Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 22 februari 2017

Halveer je stroomverbruik

Halveer je stroomverbruik. Dit staat op de site van Milieucentraal.
Zo'n kreet als: halveer je stroomverbruik maakt mij heel nieuwsgierig, zou daar nog tips bij staan dat voor mij bruikbaar is?

Ze geven 10 stappen die volgens mij vooral nuttig zijn voor de beginnende bespaarder op stroom.

1. Neem een koelvriescombi met een A+++ label. Dit zou in vergelijking met een 20 jaar oud apparaat 350 kWh per jaar besparen. Check - pas geleden gedaan!

2. Vervang al je gloeilampen door Led-lampen. Ik heb geen gloeilampen meer en de lampen die ik het vaakst gebruik zijn Led-lampen. Besparing als je gloeilampen wisselt voor Led-lampen: 140 kWh per jaar.

3. Voorkom onnodig sluipgebruik door apparaten helemaal uit te zetten. Besparing 150-300 kWh per jaar. Deed ik al.

4. Beperk elektrische bijverwarming zoals vloerverwarming in de badkamer of elektrische kachels en bespaar jaarlijks 350 kWh.  Ik gebruik geen elektrische kachels, dus geen besparing te behalen.

5. Doe de ‘bierkoelkast’ in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens de barbecue en bespaar jaarlijks 250 kWh. Ik heb geen bierkoelkast. Helaas ook daar geen besparing.

6. Koop je een nieuwe wasdroger? Neem een zuinige A++ warmtepompdroger in plaats van de goedkope B wasdroger en bespaar bijna 200 kWh. Ik heb mijn wasdroger weggegeven aan mijn oudste dochter en droog mijn was aan waslijnen op zolder.

7. Droog je was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Had je nog een oude B of C-label wasdroger? Dan bespaar je jaarlijks 125 kWh.
Ik vind niet dat ik bespaar, want ik heb namelijk geen andere manier om te drogen.

8. Was op 30 graden en met volle trommel en bespaar jaarlijks bijna 100 kWh. Gemiddeld is de wasmachine maar voor twee derde gevuld!
Ik was uitsluitend met een volle trommel, maar ik was niet alles op 30 graden. Soms was ik wel eens heter, op 60 graden, maar niet zo vaak. Die 60 graden was is vooral bedoeld om de wasmachine weer vetluis vrij te maken.

9. Zet de vaatwasser op het eco programma en laad hem zo vol mogelijk. Zo bespaar je 130 kWh per jaar.
Jammer nou, ik heb geen vaatwasser en kan ook daar niet op besparen!

10. Heb je een waterbed, een tropisch aquarium en een beertender? Als je die wegdoet, bespaar je ongeveer evenveel als met de bovenstaande 9 tips samen.
Helaas, pindakaas, heb ik niet!

Ik vermoed dat er hier niet zo heel veel meer te besparen valt. Ik heb de laatste tijd veel nieuwe, zuiniger apparaten en lampen aangeschaft:
De 19 jaar oude CV ketel vervangen door een zuiniger exemplaar.
De 20 jaar oude koelvriescombi vervangen door een zuiniger exemplaar.
De 21 jaar oude wasmachine vervangen door een zuiniger exemplaar.
De meestgebruikte spaarlampen vervangen door Led-lampen.

Mijn stroomverbruik in de afgelopen week: 13,6 kWh.
Ik verwacht overigens niet dat ik altijd zo weinig gebruik, het gebruik zal vast wel eens hoger zijn.

16 opmerkingen:

 1. Ik vind het altijd een beetje een domper om te lezen,omdat ik die dingen ook al allemaal doe. Voor mij geen halveringen meer, helaas.
  En het verbaast me ook, dat er nog mensen zijn die deze simpele aanpassingen niet kennen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het verbaast mij een beetje dat ik niet 'geen pizza's bakken in de oven' er bij zie staan. Ik zie altijd een forse verhoging van mijn stroomverbruik als ik een ovenschotel maak. Misschien is het dus tijd voor een nieuwe oven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ovens zijn stroomvreters. Ook nieuwe, ik heb sinds een jaar weer een oven. Meerdere dingen achter elkaar bakken scheelt en in de koude maanden laat ik de oven met open deur afkoelen. Geeft warmte in huis.

   Verwijderen
  2. Het fornuis dat ik 40 jaar geleden had, was heel zuinig met stroom, want bij dit apparaat liep ook de oven op gas ;-)
   Helaas vreten ovens die op elektriciteit werken, inderdaad veel stroom! Een tip als: gebruik je oven niet al te vaak is een goede als je minder stroom wilt verbruiken.

   Verwijderen
  3. Ik bak veel en mijn oven is gas heerlijk.
   Had eerst een oven met stroom ...die heb ik weggedaan.
   Als je goed zoekt kan je die gasfornuizen nog krijgen maar je moet goed zoeken(nieuw dan)

   Verwijderen
 3. Probeer uit of het ecoprogramma energiezuiniger is. Ik heb het diverse keren uitgeprobeerd en helaas maar waar, het ecoprogramma neemt juist meer stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wellicht modem uitzetten nachts en als je weg bent

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, die tip over alleen wassen met volle trommel wordt vakkundig gesaboteerd door mijn fashionista dochter, die alleen maar 'moeilijk wasbare' kleding koopt. Je kent het wel, moeilijke stof, moeilijke kleur, niet met andere spullen te wassen. Ik denk dat ze er wel van terugkomt als ze op zichzelf gaat wonen en zelf haar was moet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar doe ik dus niet moeilijk over, ik gooi alle kleuren gewoon bij elkaar. Tot op heden nog nooit problemen mee gehad. Ik gooi zelfs soms broeken bij de shirtjes. Vast not done voor de meeste.

   Misschien een idee om haar die shirts op de hand te laten wassen? Dat doet me denken aan iemand die met kleding aan onder de douche stapte om te besparen haha.

   Verwijderen
 6. Dit soort tips zijn duidelijk bedoeld voor "beginnende bespaarders".

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 4, 5, 6 en 10 heb ik niet dus dat bespaart enorm goed ;-) De gloei- en spaarlampen heb ik eind vorig jaar vervangen door led. Lees ik in de reacties op een blog dat je die beter niet bij de Action kunt kopen.... Zucht, wel een hoop geld aan uitgegeven. Afwachten maar hoe die van ons het blijven doen. Of niet. Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Al die luxe apparaten hebben wij niet. Behalve een electrische oven. Had ik nog niet eens bij stilgestaan, dat zo'n ding zoveel stroom verbruikt. Ik ga van het weekend gelijk even meten. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. We doen bijna alles al, of we hebben het niet (die bierkoelkast...). Die lampen zijn bij ons allemaal spaarlampen van 4 watt. Ledlampen zijn vaak ook 4 watt, dus dan kom je volgens mij op hetzelfde uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik was voor mijn incontinente schoonvader, dus heel vaak op 60 graden of hoger. Tsja......het leven kost soms geld. Ik ga ook mijn oven niet minder gebruiken vanwege de kosten. Ik hou van ovenaardappeltjes en ovenkroketjes zijn ook lekker. Daar staat tegenover dat we zelden buiten de deur en afhaal eten. Daar kan de oven dan wel een tijd voor draaien.
  Tegen vetluis helpt 60 graden niet Zuinigaan, daar moet je een een 90 graden draai voor doen. Ik doe dat af en toe met een hand soda en gooi dan gelijk al mijn vaatdoekjes erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik heb deze tips ook allemaal al uitgevoerd:
  om het verbruik nog verder naar beneden te krijgen blijven voor mij de volgende opties over:
  modem, koelkast en cv en pomp vd vloerverwarming uitzetten, de buitenverlichting voorzien van bewegingssensor, maaltijden opwarmen in pan ipv magneton
  ik ben ruim 3 mnd per jaar op vakantie en dan kunnen ook deze apparaten allemaal uit

  mijn grootste verbruiker is op dit moment de luchtontvochtiger,
  ik stook weinig en bij natte dagen kan ik te weinig ventileren, om schimmel te voorkomen staat de ontuchtiger vaak aan

  wat wellicht nog wel onbekend is voor mensen is dat je bij je auto ook elektriciteit kunt besparen door airco/verwarming en verlichting uit te zetten als het niet nodig is. het scheelt je 10-15% brandstof verbruik

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zou wat zijn als ik daarvoor het aquarium wat ik van mijn pa heb gehad toen hij naar het verzorgingstehuis verhuisde zou weg doen.
  Heb hem altijd beloofd dat ik hem dan thuis zou zetten, dus zolang ik dat geld technisch kan veroorloven is dat het laatste waar op bespaard wordt.
  En ja het komt me een hoop geld maandelijks, het is zeer zeker mijn grootste stroomverbruiker.

  Alle overige doe ik overigens wel al erg goed :)

  BeantwoordenVerwijderen