Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 21 februari 2017

Fouten in energierekeningen

Volgens een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) bevatten energierekeningen vaak fouten en die fouten gaan altijd ten koste van de consument.
Van de 200 rekeningen waren er 15 met fouten, waardoor de klanten soms voor honderden euro's gedupeerd werden. De fouten worden veroorzaakt door fouten in de computerprogramma's van energiebedrijven. VEH neemt aan dat er regelmatig mensen gedupeerd worden.

Met name genoemde fouten in de rekeningen:
Te hoge energiebelasting
Opvoeren van een correctiefactor voor stroom, terwijl die alleen voor gas gebruikt wordt
Te hoge kosten voor netbeheer
Gesignaleerd wordt ook dat energiebedrijven klagers doorsturen naar de netbeheerder of naar de belastingdienst, maar die instanties maken niet de foute rekeningen.
Als jij een fout ontdekt, spreek dan de energiemaatschappij er op aan en laat je niet afschepen.

Ik heb ooit een foute rekening gehad van Eneco. Dit bedrijf rekende een hele serie boetes en keerde een deel van de beloofde overstapbonus niet uit omdat ik contractbreuk zou hebben gepleegd. Er was geen sprake van contractbreuk, ik ben na de afgesproken einddatum overgestapt. Ik bewaar contracten altijd goed, zodat ik bedrijven er op kan aanspreken als dat nodig is.
De jaarnota (inclusief aftrek van de overstapbonus) had moeten zijn: €158,22 en Eneco deed er ten onrechte nog €283,36 aan boetes bij. Nog even voor de duidelijkheid: de rekening voor de netwerkbeheerder zat hier niet bij in, die betaalde ik apart (32 euro per maand ging naar Enexis). Ik had omgerekend €13,19 per maand voor energie moeten betalen, daar wilde Oxxio €36,80 per maand van maken, bijna 3x zo veel dus. Ik heb er destijds (in april/mei 2013) veel over geschreven op dit blog en uiteindelijk na een maand was het geregeld.

Mijn advies: let goed op en controleer je rekening!

4 opmerkingen:

 1. Gelukkig zelf nog geen negatieve ervaringen hiermee. Ik controleer de nota wel, zover dat voor een consument mogelijk is.

  Overigens staat er een heel lelijke typefout. Waar je 'deel' bedoelt staat er nu en 'e' minder in het woord ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dnk je, ik heb het verbeterd, de e is inmiddels toegevoegd.

   Verwijderen
 2. Dat is zeker goed advies zeg. Ik controleer het eigenlijk nooit, maar dat is dus duidelijk niet verstandig!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik controleer die aftekening nooit maar bereken hem vooraf. Als ik meterstanden door geef bereken ik meteen aan de hand van de tarieven en bonussen of ik moet bij betalen of terug krijg. Ik heb nog nooit mee gemaakt dat de afrekening meer dan €1 af wijkt van mijn betekening. Dan is controleren niet meer nodig. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen