees koploper: een op de drie werkenden heeft een tijdelijk contract of is zzp'er. Jongeren, vrouwen, laagopgeleiden en (kinderen van) migranten hebben het vaakst een tijdelijk contract. Maar erg blij zijn de meesten van hen niet, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in zijn nieuwste rapport "Voor de zekerheid".
Het is volgens het rapport zo dat eigenlijk alle mensen met een tijdelijk contract liever een vast contract of in ieder geval uitzicht op vast zouden willen hebben. Tijdelijke contracten werken verlammend, je gaat geen opleiding of cursus doen om je werk beter te doen, want misschien ben je over een half jaar of eerder vertrokken en werk je misschien ergens anders of zit je thuis, waar je helemaal niets aan die scholing hebt. Flexibele krachten zijn onzekerder, durven zich niet openlijk uit te spreken en spelen op safe - bang om de chef voor het hoofd te stoten.
Je voelt geen band met het bedrijf, want het is niet "jouw" bedrijf. Het bedrijf beschouwt jou als een soort wegwerpartikel, volledig inwisselbaar voor iemand anders en zo gedragen mensen zich dan ook. Je hebt het gevoel dat je niet op je waarde geschat wordt.
Ik heb zelf ook in die positie gezeten. Eerst verving ik iemand die met zwangerschaps/bevallingsverlof was en daarna deels ouderschapsverlof opnam. Dit werk zou tot en met november duren en liep via een uitzendbureau. Gelukkig lukte het mij om per 1 november dat jaar bij mijn huidige werkgever in dienst te komen. Ook daar heb ik de eerste jaren tijdelijke contracten gehad. In eerste instantie was dat logisch, omdat mijn voorgangster terugkeergarantie had. Ze werkte ergens anders, maar als ze binnen 1/2 jaar spijt had en het nieuwe werk beviel niet, dan mocht ze terugkomen en werd mijn contract niet verlengd. Een riante regeling voor haar, maar minder voor mij. Ze kwam niet terug, maar toch kreeg ik geen vast contract.
Het duurde bij mijn huidige werkgever 3 jaar voordat mij een vast contract werd aangeboden. Toen had ik bijna 4 jaar op basis van tijdelijke contracten gewerkt. Ik was alleenstaand kostwinner, had twee tienerdochters thuis en wilde graag meer zekerheid. Ik solliciteerde veel, op zoek naar ander werk met meer zekerheid, maar tevergeefs. Vanaf januari 2002 werd ik niet eens meer uitgenodigd voor gesprekken, ik kreeg soms helemaal geen bericht. In december van dat jaar werd ik 50 en werkgevers zagen op mijn CV staan: geboren in 1952. De conclusie was blijkbaar: te oud!
Ik kan jullie zeggen dat ik heel content was toen mij uiteindelijk in de late herfst van 2002 dan toch een vast contract aangeboden werd!
Daarna heb ik nooit meer gesolliciteerd, maar ik heb wel allerlei korte cursussen gedaan om beter te worden in mijn werk, voornamelijk op het gebied van allerlei ICT toepassingen.
Labels:
Werk
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dat kan ik me helemaal indenken dat jij daar blij mee was. Ik heb jaren in de VS gewoond waar geen contacten worden gegeven, en je dus "at will" kan worden onstagen, en je kan zelf ook weg. Vaak met een opzeg termijn van twee weken. Toen ik terug in NL kwam kreeg ik gelukkig na een jaar een vast contract. Ik was toen 48. Ik ben nu 51 en zou alleen van werkgever veranderen als mijn vaste contract werd overgenomen. Maar ik ben van plan bij deze werkgever te blijven. Wel heb ik net binnen het bedrijf gesolliciteerd naar een andere functie.... maar geen idee hoe dat gaat verlopen.
BeantwoordenVerwijderenGeboren in 1952 dus te oud.......Niet oud genoeg om in 2017 AOW-gerechtigd te worden maar wel te oud om te werken. 🤔🤔
BeantwoordenVerwijderenMij overkwam in 1985 ongeveer hetzelfde. Ivm aanstaande verhuizing liet ik me alvast bij het Arbeidsbureau (voor de jongeren: zoiets als het Centrum voor werk en inkomen) inschrijven voor een baan van 20 per week. Ik was redelijk goed opgeleid, 16 jaar ervaring in administratief werk, verkoop en bedrijfscomputers. Nadat het meisje mijn ingevuld formulier doorgelezen had maakte ze een nieuwe afspraak en sprak :...houdt u er wel rekening mee Mevrouw dat oudere dames moeilijk plaatsbaar zijn" !!
Ik ben van 1950.........
Vreselijk! Je was dus 35 jaar en dan al een moeilijk plaatsbare oudere dame!
VerwijderenIk ben 25 en inmiddels 2 jaar aan het werk met tijdelijke 0-uren contracten. Ik wil parttime werken en daarnaast als zelfstandige aan het werk, maar ik verdien steeds net genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. Gemiddeld werk ik al maanden zo'n 25 uur per week maar omdat het een 0-uren contract is krijg ik geen vakantiedagen of vakantiegeld. Ik vind mijn werk echt heel leuk, maar ik heb geen idee of ik hier een vast parttime contract kan krijgen. En of ik dan mijn energie hier in moet steken, of dat ik op zoek moet gaan naar iets anders.
BeantwoordenVerwijderenZo gek hè, dat je al zo jong afgeschreven lijkt te worden, terwijl ervaring wel altijd geëist wordt. Gelukkig maar dat je uiteindelijk een vast contract hebt gekregen.
BeantwoordenVerwijderenAlleen al een flexcontract krijgen is al een enorm probleem. Mijn zus is net gescheiden en net boven 50. Ze doet nu catering via uitzendbureau en wordt slechts voor 4-5 uur ingezet op de piekuren. Zo kan je ook geen eigen bestaan opbouwen.
BeantwoordenVerwijderenEr is geen ontkomen meer aan flexwerk.En ik heb het ook velen jaren gedaan en ik ben toch positiever gestemd maar verruim de regels 3 jaar werken en 3 maanden eruit is voor velen goed te doen, ik zie dat graag verhoogd naar 5 jaar en dat je na 2 maanden weer teruggekeerd laat bedrijven die daar gebruik van maken iets meer betalen dan vaste kracht.En er zijn zat bedrijfstakken waar men echt niet zonder kan en echt seizoensgebonden zijn.
BeantwoordenVerwijderenIk beweeg een beetje tegen de stroom in. Heb juist mijn vaste baan met prima salaris opgezegd om ZZP'er te worden. Het was een gouden kooi.
BeantwoordenVerwijderennog een tegengeluid:
BeantwoordenVerwijderenal 20 jaar zzp-er en het bevalt me prima!. een goede naam en een klein netwerk is voor mij voldoende. afgelopen 40 jaar nog nooit gesolliciteerd, wordt altijd gevraagd, ik ga op gesprek om te kijken of de mensen aardig zijn en dan neem ik de opdracht aan. Hierna werk ik hard, ben geïnteresseerd, flexibel en positief, ik maak lange dagen kom als eerste binnen en ga vaak als 1 van de laatsten weg. Gun anderen de eer van mijn werk / gun de baas zijn winst. Werken is echt leuk!
Persoonllijk geloof ik niet in het concept van werkgevers die werknemers uitbuiten voor hongerloon en aan het lijntje houden met tijdelijke contracten. Dit geldt niet voor mij..
er wordt wel veel geklaagd ... en op elkaar gelet ... en geinternet ...en ge-appt ... en men laat dingen express fout lopen .....en er wordt makkelijk ziek gemeld ...en men vindt dat men te weinig verdient.... en een uurtje later begonnen.... en gepuft en geklaagd over een andere afdeling ... en er wordt een uurtje langer pauze genomen.......en geklaagd over een klant....... en is dan verbolgen dat het tijdelijke contract weer niet omgezet wordt door een vast contract
ik werk ook heel flexibel, ik ben zzper, gastouder, werk thuis. maar idd het is erg onzeker. als gastouder ben ik erg afhankelijk van de uren die de ouders afnemen en ze kunnen altijd opzeggen natuurlijk...
BeantwoordenVerwijderenmaar het "echte" flexwerk, via de tijdelijke contracten etc.. is enkel goed voor de werkgevers als t financieel weer minder gaat.. dan kunnen ze de mensen er uit gooien.. maar eerlijk denk ik dat ze zich daarmee in de vingers snijden omdat mensen niet meer het gevoel hebben dat het bedrijf er voor ze is en dus ook minder hard werken, minder inzetten... en voor de werknemers is t zeker stressvol en onzeker :(
Zzp-er schap is wel echt iets anders dan flexwerker zijn. Als zzp-er ben je zelfstandige. Je kiest ervoor om voor klussen ingehuurd te worden, maar je houd zelf de regie en hebt meer zeggenschap dan een flexwerker.
BeantwoordenVerwijderen