donderdag 23 maart 2017

Rentewijziging: een dikke 0 procent!

Naast spaarrekeningen bij andere banken, heb ik ook een spaarrekening bij de Triodosbank.
Die rekening is al een aantal jaren slapende, er staat nul euro op, maar ik heb deze rekening nog wel en daarom ontvang ik ook berichten over rentewijziging.
Het nieuwste bericht maakt mij niet vrolijk:

Met deze e-mail informeren wij u over een aanpassing van de spaarrente op uw Triodos Internet Spaarrekening. Met ingang van 3 april 2017 wijzigt deze van 0,1% naar 0,0%.
De rentes in Europa zijn historisch laag
Voor Triodos Bank betekent dit dat onze rente-inkomsten zijn gedaald. Met als gevolg dat wij de rente op onze Internet Spaarrekening hebben moeten verlagen. Wilt u meer weten over waarom de rente zo laag is? Bekijk het artikel hierover op www.dekleurvangeld.nl/rente


Met uw spaargeld maken wij het verschil
Hoewel de rente over uw spaargeld nu nul procent is, heeft dit geld wel degelijk waarde. Dankzij uw spaargeld kunnen we immers het verschil maken. Wij financieren er uitsluitend ondernemers en initiatieven mee die een positieve verandering op sociaal, cultureel en ecologisch vlak mogelijk maken. Bekijk waar uw geld allemaal werkt op www.mijngeldgaatgoed.nl


Waar al langer voor gevreesd werd, is nu werkelijkheid: er is een Nederlandse bank die 0% spaarrente geeft. Slik! Dat betekent dat de inflatie een stuk hoger is dan de spaarrentes. In feite gaat je spaargeld hardhollend in waarde achteruit! Dat was niet de bedoeling!

Wat kan ik doen? Ik heb laatst al geconstateerd dat ik niet heel blij word van beleggen. Het is me te onzeker. Ik heb mijn + duizend euro nog steeds belegd, maar om meer te gaan beleggen, daar kies ik niet voor.
Wat dan wel? Deels heb ik mijn buffer op een spaarrekening met 0,5% rente, dat is het grootste deel van mijn buffer. Deels heb ik mijn buffer bij de ASN, die geeft 0,3 % rente. Ook heb ik 10.000 euro op een spaardeposito dat 1,05% rente geeft. Dat spaardeposito staat voor 2 jaar vast. Omdat het geld vast staat, kan ik dit niet echt een buffer noemen, het geld staat gewoon te wachten tot het moment dat ik met pensioen ga.

Hoeveel rente krijg jij nog op je spaargeld?

17 opmerkingen:

 1. Grappig, ik heb ook net vandaag een stukje geschreven over mijn eerste beleggingspogingen. Ik krijg bij MY nog een half procent over mijn spaargeld. Bij de Rabo is dat volgens mij nog 0,2%. Bij die laatste hebben wij ons gezamenlijke spaargeld, maar we overwegen om dat te verhuizen naar zo'n Eigen Huis-spaarrekening van Regiobank. Daar krijg je nog 0,75%, mits je het geld gebruikt voor de aanschaf van een huis of aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben meerdere spaarrekeningen en helaas geen hoge rente. We hebben ook een triodos spaarrekening en daar hebben we het geld nu afgehaald. Uit protest. De rekening hebben we niet opgezegd. Het geld van die spaarrekening stoppen we in een extra aflossing op de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, hier kunnen wij niet meer tegenop sparen. Denk dat het de economie op den duur ook schaadt, vroeger hield je nog iets over van je spaargeld om iets leuks mee te doen of te kopen. Tegenwoordig moeten wij extra zuinig zijn om nog iets te kunnen sparen, heb het gevoel dat ik bestolen wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beleggen doen we niet. Door de lage spaarrentes zijn er meer mensen gaan beleggen en staan aandelen vaak veel hoger dan ze waard zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het principe van aandelen niet, dat hun waarde wordt bepaald door de handel? Ze kunnen meer en minder waard worden, maar dus niet hoger staan dan ze waard zijn, die hoogte is hun waarde.

   Anders dan bij de huizenmarkt, waar je bijv een krot koopt voor 4 ton in de ene plaats en ene kasteel in de andere plaats.

   Verwijderen
  2. Ja, dus dat betekent dat je je verstand erbij moet houden.

   Verwijderen
  3. Jep, en als je er geen verstand van hebt *wink wink* gewoon zwijgen. :)

   Verwijderen
 5. Sparen is heden ten dage niet meer om er meer geld van te maken maar om een buffer te hebben en dat is verschrikkelijk hard nodig, te veel mensen sparen niet. Al zouden ze maar met hele kleine bedragen sparen en daar het belang van inzien. Beter een buffer om zeer noodzakelijke aankopen direct te kunnen betalen dan lenen met rente betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb mijn spaargeld op spaarrekeningen met 0,3 en 0,5% rente staan. Tja, het is maar even zo. Ik neem aan, dat de rente in de toekomst wel weer een keer stijgt.

  Ook beleg ik, maar dat staat los van de spaarrente. Ik ben niet gaan beleggen vanwege de lagere spaarrente, maar omdat ik nu genoeg geld heb om dat te gaan doen met een deel van mijn geld.

  Hoewel het balen is, dat de spaarrente laag is, is jouw complete situatie prima, Zuinigaan. En volgens het CBS steeg de inflatie recent vooral door gestegen prijzen van kleding en benzine. Benzine koop je nu en dan een beetje, maar kleding koop je niet zoveel. Jouw persoonlijke inflatie kan dus heel goed lager zijn dan het officiële en gemiddelde percentage.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk en ik ben heel blij dat ik überhaupt spaargeld heb. Er zijn zat mensen die geen cent te makken hebben.

   Verwijderen
  2. Klopt. Zoals wij. Geen spaargeld en ik zie ook in de nabije toekomst niets op de bijna lege spaarrekening staan:-(. Maar we komen rond en we zijn gezond,:-). Trouwens, mensen sparen toch om een buffer te hebben, of zijn onder de lezers van dit blog toch ook zuunige rijkaards voor wie o% rente een groor verschil maakt ?

   Verwijderen
 7. ik spaar niet vanwege de rente, alleen om het achter de hand te hebben. Anders leg ik het in in onze spaarpolis gekoppeld aan de hypotheek tegen 2,8%

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen rente en bij de triodos-beleggingen is het rendement ook al 0 (afgelopen jaar)
  Dam kunnen er heel positieve dingen mee gefinancierd worden maar ik vind mijn 'oudedagvoorziening' ook iets positiefs en dat zie 'k liever niet negatief uitpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 0.25% - ik spaar voor onvoorziene uitgaven en voor een idee van 'zekerheid' niet voor de rente. Ik vind het wel jammer dat de rendementsheffing hoog is. En die is dus nog altijd hoger dan de rente.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik krijg bij Moneyou en de Leaseplanbank nog een half procentje. Bij Knab met kwartaalsparen is de rente momenteel 0, 7% (volgens mij 0, 4% basis en 0, 3% over het saldo wat er het gehele kwartaal op de spaarrekening heeft gestaan). Wel iedere maand 5 euro kosten voor de bijbehorende betaalrekening. Wil je dus voordeel met de spaarrekening behalen dan moet er dus meer dan 20.000 euro op de spaarrekening staan. Ik heb daar ook een beleggingsrekening dus het niet helemaal eerlijk om de kosten toe te rekenen aan de spaarrekening. En laten we het maar niet hebben over de belastingen................. ;)

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.