woensdag 8 februari 2017

Rare pasta met spinazie en chorizo en rare woknoedels

Guilia schreef afgelopen zondag toen ik schreef over maaltijdsoep uit een blik: "Ik vind trouwens dat je nog meer rare eetgewoonten hebt."

Het was mij absoluut niet duidelijk waarom Guilia mijn eetgewoontes raar vindt en ook niet waarop ze dat oordeel baseerde. Later gaf ze nog een toelichting, die kun je hier lezen.

Ik schrijf niet zo vaak over recepten, maar hier dan eens twee recepten van maaltijden die ik in het afgelopen weekend maakte: pasta met spinazie voor 3 personen en woknoedels voor 3 personen.
Misschien vindt Guilia de maaltijden inderdaad raar, misschien vindt ze het bij nader inzien wel een beetje meevallen. Op zich maakt het mij niet uit, ik vind dat ik best gezond eet.
Ik maakte de noedels op zaterdag en de pasta op deze zondag, met de bedoeling van elk gerecht 3 dagen  te eten. Niet 3 dagen achter elkaar, ik vroor een deel in voor een andere keer en bewaarde een deel in de koelkast.

Nodig voor de pasta met spinazie:
pak met 450 gram diepvriesspinazie (deelblokjes)
200 à 300 gram pasta, mag de allergoedkoopste zijn, ik had volkoren pasta uit een aanbieding van 2 pakken voor de prijs van 1.
350 gram ui, gesnipperd (ik had 2 flinke uien)
4 tenen knoflook, geperst
100 gram chorizo, in blokjes
100 gram blauwschimmelkaas, in stukjes
olijfolie
Italiaanse kruiden
Gemalen zwarte peper en eventueel zout (let op, in de chorizoworst en de kaas zit ook zout)
Bak de blokjes chorizo in de koekenpan, neem deze uit als ze krokant gebakken zijn. Voeg aan het uitgebakken vet nog wat olijfolie toe en bak de uien en de knoflook gaar, voeg Italiaanse kruiden toe.
Kook intussen de pasta beetgaar.
Voeg aan de ui de blokjes spinazie toe en warm goed door, voeg dan de chorizo, de kaas en de pasta toe.
Breng op smaak met zwarte peper en desgewenst zout.

woknoedels
Nodig
2 flinke uien, gesnipperd, ca. 350 gram, 

1 à 2 winterwortels ca. 350 gram, in dunne reepjes (Julienne)
200 gram tuinerwtjes (diepvries)
1/2 rode peper, in kleine stukjes
knoflook, 5 tenen, gesnipperd
een stuk gember, gesnipperd
een flinke eetlepel Indiase kruidenpasta
blik kokosmelk
olie
woknoedels voor 3 personen (ik doe meestal wat minder en gebruik voor 3 maaltijden noedels voor 2 personen)

zout naar smaak
Bak de knoflook, gember, rode peper, uien, de kruidenpasta en winterwortel in de olie en voeg de als dit mengsel gaar is, de tuinerwtjes toe.
Voeg het blik kokosmelk en 1/2 blik water toe. Je kunt met het water het blikje van de kokosmelk  omspoelen.
Laat aan de kook komen en voeg de woknoedels toe. De kooktijd van de woknoedels aanhouden en klaar is je maaltijd!
Dan denk je misschien: waar is het vlees of een andere eiwitbron?
Je hoeft niet altijd vlees te eten, het mag best een keer zonder vlees of tofu of ei. De woknoedels zijn door alle smaakmakers, zoals gember, rode peper en kruidenpasta zó ook al heel lekker. Ik mis het vlees absoluut niet.
Ik koos er voor om na de noedels nog een lekkere kom yoghurt als toetje te eten. Zuivel is een goede bron van eiwitten.
Daarnaast at ik afgelopen zaterdag vooraf wat gerookte makreel. Deze vette vis is, naast dat de vis een goede bron van eiwitten is, ook een prima bron van gezonde omega 3 vetten.

Wat eet ik verder? Meestal 's ochtends een boterham en tussen de middag nog een paar. Die zijn belegd met smeerkaas, kaas, jam, pindakaas of appelstroop. Een enkele keer eet ik havermout of yoghurt met muesli. Als tussendoortje meestal 2x daags een banaan, een appel of een sinaasappel.

22 opmerkingen:

  1. Pasta spinazie met blauwschimmelkaas- lekker! Maar begrijp ik goed dat je er porties van invriest, terwijl de spinazie al heet is geweest? Ik heb altijd meegekregen dat spinazie niet opnieuw mag worden opgewarmd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De richtlijn dat je spinazie niet zou mogen opwarmen is achterhaald. Lees ook hier: http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/mag-ik-spinazie-opnieuw-opwarmen.aspx

      Verwijderen
    2. O die kende ik nog niet! Wel had ik meegekregen, dat het achterhaald was om vis en spinazie net te combineren.
      dit zal ook wel voor bietjes gelden dan (denk,denk)

      Verwijderen
  2. Agurken en gekookte worst vallen onder rare eetgewoontes?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind dat je pas echt gefundeerd iets over voeding kunt zeggen en schrijven als je een opleiding hebt gevolgd tot bijvoorbeeld diëtiste, anders kun je als leek toch niet afdoende beoordelen of iemand een gezond voedingspatroon heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook veel gestudeerde experts slaan de plank Behoorllijk mis. Ik denk dat veel mensen, die er toch niet voor gestudeerd hebben, prima kunnen zeggen wat gezonde voeding is voor hen. Meerdere mensen zijn gebaat bij verschillende soorten voeding. Met je gezonde verstand kun je best wel bedenken wat gezond en ongezond is, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. De kunst is echter om het niet aan anderen op te leggen, zoals veel zelfbenoemde goeroes hier tegenwoordig op het internet. En om over iemand, met een vrij normaal eetpatroon te zeggen dat zij "rare dingen eet" vind ik persoonlijk nog al apart. Lol

      Verwijderen
  4. Trouwens, voor zover ik het als leek kan beoordelen, eet je wel gezond hoor, niets mis mee volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat grappig dat Guilia dat eten als raar omschrijft.
    Amsterdams zuur is heerlijk en ik eet het ook regelmatig als groente. Ook heel Amsterdams is zure leverworst. Geen idee of dat nog -of weer - is dat er zuurkarren rondrijden. Op zondag kwam hij altijd bij mijn oma langs en dat was heerlijk.

    Ik hou ook erg van stuk vlees en groente op zijn tijd. Verder vind ze me ook vast iemand met rare eetgewoontes. Gisteren een soep getrokken van het karkas van een eend die we in het weekend aten.
    Vandag casselerrib uit Duitsland meegenomen en die is anders dan de nederlandse.
    Orgaanvlees ook zeer regelmatig, kippenlever, hartjes en maagjes en tongetjes vinden we een delicatesse. En zo kan ik nog uren doorgaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je gaat je toch niet verdedigen? Ik vond de toelichting hilarisch eerlijk gezegd.
    Niks mis met jouw eetgewoontes hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Persoonlijk vond ik het wel grappig om er over te schrijven ;-)

      Verwijderen
  7. ik zou wat meer groenten gaan eten, de richtlijn is nu 250 gram per dag, maar liever was het 400 gram, maar omdat bijna geen Nederlander 250 gram redt geven ze dat advies maar niet.. maar bijvoorbeeld een tomaat bij de lunch, een paar stukken komkommer bij het avondeten extra, een soep als lunch op dagen dat je thuis bent scheelt al per dag. En ook verschillende kleuren groenten eten per dag is belangrijk en maakt de maaltijden ook aantrekkelijker. Zo gezond mogelijk ouder worden is toch het doel Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je bovenstaande maaltijden omrekent, bevat de pastamaaltijd 266 gram groenten en de noedels 300 gram groenten per maaltijd. Daarmee kom ik aan de richtlijn, dus dat lijkt mij prima. 400 gram vind ik wel erg veel!

      Verwijderen
  8. Niets van aantrekken Zuinigaan. Stel je voor als iedereen haar/zijn eetgewoonten hier zou neerschrijven, de commentaren waren niet te tellen ! Vet, gluten, lactose, vlees, biologisch, iedereen heeft wel een stokpaardje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heeft die Indiaanse kruidenpasta nog een specifieke naam en waar kan ik deze kopen? Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Patak's kruidenpasta. Die heb je in verschillende smaken, o.a. madras, balti, korma, mild curry, tandori en tikka massala. De madras is echt pittig, met veel rode peper, de anderen zijn milder. Te koop in de AH.

      Verwijderen
  10. Bovenstaande recpten vind ik geen rare eetgewoontes. Leuke recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Rare eetgewoonten? Tja wat is raar he... ik vind het niet kennen van zuur zoals Amsterdamse uitjes vreemd ;)

    Lekkere recepten. Een klein bespaarpuntje zie ik wel, de deelblokjes spinazie.Als je toch 450 gramgebruikt kan je ook een pak diepvriesspinaziegebruiken, dat kost 35 cent cent, scheelt weer iets. Deelblokjes zijn wel handig als je kleinere hoeveelheid maakt.
    Ik heb zelf een spaghetti spinazierecept met ui,knoflook, spinazie en feta. Ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo'n diepvriesblok krijg ik niet ontdooid! De spinazie die ik gebruikte kostte 55 cent. De prijs vind ik wel meevallen.

      Verwijderen
    2. Zet het gewoon de avond van te voren al in schaal (zonder verpakking) in de koelkast. Ook ng energiezuinig. ;)

      Verwijderen
    3. O, dat doe ik inderdaad ook altijd, de avond ervoor uit de vriezer in de koelkast(in een pannetje)

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.