zondag 23 april 2017

Koken uit de voorraad: boekweit!

Vroeger, lang geleden in mijn  macrobiotische periode (1973-1979), at ik regelmatig boekweit.
Wat is boekweit? Boekweit lijkt op graan en wordt gebruikt als graan, maar is geen graan. De plant is verwant aan de duizendknoop.
Uitgebloeide boekweit met zaden
Ik vond boekweit destijds best lekker, maar smaken veranderen blijkbaar, want toen ik de boekweit een paar jaar geleden kocht en maakte, vond ik er ineens niets meer aan. Misschien heeft het er mee te maken dat ik gekookte boekweit combineerde met gekookte linzen. Hoe dan ook, in feite smaakte het mij ronduit vies.
En toen had ik 125 gram boekweit in de kast staan.
Omdat ik het voornemen heb om restjes op te maken, ben ik gaan zoeken op het internet voor een aantrekkelijk recept.
Op Nederlandstalige websites vond ik niets dat mij lekker leek en wat aansloot op mijn voorraden, dus toen maar eens gezocht op Buchweizen.

Ik vond dit recept:
200 gram boekweit
1 ui, gesnipperd
olijfolie
400 ml. groentebouillon
300 gram rode ui
500 gram champignons
1 theelepel tijm
zout, peper
1 eetlepel appel diksap of ahornsiroop
2 eetlepels balsamico azijn
50 gram rucola
2 lente uitjes
50 gram geraspte parmezaan
2 eetlepels hazelnoten, grofgehakt

De boekweit grondig met heet water afspoelen en laten uitdruipen.
De stukjes ui in hete olijfolie glazig laten worden.
De boekweit toevoegen en ongeveer 2 minuten bakken.
De hete bouillon toevoegen en ongeveer 20 minuten laten koken met het deksel half op de pan.

Ondertussen de rode uien in de lengte in stukjes snijden en de champignons in vieren snijden. In hete olijfolie kort aanbakken, tijm toevoegen en met zout en peper op smaak brengen. De diksap of ahornsiroop opschenken en de groenten licht caramelliseren. Met balsamico afblussen en een beetje laten inkoken. Houd de groente warm!

Rucola wassen, de bosui schoonmaken en in ringen snijden.
Doe boekweit in een schaal. Daar doe je de rucola en het ui-champignon-mengsel bovenop en vervolgens garneer je met, rucola, bosui, parmezaan en hazelnoten.

Ik heb de hoeveelheden omgerekend naar die 125 gram boekweit die ik had.
Voor bovenstaand recept had ik bijna alles dat nodig was om het te maken, in huis.
Bijna alles? Nou ja, ik had geen olijfolie, geen  champignons, geen appel diksap en geen Parmezaanse kaas.
De olijfolie heb ik vervangen door zonnebloemolie, de champignons heb ik gekocht (1 doosje van 250 gram), de diksap heb ik vervangen door een eetlepel rietsuiker (dat caramelliseert ook erg goed) en de Parmezaanse kaas heb ik vervangen door feta kaas.

Ik weet natuurlijk niet hoe het origineel smaakt, maar het naar mijn voorraad aangepaste recept was heel lekker!
Misschien koop ik nog wel eens boekweit!

12 opmerkingen:

  1. Lekker creatieve bespaarkooksessie zo!

    Heb nooit boekwijt op, toch eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Boekweit vind ik lekker, dit recept lijkt me ook lekker.
    Knap dat je het toch aangedurfd hebt om de boekweit op te maken ondanks dat je het vies vond destijds.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelf vind ik alles gerelateerd aan boekweit niet lekker, maar gek genoeg lijkt dit recept me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat grappig dat je besparings-experiment zorgt voor experimenten in de keuken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als kind aten wij ook veel boekweit, en ik vond het erg lekker. Maar nu ikzelf een gezin hebt komt het nooit meer op tafel: mn eigen kindjes eten het niet graag. Tja, smaken verschillen. Wl fijn dat je zo aan het e perimenteren bent geslagen. Das toch wel een positief zij-effect van het besparen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik gebruik heel vaak boekweit in de vorm van meel. Ik heb gecertificeerde glutenvrije boekweitmeel (boekweit is in principe glutenvrij maar kan besmet zijn). Ik gebruik het in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten voor de smaak en de voedingsstoffen. Als kind at ik nooit boekweit, behalve dan in poffertjes. Je recept ziet er lekker uit. Ga ik proberen met een andere graansoort. Ik heb nog nooit gecertificeerde boekweitgrutten gezien. Ik laat de olie weg en doe er plantaardige, zelfgemaakte parmezaanse kaas op (gemalen noten, edelgistvlokken, zout en kruiden).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grutten is gebroken boekweit, dit waren geen grutten, maar de hele korrel, niet geroosterd. Ik kocht de boekweit in de biologische winkel.
      Je hebt ook geroosterde boekweit, ook wel kasha, die hoeft niet zo lang te koken en daarnaast heb je inderdaad grutten. Die kun je volgens mij ook in pannenkoeken verwerken.

      Verwijderen
    2. Ik eet regelmatig gekiemde boekweit, in de yoghurt bv. Dit is lekker knapperig, ik vind het lekkerder dan kasha, de geroosterde versie, dat vind ik nogal uitgesproken van smaak. Jammer genoeg is de gekiemde boekweit op dit moment heel slecht verkrijgbaar. Ik kon bij de natuurwinkel nog wat bestellen. Leontine

      Verwijderen
    3. Ik wilde eens pannenkoeken bakken met boekweitmeel.
      Dat was op. Toen heb ik boekweitkorrels tot meel gemalen in de keukenmachine.

      Verwijderen
  7. Sinds een tijdje eet ik boekweitgrutten als pap, heerlijk, maar ik doe ook wel een flinke lepel boekweitgrutten door 2 schepjes havermout en zet dat met wat water te week 's avonds, de andere morgen melk erbij en even laten koken. De grutjes zijn dan ook gaar en ik heb lekkere stevige pap. Tijdens mijn kookopleiding in de jaren 60 maakten we ook gebakken boekweitpunten. Boekweitpap koken van boekweitgrutten, in een bord doen, laten opstijven en dan in punten snijden en bakken in een koekepan. super-ouderwets maar goed kost voor mensen die hard moesten werken. ( dat deed men ook met griesmeelpap) Boekweitmeel gebruik ik bij pannenkoeken bakken. Ongeveer half-om-half met meel. Geeft de lekkerste pannenkoeken! Vroeger werd op het veen boekweit geteeld en at men altijd boekweitpannenkoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij eten regelmatig Kasha, dat hebben we vorig jaar voor 0.50 per zakje gekocht bij de eko dat moest weg.
    Wij hadden het nog nooit op maar lekker....maar ik heb vorige week toch een zakje gekocht omdat de andere 4 zakjes op waren en nu was de Kasha geen 50 cent meer, maar we kunnen het weer eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klinkt heerlijk, dit recept kun je voor veel meer graan- rijst- en bonenrecepten gebruiken. Voor mij een tip om eens aan mijn voorraadje bruine rijst en bulgur te beginnen.
    Bij boekweit denk ik eerder aan brood en pannenkoeken.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.